ΣΟΚ στη Γλυφάδα: Απαγχονισμένη 16χρονη- Ποιο είναι το θανατηφόρο παιχνίδι που μάλλον τη σκότωσε;

Διαδίδεται μέσω του διαδικτύου και σκοτώνει εκατοντάδες εφήβους

ΣΟΚ στη Γλυφάδα: Απαγχονισμένη 16χρονη- Ποιο είναι το θαν

Απαγχονισμένη με μαντίλι στο δωμάτιό της βρέθηκε μια 16χρονη κοπέλα στη Γλυφάδα, την προηγούμενη Δευτέρα.  

Η αστυνομία ερευνά εξονυχιστικά αν πρόκειται για αυτοκτονία ή αν το κορίτσι έπαιζε κάποιο διαδικτυακό –θανάσιμο- παιχνίδι, που έχει στερήσει τη ζωή από δεκάδες εφήβους τα τελευταία χρόνια.

Φως στην υπόθεση αναμένεται να ρίξει ο υπολογιστής της 16χρονης. Το κορίτσι φαινόταν πολύ χαρούμενο, ισορροπημένο και δημοφιλές, με παρέες και φίλους. Ξαφνικά, όμως, βρέθηκε απαγχονισμένo από τη μητέρα του. Οι υποψίες της αστυνομίας, λοιπόν, περιστρέφονται γύρω από ένα μυστηριώδες «παιχνίδι πνιγμού» (chocking game, όπως είναι ευρέως διαδεδομένο), που ευθύνεται για δεκάδες θανάτους εφήβων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα παιχνίδια πνιγμού γίνονται, δυστυχώς, όλο και περισσότερο δημοφιλή μεταξύ εφήβων, ειδικά στις ΗΠΑ. Είχε εξασθενήσει η θανάσιμη μόδα τους, επανήλθε απότομα τώρα, όμως, και διαδίδεται μέσω του διαδικτύου.

Η κεντρική ιδέα του παιχνιδιού, που γνωρίζει διάφορες παραλλαγές, είναι η εξής: ο έφηβος τυλίγει κάτι στο λαιμό του, προκαλώντας αίσθημα πνιγμού. Τότε, διακόπτεται η τροφοδοσία οξυγόνου στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να προκαλείται ζαλάδα και μια αίσθηση εφορίας. Πολλές φορές, καταλήγει σε λιποθυμία. Έχει τη μορφή «πρόκλησης» ανάμεσα σε εφήβους, που ενδίδουν εξαιτίας πιέσεων από συνομηλίκους τους. Οι «παίκτες» μπορούν να δρουν μόνοι τους ή με τη βοήθεια κάποιου φίλου τους.

Πριν λίγους μήνες, ένας 11χρονος από τη Νότια Καρολίνα βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιό του. Το πόρισμα του ιατροδικαστή έδειξε ατύχημα, κατά την προσπάθεια του 11χρονου να προκαλέσει στον εαυτό του ασφυξία με σχοινί.

Λίγο νωρίτερα, ένας 12χρονος από το Μπέρμινχαμ της Μ. Βρετανίας, αυτοστραγγαλίστηκε με μια ζώνη, την ώρα που η μητέρα του έφυγε από το σπίτι για λίγα λεπτά. Όταν γύρισε, βρήκε τον γιο της στη βάση της σκάλας, πνιγμένο, κρατώντας με το χέρι του τη ζώνη γύρω από το λαιμό του. Ο συγκεκριμένος μαθητής είχε ενημερωθεί στο σχολείο, λίγους μήνες πριν τον βασανιστικό θάνατό του, για τους κινδύνους του συγκεκριμένου παιχνιδιού, αγνόησε, όμως, τις προειδοποιήσεις.



 

Αντίστοιχα περιστατικά σημειώνονται ανάμεσα σε εφήβους ανά τακτά χρονικά διαστήματα παγκοσμίως.

Το θανατηφόρο αυτό παιχνίδι έχει πολλές ονομασίες. Κάποιες πιο κυριολεκτικές, όπως «Παιχνίδι λιποθυμίας» («fainting game») ή «Παιχνίδι μπλακ αουτ» («blackout game») κι άλλες πιο… ύπουλες, ώστε να μη δημιουργούν υποψίες σε γονείς και καθηγητές, όπως «5 λεπτά στον παράδεισο» («five minutes in heaven»), «cloud nine» (αντίστοιχο, περίπου, στα ελληνικά το «Στον 7ο ουρανό») και «διαστημικός πίθηκος» («space monkey», φράση που χρησιμοποιείται στον κόσμο της τεχνολογίας για να δηλώσει διαδικτυακό αποθηκευτικό χώρο και, επίσης, τίτλος τραγουδιού του πολύ δημοφιλούς στους νέους ροκ συγκροτήματος Placebo).

Η πρώτη έκθεση που δημοσιοποιήθηκε για το συγκεκριμένο αυτό παιχνίδι, που, πλέον, αποτελεί φαινόμενο είναι του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, το 2008, που μίλησε για περίπου 80 θύματα, αγόρια κυρίως, από 11 έως 16 ετών. Το παιχνίδι διαδίδεται μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης και, τα τελευταία χρόνια, έχει αυξήσει τα θύματα από δεκάδες σε εκατοντάδες, χωρίς να διευκρινίζεται ο ακριβής αριθμός τους.

Το Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν, το 2015, εξέτασε 419 βίντεο που έδειχναν έφηβους να παίζουν το «Παιχνίδι Πνιγμού» είτε μόνοι τους είτε με φίλους τους. Τα βίντεο αυτά κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο και έχουν, συνολικά, πάνω από 22 εκ. προβολές, αριθμός ιδιαίτερα τρομακτικός, που φανερώνει τη δημοφιλία τους.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top