Γιατί μιλάμε για «αναγνώριση ταυτότητας φύλου» και όχι «αλλαγή» - Τι συμβαίνει με τα όρια ηλικίας

H Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών μιλά στο star.gr για το νομοσχέδιο και σχολιάζει τη στάση της εκκλησίας - Πρώτη Ανάρτηση 06-10-2017 18:07

Γιατί μιλάμε για "διόρθωση" και όχι "αλλαγή φύλου";

Ο δρόμος για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου διεμφυλικών προσώπων άνοιξε και επίσημα, καθώς την επόμενη Τρίτη αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής το σχετικό νομοσχέδιο.

Τι σημαίνει αυτό; Στην ουσία πρόκειται για τη διαδικασία της αλλαγής του ονόματος και του φύλου που δηλώνεται στη ληξιαρχική πράξη γέννησης, στα κρατικά έγγραφα και μητρώα (ταυτότητα, βιβλιάριο υγείας, διαβατήριο, πτυχίο κ.ά.), προκειμένου να αναγνωριστεί η ταυτότητα του φύλου ενός ατόμου σύμφωνα με το πως αυτοπροσδιορίζεται και όχι σύμφωνα με το τι αναγράφεται στη ληξιαρχική πράξη που είναι καταχωρημένη στο Ληξιαρχείο (οικογενειακή μερίδα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 «Ιερός πόλεμος» για το νομοσχέδιο αλλαγής φύλου – Λάδι στη φωτιά από τον Νίκο Φίλη

«Ο Θεός έχει ορίσει το φύλο και ευνοεί την οικογένεια» - Αυτή είναι η θέση της Ιεράς Συνόδου για την αλλαγή φύλου

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα διεμφυλικά άτομα δεν μπορούσαν να αλλάξουν τη ληξιαρχική πράξη γεννήσεώς τους και να αλλάξουν όνομά τους (από ανδρικό σε γυναικείο ή το αντίθετο), εάν δεν είχε προηγηθεί χειρουργική επέμβαση στα γεννητικά τους όργανα για επαναπροσδιορισμό του φύλου τους, ενώ έπρεπε να υπάρχει και πραγματογνωμοσύνη ψυχιάτρου.

Εν μέσω πολλών αντιδράσεων τόσο από την Εκκλησία, όσο και από μέρος του πολιτικού κόσμου, η Μαρίνα Γαλανού, Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, λέει στο star.gr πως «σεβόμαστε την άποψη του καθενός και ας είναι και αντίθετη. Η Εκκλησία αναφέρεται στο ποίμνιο της. Η Πολιτεία όμως οφείλει να τηρεί το κράτος δικαίου χωρίς διακρίσεις, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα μας. Σύμφωνα με αυτό που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος, οι ιεράρχες δε λαμβάνουν καθόλου υπ’ όψιν τους τις σύγχρονες εξελίξεις, κυρίως όμως βρίσκονται μακράν των αναγκών του ανθρώπου και του πνεύματος της αγάπης, που υποτίθεται ότι η Εκκλησία υπηρετεί».

Η ΜΑΡΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΥ

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΦΥΛΟΥ»

 

Όπως τονίζει η κα Γαλανού, η σωστή έκφραση δεν είναι νομοσχέδιο αλλαγής φύλου, «είναι διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου, όπως ακριβώς το λέει το νομοσχέδιο. Η αλλαγή φύλου παραπέμπει σε ιατρικές επεμβάσεις και αυτό είναι πολύ λάθος», προσθέτοντας πως «είναι άλλο πράγμα ο σεξουαλικός προσανατολισμός και άλλο πράγμα η ταυτότητα φύλου. Κάθε νομοθετική παρέμβαση που έρχεται να διορθώσει ή να περιορίσει πάγιες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων που υφίσταται μια κοινωνική ομάδα δεν μπορεί παρά να έχει την υποστήριξη όλων των δημοκρατικών πολιτών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 Νέα κρίση ανάμεσα σε Εκκλησία και κυβέρνηση προκαλεί η αλλαγή φύλου

Το Μαξίμου «απαντά» στην Εκκλησία: Σεβαστές οι απόψεις σας αλλά… επιδιώκουμε τομές

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ 17 ΣΤΑ 15 ΕΤΗ

 

Την ώρα που το ζήτημα της μείωσης του ορίου ηλικίας (μετά τις αλλαγές που κατέθεσε και επισήμως ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής) συναντά αντιρρήσεις στην κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ, η Μαρίνα Γαλανού εξηγεί πως:

«Στο πρόβλημα της ηλικίας που τίθεται, μια σειρά διεθνών οργανισμών, όπως για παράδειγμα το Συμβούλιο της Ευρώπης στην απόφαση της κοινοβουλευτικής ολομέλειας, καλεί τα κράτη μέλη να έχουν διαθέσιμες διαδικασίες ανεξαρτήτως της ηλικίας και χωρίς να ψυχιατρικοποιούμε την κατάσταση των τρανς ανθρώπων. Είναι η απόφαση του με αριθμό 2048 του 2015. Επομένως σε όσους το όριο ηλικίας φαίνεται προβληματικό, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, γιατί οι διεθνείς οργανισμοί το θεωρούν περιττό. Η Ελλάδα είναι μέλος αυτών των διεθνών οργανισμών και πρέπει να τιμά την υπογραφή της. Επίσης σε παρέμβασή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συνεργασία με μια σειρά ακόμη οργανισμών του ΟΗΕ (όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ο Φορέας Γυναικών του ΟΗΕ, ο οργανισμός κατά της φτώχειας του ΟΗΕ, ο οργανισμός υποστήριξης πολιτών και η UNICEF), καταδίκασαν την προϋπόθεση των χειρουργικών επεμβάσεων για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Η χώρα μας έχει υπογράψει όλα αυτά τα πρωτόκολλα».

 

Της Χριστίνας Βεργιώτη.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top