Ρίγη συγκίνησης! Βρέθηκαν τα οστά δύο Ελλήνων στρατιωτών από το αλβανικό μέτωπο

Ξεκίνησε η εκταφή των Ελλήνων πεσόντων του '40

Βρέθηκαν τα οστά δύο Ελλήνων πεσόντων στην Αλβανία

Τα οστά δύο Ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο αλβανικό μέτωπο του 1940 βρέθηκαν στην Αλβανία, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Η διαδικασία εκταφής των πεσόντων του ’40 ξεκίνησε τη Δευτέρα στις 11:00 το πρωί, ώρα Αλβανίας στη θέση Ντραγκόντι.

Τεχνικά συνεργεία, υπό την επίβλεψη διμερούς επιτροπής, παρουσία εμπειρογνωμόνων, Ελλήνων και Αλβανών άρχισαν να σκάβουν σε σημεία, όπου με βάση παλαιούς ιταλικούς χάρτες, αλλά και μαρτυρίες κατοίκων, ενταφιάστηκαν εκατοντάδες Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν στις μάχες που δόθηκαν στο Αλβανικό Μέτωπο το ’40.

Όπως έγινε γνωστό, οι εκσκαφές θα επεκταθούν στα βουνά μέχρι την Κορυτσά, όπου σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς έχουν θαφτεί περίπου 6.800 Έλληνες από τους 8.000 που σκοτώθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 1940 και Απριλίου 1941.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, από τις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη των διαδικασιών αναζήτησης και εκταφής των οστών των Ελλήνων πεσόντων στην Αλβανία και ανακοίνωσε ότι ήδη βρέθηκαν τα οστά δύο στρατιωτών.

Η ενεργοποίηση της συμφωνίας του 2009, που παρέμενε παγωμένη, ενεργοποιήθηκε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, Νίκου Κοτζιά και Ντιμίτρι Μπουσάτι στην Κρήτη, και χαιρετίστηκε ως ένα βήμα στην επιχείρηση βελτίωσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις δυο κυβερνήσεις.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την εκταφή των Ελλήνων στρατιωτών, όπως και τον ενταφιασμό τους στη συνέχεια στα δυο συμφωνημένα νεκροταφεία, στο χωριό Βουλιαράτες και στην Κλεισούρα.

Αναρίθμητες είναι οι ιστορίες Ελλήνων μειονοτικών που την περίοδο της κομμουνιστικής δικτατορίας φρόντιζαν τάφους πεσόντων στα βουνά της περιοχής, με κίνδυνο, πάντα, να στοχοποιηθούν και να διωχθούν ως «εχθροί του έθνους».

Επισήμως το θέμα της τύχης των νεκρών στρατιωτών τέθηκε από την Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του '80, με αφορμή την εκταφή από την Ιταλία και τη μεταφορά των οστών τους στην πατρίδα τους, 6.300 δικών της στρατιωτών.

Με βάση τους ιταλικούς στρατιωτικούς χάρτες, στους οποίους υπήρχαν καταγεγραμμένα και τα αυτοσχέδια νεκροταφεία όπου οι Ιταλοί έθαβαν και τους Έλληνες νεκρούς στρατιώτες εντοπίστηκαν γύρω στους 6.000 πεσόντες διάσπαρτοι στα βουνά.

 Σε ένα έγγραφο της κυβέρνησης του Χότζα, το οποίο υπογράφει ο τότε πρωθυπουργός Αντίλ Τσαρτσάνι, με ημερομηνία 12.2.1985 και φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δίνεται εντολή στα Λαϊκά Συμβούλια, του Αργυρόκαστρου, Πρεμετής, Κορυτσάς, Χιμάρας, Αγίων Σαράντα, κ.ά. να ενεργοποιηθούν για τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση, του αριθμού των τάφων των Ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις περιοχές τους.

Παρά ταύτα, η όλη διαδικασία δεν εξελίχθηκε, καθώς η αλβανική πλευρά ήθελε να πάρει η Ελλάδα τους νεκρούς στρατιώτες της που θα εντοπίζονταν, όπως έγινε και με την Ιταλία, πλην όμως η Αθήνα διαμήνυσε με μια δήλωση, το 1987, του τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Κάρολου Παπούλια, πως «οι Έλληνες νεκροί είναι στον τόπο τους».

Το θέμα έκτοτε πάγωσε και η συζήτηση αναθερμάνθηκε μετά την πτώση του καθεστώτος, με αποκορύφωμα την υπογραφή της συμφωνίας του 2009, που όμως «κόλλησε» σε διαδικαστικά ζητήματα για να «ξεκολλήσει» τώρα στο πλαίσιο των συνομιλιών για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων των κ.κ. Κοτζιά και Μπουσάτι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top