Ελεύθεροι πολιορκημένοι οι κάτοικοι κοντά σε καταυλισμούς Ρομά

Οι ίδιοι ωστόσο νιώθουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού

Ελεύθεροι πολιορκημένοι αισθάνονται οι κάτοικοι περιοχών που ζουν κοντά σε καταυλισμούς Ρομά. Όπως καταγγέλουν, λεηλατούν συνέχεια τα σπίτια και τα μαγαζιά τους. Από την άλλη, οι ρομά ζητούν ίση μεταχείριση από το κράτος και θέσεις εργασίας. 

«Μας έχουν καταστρέψει. Σπάσανε την πόρτα την ξύλινη και την έκαναν φύλλο και φτερό, με λοστό. Εδώ έχουμε βάλει και σεκιούριτι και πληρώνουμε με τον μήνα και τίποτα δεν έγινε» λέει κάτοικος.

Σιδεριές στις πόρτες και τα παράθυρα, συναγερμούς και προσευχές κάνουν οι κάτοικοι σε χωριά της Κορίνθου. Όταν πέφτει το σκοτάδι τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο μας λένε, καθώς Ρομά τους έχουν ...ταράξει! 

«Φοβάσαι να περπατήσεις. Μας έχουν ρημάξει»

Στα Εξαμίλια της Κορίνθου οι κάτοικοι νιώθουν ελεύθεροι πολιορκημένοι, καθώς όπως καταγγέλουν τους έχουν ρημάξει στις κλοπές και τις διαρρήξεις. 

«Έπινα καφέ στη βεράντα και μπήκα μέσα, με κλέψανε. Άμα τους δεις φοβάσαι να περπατήσεις. Στο νεκροταφείο θέλουμε να πάμε και μας έχουν ρημάξει. Πας σε πλακώνουν στο ξύλο» λέει κάτοικος των Εξαμιλίων.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι σε Άνω Λιόσια και Ζεφύρι

Στα Άνω Λιόσια και το Ζεφύρι επικρατεί η ίδια κατάσταση.  Όπως λένε έντρομοι οι κάτοικοι της περιοχής, οι κακοποιοί τους διαλύουν τις περιουσίες τους, τους ξυλοκοπούν και η αστυνομία κάνει τα ... στραβά μάτια. 

«Μου είπαν : “Τους ξέρουμε αλλά δεν μπορούμε να πάμε να τους πιάσουμε γιατί είναι κάποιοι Ρομά". Μου λένε “Αν μπορείς πήγαινε εσύ να τους πιάσεις” και τους λέω “εγώ είμαι κομμώτρια”».

«Μας έχουν καταστρέψει. Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε»

«Εδώ το μαγαζί το έχουν ανοίξει τρεις φορές, μου έχουν κλέψει το αμάξι, το μηχανάκι. Το βράδυ δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε»
Ρομά στο Ζεφύρι: «Οι περισσότεροι είμαστε νοικοκυραίοι»

«Οι περισσότεροι είμαστε νοικοκυραίο. Έχουμε τα μαγαζιά μας, τις δουλειές μας, τα παιδιά μας πάνε σχολείο. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο»

Οι Ρομά νιώθουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού

Παιδιά ενός κατώτερου Θεού νιώθουν οι Ρομά. Θέλουν να ζουν στο περιθώριο ή η κοινωνία τους αναγκάζει; Η παρουσία των ρομά στον ελλαδικό χώρο είναι ιστορική κι όμως κάποιοι εξακολουθούν να μην έχουν ενσωματωθεί. 

«Υπάρχουν σχολεία που έντεχνα δεν δέχονται τα παιδιά. Υπάρχουν δήμαρχοι που βγαίνουν ακόμη και σήμερα με σημαία “Να κάψουμε τους γύφτους”» λέει ο Κώστας Παϊτέρης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων διαμεσολαβητών Ρομά.

Το 96% των Ρομά στην Ελλάδα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας

Έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ 9 χωρών, κατέδειξε πως στην Ελλάδα το 96% των Ρομά ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το 81% των γυναικών ρομά δεν εργάζεται. Το 10% ζει σε νοικοκυριά χωρίς νερό βρύσης και το 35% δεν έχει εσωτερική τουαλέτα, ντους ή μπάνιο. 

«Όταν έναν άνθρωπο εξακολουθείς να τον αφήνεις στο περιθώριο, το μόνο που καταφέρνεις να κάνεις είναι να διαιωνίσεις το πρόβλημα» εξηγεί ο Κώστας Παϊτέρης.

«Η πλειοψηφία των Ρομά είναι έτοιμη να ενταχθεί»

«Οι πόροι που έχουμε εξειδικεύσει μέσω των περιφερειακών προγραμμάτων είναι περίπου στα 60 εκατομμύρια και αφορούν στην προώθηση, στην απασχόληση, επιδότηση ενοικίου. Στην πλειοψηφία τους ο πληθυσμός είναι έτοιμος και ειδικά η νέα γενιά για να ενταχθεί, για να έχει ένα μέλλον» λέει η Κατερίνα Γιάντσου, ειδική γραμματέας Κοινωνικής Ένταξης των ρομά. 

Σε περιοχές του αστικού ιστού όπως η Αγία Βαρβάρα, οι Ρομά ζουν σε σπίτια και τα παιδιά τους πηγαίνουν στο σχολείο. Σε άλλες όμως είναι όμηροι της γκετοποίησης.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top