Την λογική πως οι κρατούμενοι στις φυλακές «κάνουν» μεταπτυχιακό στο έγκλημα, επιχειρεί να αλλάξει το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, συνεργασίες και εισαγωγή στα πανεπιστήμια, πάνω από το 10% των κρατουμένων ζητά μια δεύτερη ευκαιρία.
Oι φυλακές Κορυδαλλού, είναι οι μεγαλύτερες φυλακές της χώρας που φιλοξενούν 2.000 κρατούμενους. Από αυτούς οι 230 συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα. 33 από αυτούς, φοιτούν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και ΕΑΠ ενώ 4 από αυτούς φορούν βραχιολάκι και παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματα στη σχολή τους.
«Οι στατιστικές μας λένε πως περίπου οι μισοί κρατούμενοι δεν έχουν ολοκληρώσει γυμνασιακές σπουδές. Αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλοί έχουν δυνατότητα και διάθεση να ξεκινήσουν τις γυμνασιακές ή λυκειακές σπουδές τους» δήλωσε στο Star ο Ευτύχης Φυτράκης, Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ένας από τους κρατούμενους που σπουδάζει με βραχιολάκι είναι ο καταδικασμένος για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης Νίκος Ρωμανός, ενώ μεταπτυχιακό έχει ολοκληρώσει στις φυλακές ο καταδικασμένος ως αρχηγός της 17Νοεμβρη, Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.
Στις 33 φυλακές της χώρας φιλοξενούνται 9.900 κρατούμενοι. Από αυτούς σπουδάζουν οι 1000. Το 87% είναι μαθητές και το 13% είναι φοιτητές. Στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2017 συμμετείχαν 30 κρατούμενοι. Υπήρξαν 9 επιτυχόντες: Οι 7 στα ΤΕΙ και 2 σε ΑΕΙ. Ένας από αυτούς σπουδάζει ήδη στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ενδεικτικό της δουλείας που γίνεται στα σχολεία των φυλακών είναι αυτό που έγραψε στον πίνακα σε φυλακές της Κρήτης ένας βαρυποινίτης:
«Σε τούτο δω το σχολειό έχω μεγάλο χρέος. Γι΄αυτό θα έρχομαι εγώ, κι ας είμαι ο τελευταίος».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.