Η Ελλάδα στο εδώλιο για την ρύπανση των υδάτων- Ποιο είναι το πρόστιμο

Η Κομισιόν παραπέμπει τη χώρα μας στο δικαστήριο της Ε.Ε

Θαλάσσια ρύπανση

Η Κομισιόν αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ για επιβολή χρηματικών προστίμων λόγω της νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης. Την καλεί μάλιστα, με προειδοποιητικές επιστολές να επιλύσει το πρόβλημα με τα απόβλητα στην Κέρκυρα και να διενεργεί περισσότερους ελέγχους στις οδικές μεταφορές. 

Η οδηγία απαιτεί από τα κράτη μέλη να διενεργούν έναν ελάχιστο αριθμό ελέγχων καθ' οδόν και στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων οδικών μεταφορών, για να επαληθεύουν τη συμμόρφωση των οδηγών και των φορέων εκμετάλλευσης με τους κανόνες σχετικά με τους χρόνους οδήγησης και ανάπαυσης. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να ελέγχεται τουλάχιστον το 3% των ημερών που εργάστηκαν οι οδηγοί που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των κανονισμών.

Η Ελλάδα δε συμμορφώνεται με την εν λόγω υποχρέωση ελέγχου

Με βάση τις πληροφορίες που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές τα τελευταία έτη, διαπιστώθηκε επανειλημμένως ότι η Ελλάδα δε συμμορφώνεται με την εν λόγω υποχρέωση ελέγχου. Οι έλεγχοι συμμόρφωσης με τους κοινωνικούς κανόνες για τις οδικές μεταφορές έχουν ύψιστη σημασία όσον αφορά τη διασφάλιση δίκαιων συνθηκών εργασίας για τους οδηγούς, την πρόληψη της κόπωσής τους και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας όλων των χρηστών του οδικού δικτύου. Με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Ελλάδα, η Επιτροπή κίνησε επισήμως διαδικασία επί παραβάσει. Η Ελλάδα έχει πλέον δύο μήνες στη διάθεσή της για να απαντήσει στις ανησυχίες της Επιτροπής. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Στο δικαστήριο της ΕΕ η Ελλάδα για τα νιτρικά- Η Κομισιόν ζητά επιβολή οικονομικών κυρώσεων

Τον Απρίλιο του 2015 το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ, επειδή δεν προστατεύει τα ύδατα της από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης (C-149/14). Τέσσερα χρόνια αργότερα, το πρόβλημα δεν έχει ακόμη επιλυθεί πλήρως. 

Ποια τα πρόστιμα

Ως εκ τούτου, η Κομισιόν καλεί το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει ημερήσια χρηματικές ποινές με τη μορφή, κατ' αποκοπή ποσού ύψους 2 639,25 ευρώ και ημερήσια χρηματική ποινή ύψους 23. 753,25 ευρώ ανά ημέρα από την ημέρα έκδοσης της απόφασης έως ότου επιτευχθεί πλήρης συμμόρφωσης με τους ενωσιακούς κανόνες. Το 2011 η Ελλάδα δεν είχε καθορίσει περιοχές ως ευπρόσβλητες από νιτρορύπανση ζώνες και δεν είχε καταρτίσει προγράμματα δράσης για τις περιοχές αυτές. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή, με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στις ελληνικές αρχές, κίνησε διαδικασία επί παραβάσει τον Οκτώβριο του 2011. Μετά την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου κατά της Ελλάδας τον Απρίλιο του 2015, η Ελλάδα έχει καθορίσει 12 νέες ευπρόσβλητες στη νιτρορύπανση ζώνες· ωστόσο, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν καταρτίσει προγράμματα δράσης για τις νέες αυτές ζώνες. 

Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει καταρτίσει τα εν λόγω προγράμματα δράσης, αλλά δεν έχει υποβάλει χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης ούτε έχει θέσει ημερομηνία-στόχο. Η Ελλάδα, επειδή δεν έχει καταρτίσει τα εν λόγω προγράμματα δράσης, δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου της 24ης Απριλίου 2015.

«Λύστε το πρόβλημα των αποβλήτων στην Κέρκυρα»

Τέλος, σε σχέση με τα απόβλητα η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να επιλύσει το πρόβλημα των αποβλήτων στην Κέρκυρα.

Τον Ιούλιο του 2018 η Κομισιόν άρχισε να λαμβάνει καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες τα απόβλητα του νησιού, δε συλλέγονταν ούτε υποβάλλονταν πλέον σε επεξεργασία, αλλά εγκαταλείπονταν στους δρόμους ή αποστέλλονταν σε μυστικές τοποθεσίες.  Ο μόνος χώρος υγειονομικής ταφής που λειτουργεί στην Κέρκυρα έχει φτάσει σε σημείο κορεσμού και η προτεινόμενη δημιουργία νέου χώρου υγειονομικής ταφής στη Λευκίμμη αντιμετωπίζει σθεναρή αντίσταση από την τοπική κοινότητα. 

Το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που επικρατεί στην Κέρκυρα όσον αφορά τα απόβλητα συνιστά σαφή παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας. Η Κομισιόν αποφάσισε σήμερα να κινήσει τη διαδικασία επί παραβάσει, αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή στις ελληνικές αρχές. Η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει. 

Βρυξέλλες του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top