TΕΛΟΣ τα ισόβια για ανθρώπους που διαπράττουν βαριά αδικήματα λόγω ψυχικής νόσου

Για πρώτη φορά θα υπάρχει ανώτατο όριο στη διάρκεια της θεραπείας

TΕΛΟΣ τα ισόβια για τους ψυχικά ασθενείς

Τέλος στον - πολλές φορές ακόμα και - ισόβιο εγκλεισμό σε ψυχιατρικά ιδρύματα ατόμων που διαπράττουν βαριά (ή ελαφρύτερα αδικήματα) και απαλλάσσονται από την ποινή τους καθώς κρίνονται μειωμένου καταλογισμού ή ακαταλόγιστοι, βάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Με νομοσχέδιο που εισηγείται ο Στ.Κοντονής και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ουσιαστικά πλέον το δικαστήριο μετά από δημόσια συνεδρίαση θα αποφασίζει για την επιβολή του μέτρου, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει ανώτατο όριο στη διάρκεια της θεραπείας ο οποίος θα είναι έως 2 χρόνια σε περίπτωση διάπραξης πλημμελήματος και έως 5 χρόνια στην περίπτωση κακουργήματος, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση. Το δικαστήριο θα μπορεί να παρατείνει την θεραπεία (με βάση εισηγήσεις αρμοδίων) για τα ίδια ανώτατα χρονικά διαστήματα.

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Ο ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟΣ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΕΣ (ΑΣΥΛΙΚΕΣ) ΜΟΝΑΔΕΣ

Το υπουργείο Δικαιοσύνης κάνει λόγο για θέσπιση σύγχρονων μέτρων  που εγγυώνται το θεραπευτικό αποτέλεσμα, ταυτόχρονα με την ασφάλεια του ίδιων των ψυχικά ασθενών δραστών αξιόποινων πράξεων αλλά και των τρίτων ενώ παράλληλα καταργείται ο μακροχρόνιος εγκλεισμός σε κλειστές (ασυλικές) μονάδες.

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου υιοθετούνται ως «μέτρα θεραπείας» η τοποθέτηση σε ειδικό ψυχιατρικό τμήμα ή η θεραπεία και ψυχιατρική παρακολούθηση σε εξωνοσοκομειακή Μονάδα Ψυχικής Υγείας (δηλ. Κέντρο Ψυχικής Υγείας ή Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας) ή εξωτερικά ιατρεία δημόσιου ψυχιατρικού ή γενικού νοσοκομείου. Παράλληλα, καταργείται η στιγματιστική ορολογία του ΠΚ, αρμόδιο για την επιβολή του μέτρου ασφαλείας καθίσταται πλέον αποκλειστικά το Δικαστήριο, ορίζεται η μέγιστη διάρκεια του μέτρου, παρέχεται στον κατηγορούμενο δικαίωμα άσκησης έφεσης, δίδεται η δυνατότητα αδειών, εξόδων ή διαμονής σε εποπτευόμενους χώρους στους θεραπευόμενους, και, τέλος, ορίζονται εισαγγελέας επόπτης και ανεξάρτητα όργανα ελέγχου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το σχέδιο νόμο, το οποίο ετέθη σε δημόσια διαβούλευση, «η ελληνική πολιτεία προσαρμόζεται στις εξελίξεις, σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, στην ψυχιατρική και το ποινικό δίκαιο, όπως αποτυπώνονται σε θεμελιώδη κείμενα προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου (ΕΣΔΑ, Σύμβαση ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ). Ενσωματώνονται, παράλληλα, επισημάνσεις της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, του Συνηγόρου του Πολίτη αλλά και της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top