Έφυγαν από την Ελλάδα της κρίσης και διαπρέπουν στο εξωτερικό

Το brain drain συνεχίζει ακάθεκτο

Έλληνες του εξωτερικού

Είναι νέοι, έξυπνοι, μορφωμένοι, που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα την εποχή της κρίσης και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο εξωτερικό. Τα κατάφεραν με επιτυχία και πλέον, αν και νοσταλγούν την πατρίδα, δε σκέφτονται να επιστρέψουν μόνιμα σε αυτήν.

Μαρία Ιότοβα: Η πολίτης του κόσμου

Η Μαρία γεννήθηκε στη Βουλγαρία, αλλά μεγάλωσε στην Ελλάδα. Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού και το 2009 αποφάσισε να πάει στο Brighton της Αγγλίας για μεταπτυχιακό στη διεθνή δημοσιογραφία στο University of Sussex.

Ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές της και από τότε έχει γυρίσει σχεδόν όλο τον κόσμο, δουλεύοντας στην Αγγλία, την Γκάνα, τη Νότια Κορέα και τον τελευταίο καιρό... στον Μαυρίκιο. Ακολούθησε εκεί τον σύζυγό της, ο οποίος είναι καθηγητής επικοινωνίας στο παράρτημα του African Leadership University.

"Τα τελευταία πέντε χρόνια ασχολούμαι αποκλειστικά με online content strategy και content production", λέει στο star.gr. 

"Τον ακολούθησα [τον σύζυγό μου] με το σκεπτικό ότι θα χτίσω freelance καριέρα ως content writer. Ωστόσο, μετά τους πρώτους έξι μήνες, ένιωσα ότι ο καλύτερος τρόπος για να εντρυφήσω στη κουλτούρα του Μαυρικίου είναι η καθημερινή τριβή με ανθρώπους, έστω και σε έναν επαγγελματικό χώρο", λέει η Μαρία και συνεχίζει:

"Βρήκα δουλειά μέσω ενός φίλου μου, που τότε δούλευε για μια διεθνή εταιρεία με έδρα στον Μαυρίκιο. Η εταιρεία συνδέει ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό και τους βοηθάει να προσαρμοστούν στον νέο τρόπο ζωής τους. Έτυχε εκείνη την περίοδο να ψάχνουν για Διευθυντή Περιεχομένου και Αρχισυντάκτη. Η θέση αυτή ήταν για μένα μια πολύ καλή ευκαιρία να εξελιχθώ επαγγελματικά, αλλά και να ανακαλύψω ένα άλλο κομμάτι της ζωής στο Μαυρίκιο".

Όσο για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, η μεγαλύτερη ήταν η γλώσσα. Και μπορεί όταν κανείς ακούει Μαυρίκιο να σκέφτεται έναν εξωτικό παράδεισο, παραλίες και κοκτέιλ, η Μαρία όμως λέει ότι έχει εκεί μια ήσυχη ζωή.

"Ο Μαυρίκιος είναι η χώρα των αντιθέσεων. Από τη μια η υπέροχη φυσική ομορφιά και τα πολυτελή ξενοδοχεία και θέρετρα και από την άλλη η απέραντη κίνηση στους δρόμους και τα άπειρα αδέσποτα, κακομεταχειρισμένα σκυλιά. Αυτό που δεν περίμενα είναι να έρθω σε μία χώρα της Αφρικής και να συναντήσω μια τόσο μικτή κουλτούρα και αυτό είναι κομμάτι της ιδιαιτερότητας του", λέει.

Ήδη βρίσκεται εκεί τα τελευταία δύο χρόνια και δεν κρύβει ότι τα αισθήματά της για τους ντόπιους είναι ανάμεικτα.

"Οι Μαυρικιανοί είναι συντηρητικός και κλειστός λαός. Επίσης τους αρέσει πολύ να περνάνε την ώρα τους μιλώντας για τους άλλους. Ωστόσο, πρωταρχικός μου στόχος, όταν πηγαίνω σε μια χώρα, είναι να αναμιχθώ με τους ντόπιους και όχι να φτιάξω ένα δικό μου σύμπαν και να κλειστώ μέσα σε αυτό. Έχω λοιπόν λίγους φίλους ντόπιους, αλλά ξέρω ότι θα είναι φίλοι μου για μια ζωή".

Όπως μας λέει, υπάρχουν στιγμές που της λείπει πολύ η ενέργεια της Αθήνας, η μαγειρική του μπαμπά της, η προσοχή της μητέρας της, οι φίλοι της, όμως δε σκέφτεται προς το παρόν να επιστρέψει, καθώς σκέφτεται να γνωρίσει κι άλλα μέρη.

"Μετά από δύο χρόνια στον Μαυρίκιο νιώθω ότι η εμπειρία μου εδώ έχει ολοκληρωθεί και μαζί με τον άντρα μου ψάχνουμε τον επόμενο προορισμό μας, που θέλουμε να είναι περισσότερο κοσμοπολίτικος και η ζωή να έχει πιο γρήγορους ρυθμούς".

Γιάννης Παγουλάτος, ο πολυμήχανος

Ο Γιάννης Παγουλάτος μένει στο Άμστερνταμ από το 2010, οπότε και πήγε στην Ολλανδία για να κάνει το MBA του και όπως λέει, όνειρό του ήταν πάντα να ακολουθήσει μια διεθνή καριέρα στον κόσμο των επιχειρήσεων. 

Και το κατάφερε... Εργάζεται ως Head of Europe for Hospitality Verticals στην LG κι έχει την ευθύνη στο εμπορικό κομμάτι για τις αγορές αλυσίδων ξενοδοχείων, κρουαζιερόπλοιων και νοσοκομείων. 

Η επαγγελματική του εξέλιξη ήταν εντυπωσιακή, αν και, όπως παραδέχεται, υπήρξαν κάποιες δυσκολίες. 

"Βρήκα δουλειά κατά τη διάρκεια του ΜΒΑ στη Philips, αλλά σαφώς είχα κάποιες δυσκολίες. Η υποστήριξη της συντρόφου μου ήταν σημαντική για να συνεχίσω το όνειρό μου. Δύσκολο ήταν επίσης να συνηθίσω σε νέες συνήθειες και σε μια άλλη καθημερινότητα από αυτή της Αθήνας και φυσικά ο καιρός. Μου πήρε 2-3 χρόνια να προσαρμοστώ", λέει στο star.gr.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τη ζωή του εκεί απλή και αρκετά πιο εύκολη σε σχέση με αυτή της Αθήνας. 

"Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, οι δημόσιες μεταφορές, είναι τόσο προσιτές και με λιγότερη γραφειοκρατία από ότι στην Ελλάδα. Δε συναντάς κίνηση, είσαι μέσα στο πράσινο και είναι σαν να ζεις σε ένα μικρό Λονδίνο λόγω της πολυπολιτισμικότητας της πόλης", όπως μας λέει.

Ο Γιάννης έχει προσαρμοστεί πλήρως στη ζωή του στην Ολλανδία. Βρίσκει χρόνο για το αγαπημένο του χόμπι, την ιστιοπλοΐα, έχει φίλους από όλα τα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και Ελλήνων, ενώ ταξιδεύει συχνά λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων. 

Τον ρωτάμε τι είναι αυτό που του λείπει περισσότερο από την Ελλάδα και μας απαντά το φαγητό και η επαφή με τους στενούς αγαπημένους του ανθρώπους. Ωστόσο, η επιστροφή στην Ελλάδα δεν είναι μέσα στις σκέψεις του.

"Δε σκέφτομαι λοιπόν να επιστρέψω ακόμη. Ίσως να μετακομίσω εκτός Ευρώπης, εκτός αν αποφασίσω να αλλάξω τους έντονους ρυθμούς της δουλειάς μου και να γυρίσω στη χαλαρή ζωή της Κεφαλονιάς, με σκοπό να αφιερώνω περισσότερο χρόνο στην οικογένεια μου", όπως μας λέει.

Νίκος Θεοδωράκης, ο καθηγητής της Οξφόρδης

Για τον Νίκο Θεοδωράκη ο αρχικός σκοπός, όταν αποφάσισε το 2009 να πάει στην Αγγλία, ήταν να μείνει εκεί για έναν χρόνο, μέχρι να ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές και ύστερα να επιστρέψει στην Ελλάδα για να ασκήσει τη δικηγορία. 

Τα σχέδιά του όμως ανατράπηκαν από την οικονομική κρίση και ο ένας χρόνος έγινε... εννέα!

"Το γεγονός ότι η οικονομία της χώρας επιδεινώθηκε ραγδαία, σε συνδυασμό με ορισμένες υποτροφίες που μου επέτρεψαν να συνεχίσω τις σπουδές μου, μ’ έκαναν ν’ αλλάξω γνώμη. Έτσι, η παραμονή μου στο εξωτερικό πήρε παράταση ", λέει στο star.gr.

Πλέον είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου διδάσκει διεθνές εμπορικό και χρηματοοικονομικό δίκαιο, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με μια διεθνή δικηγορική εταιρεία σε ζητήματα διεθνούς εμπορικού και Ευρωπαϊκού δικαίου.

Όπως σημειώνει, η ζωή του στην Αγγλία είναι αρκετά καλή. 

"Ξέρεις τι να περιμένεις απ’ το κράτος, τι σου ξημερώνει αύριο, κατά κάποιον τρόπο. Οι υποδομές και το σύστημα υγείας λειτουργούν ομαλά, ενώ υπάρχει πληθώρα δραστηριοτήτων για τον ελεύθερο χρόνο σου. Υπάρχουν σαφώς παθογένειες στην Αγγλία, όπως η μεγάλη γραφειοκρατία, και εν μέρει ο επικρεμάμενος κίνδυνος του Brexit, που δεν ξέρουμε ακόμη πώς θα επηρεάσει τους Ευρωπαίους που ζούμε στο Ηνωμένου Βασίλειο", τονίζει.

Παρά την όποια ανασφάλεια όμως που έχει δημιουργηθεί λόγω πολιτικοοικονομικών συνθηκών, ο Νίκος απολαμβάνει την παρέα των φίλων του που είναι ένα μείγμα από διαφορετικές εθνικότητες, περιλαμβανομένων και Βρετανών, αν και του λείπει η Ελλάδα.

"Σαφέστατα και μου λείπει. Πέρα από την οικογένεια και τους φίλους μου, που είναι αυτονόητα, μου λείπει ο καιρός και το φαγητό, και όλες εκείνες οι μαγικές στιγμές που προσφέρει η χώρα μας, ακόμη περισσότερο δε το καλοκαίρι. Από μία παράσταση στην Επίδαυρο, μέχρι ένα ηλιοβασίλεμα στο λιμάνι των Χανίων, είναι δυνατόν να μην σου λείπει η Ελλάδα;".

Η επιστροφή στην Ελλάδα για εκείνον, μάλιστα, βρίσκεται στα μεσοπρόθεσμα σχέδιά του. 

"Μαζί με κάποιους φίλους έχουμε ιδρύσει την πρωτοβουλία BrainGain που έχει στόχο τη δημιουργία των συνθηκών για την επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού στην Ελλάδα, εφόσον το επιθυμούν. Ως εκ τούτου, έχω και προσωπικά τον στόχο να επιστρέψω μεσοπρόθεσμα, αφού πρώτα δημιουργήσω τις κατάλληλες επαγγελματικές συνθήκες".

Της Ευαγγελίας Ντούρου
email: entourou@star.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top