Πονάς; Πιες μια μπίρα! ΝΕΑ έρευνα δείχνει πως ένα λίτρο είναι πιο αποτελεσματικό από τα αναλγητικά

Μια Ελληνίδα επιστήμονας, η δρ. Στέλλα Τσερμεντσέλη συμμετείχε σε αυτή και εξηγεί στο star.gr τι σημαίνουν τα ευρήματα της/ Πρώτη ανάρτηση:11-05-2017 19:55

Πονάς; Πιες μια μπίρα!

Το άγχος, οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής και εκατοντάδες άλλοι παράγοντες μπορούν να μας προκαλέσουν την δυσάρεστη αίσθηση του πόνου.

Και επειδή κανείς δεν θέλει να πονάει πού καταφεύγουμε (σχεδόν) όλοι; Μα στα αναλγητικά φυσικά, καθώς η παρακεταμόλη που περιέχεται σε πολλά σκευάσματα αποτελεί σωτήρια λύση, ειδικά όταν έχουμε πονοκέφαλο.

Βέβαια το να χαπακώνεται κανείς κάθε φορά που ο πόνος του «χτυπά» την πόρτα δεν είναι και η ιδανικότερη επιλογή, καθώς ως γνωστόν τα φάρμακα δεν είναι πανάκεια.

Κάπου εδώ, ως «από μηχανής θεός» εμφανίζεται η μπύρα. Ναι καλά διαβάσατε! Σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Γκρίνουιτς στη Μεγάλη Βρετανία, ένα λίτρο μπίρας είναι πιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του πόνου από την παρακεταμόλη, μειώνοντας κατά 25% την ένταση του.

Τα ευρήματα της μελέτης αποτελούν συνδυασμό 18 ερευνών στις οποίες εξετάστηκαν συνολικά περισσότεροι από 400 ασθενείς με χρόνια προβλήματα πόνου και δημοσιεύτηκαν στο «Journal of Pain». Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε συγκριτικά τεστ αντοχής στον πόνο πριν και μετά την κατανάλωση αλκοόλ. 

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως περιεκτικότητα 0,08% αλκοόλ στο αίμα συνοδεύεται από σημαντική ενίσχυση της αντοχής μας στον πόνο. Οι επιστήμονες αναφέρουν μάλιστα, πως τα αποτελέσματα εξηγούν τον στατιστικό συσχετισμό των φαινομένων κατάχρησης του αλκοόλ από ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιους πόνους.

«Το οινόπνευμα μπορεί να συγκριθεί με τα οπιοειδή φάρμακα όπως η κωδεΐνη, με πιο ισχυρή επίδραση από την παρακεταμόλη», σχολίασε ο επικεφαλής της έρευνας, του Πανεπιστημίο του Γκρίνουιτς του Λονδίνου, στην οποία έλαβε μέρος και μια Ελληνίδα ερευνήτρια, η δρ. Σρέλλα Τσερμεντσέλη, επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Νευροψυχολογίας του πανεπιστημίου του Γκρίνουιτς.

Το star.gr επικοινώνησε μαζί της, ώστε να μας εξηγήσει, πώς αυτή η έρευνα μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.

Στην ερώτηση αν κάθε φορά που πονάμε θα πρέπει να πίνουμε και ένα λίτρο μπίρας, η Στέλλα Τσερμεντσέλη απαντά:

«Η μελέτη μας έδειξε πως όχι μόνο η μπύρα αλλά η  μικρή κατανάλωση οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού μπορεί να μειώσει τον πόνο κατά ένα τέταρτο. Συγκεκριμένα με την αύξηση του περιεχομένου αλκοόλ στο αίμα κατά περίπου 0,08% (περίπου 2-3 ποτά), δίνεται στον οργανισμό μια σημαντική ανύψωση της αντοχής στον πόνο. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το αλκοόλ είναι ένα αποτελεσματικό αναλγητικό το οποίο προσφέρει κλινικά σημαντική μείωση στο αίσθημα του πόνου. Εάν χρησιμοποιούμε λοιπόν μια μικρή κι  ελεγχόμενη ποσότητα όταν έχουμε κάποιον ελαφρύ πόνο και δεν έχουμε στη διάθεση μας κάποιο παυσίπονο, μπορούμε πράγματι να έχουμε κάποια ευεργετικά αποτελέσματα. Παρολαυτά δε θα συνιστούσα να αντικαταστήσουμε τα παυσίπονα με το αλκοόλ, καθώς το αλκοόλ αν και ισχυρότερο παυσίπονο από την παρακεταμόλη, έχει ταυτόχρονα πολύ περισσότερες και πιο επικίνδυνες παρενέργειες. Εάν πονάτε είναι προτιμότερο να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας».

Πώς όμως καταφέρνει το αλκοόλ να μειώνει τον πόνο;

«Το οινόπνευμα μπορεί να συγκριθεί με τα οπιοειδή φάρμακα όπως η κωδεΐνη, με πιο ισχυρή επίδραση από την παρακεταμόλη. Προς το παρόν δεν σαφές εάν το αλκοόλ μειώνει την αίσθηση του πόνου επειδή επηρεάζει συγκεκριμένους  υποδοχείς του εγκεφάλου ή επειδή μειώνει το άγχος και μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο πόνος είναι λιγότερο  έντονος. Το πιο πιθανό είναι να συμβαίνουν και τα δυο. Στο άμεσο μέλλον σκοπεύουμε να μελετήσουμε ακριβώς αυτό το ερώτημα» πρόσθεσε η επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Νευροψυχολογίας του πανεπιστημίου του Γκρίνουιτς.

Άλλωστε όπως τόνισε, αν κάθε φορά που πονάμε πίνουμε και από ένα λίτρο μπίρας, στο τέλος θα εθιστούμε στο ποτό:

«Φυσικά και μπορεί να αποβεί εθιστικό. Ξεκινήσαμε αυτή τη μελέτη όταν παρατηρήσαμε ότι πολλοί ασθενείς με χρόνια προβλήματα πόνου  (π.χ. μυοσκελετικές παθήσεις) είχαν την τάση να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ και θέλαμε να δούμε αν αυτό οφείλεται στις πιθανές αναλγητικές ιδιότητες του αλκοόλ. Θέλω να διευκρινίσω ότι τα αποτελέσματα της μελέτης  δε σημαίνουν ότι το αλκοόλ είναι καλό για την υγεία μας και φυσικά δε θέλουμε να προωθήσουμε την κατάχρηση αλκοόλ. Το ακριβώς αντίθετο μάλιστα».

Μην απορήσετε πάντως, αν στο μέλλον δείτε φάρμακα/χάπια με βάση το αλκοόλ, αφού όπως εξήγησε στο star.gr η δρ. Στέλλα Τσερμεντσέλη, «αν με βάση τα πρόσφατα ευρήματα δημιουργήσουμε ένα νέο φάρμακο που να έχει τις αναλγητικές ιδιότητες του αλκοόλ χωρίς τις επικίνδυνες παρενέργειες του, τότε θα έχουμε στα χέρια μας κάτι καλύτερο από όσα διαθέτουμε μέχρι στιγμής».

*Η δρ. Στέλλα Τσερμεντσέλη, είναι επίκουρη Kαθηγήτρια Κλινικής & Αναπτυξιακής Νευροψυχολογίας  στο Τμήμα Ψυχολογίας του University of Greenwich.  Είναι κλινική ψυχολόγος με μεταπτυχιακό στην Αναπτυξιακή Ψυχοπαθολογία και διδακτορικό στη Νευροεπιστήμη. Τα τελευταία 14 χρόνια ζει και εργάζεται ως ερευνήτρια κι ακαδημαϊκός στο Λονδίνο. Η εν λόγω έρευνα είναι μέρος μια μεγαλύτερης μελέτης  που συντονίζει σε συνεργασία με το συνάδελφο της Δρ. Trevor Thompson, στην οποία εξετάζει κατά πόσο η ευαισθησία στον πόνο μέσω πειραματικών μετρήσεων είναι ενδοφαινότυπος σε ψυχιατρικές και νευρογνωστικές διαταραχές. Στο μέλλον θα επιθυμούσε σημαντικές εξελίξεις στην ερευνητική της πορεία, κυρίως στον τομέα της μελέτης των γνωστικών δυσλειτουργιών στις αναπτυξιακές και στις νευροεκφυλιστικές διαταραχές .

Tης Χριστίνας Βεργιώτη
E-mail: chvergioti@star.gr

 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top