ΘΕΜΑ star.gr: Χωρίς ΙΝΤΕΡΝΕΤ 125 Λιμενικές Υπηρεσίες όσο οι Τούρκοι "κάνουν πάρτι" στο Αιγαίο

Τι καταγγέλει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος

ΘΕΜΑ star.gr: Χωρίς ΙΝΤΕΡΝΕΤ 125 Λιμενικές Υπηρεσίες όσο

Χωρίς... ίντερνετ έμειναν σήμερα, Τετάρτη, 1η Φεβρουαρίου του 2017, 11 Λιμενικές Υπηρεσίες στην Κρήτη και 125 συνολικά στην Ελλάδα, αφού έληξε η σχετική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία παροχής, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες αυτές να μην μπορούν να κάνουν την παραμικρή ενέργεια όπως, για παράδειγμα, την αποστολή σήματος στις κεντρικές υπηρεσίες και τα λιμεναρχεία, εν μέσω τουρκικών προκλήσεων. 

Το θέμα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από το Λιμενικό Σώμα, που ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Το star.gr επικοινώνησε με τον κ. Δ. Σαϊτάκη, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ), ο οποίος τόνισε ότι μετά τη χθεσινή παρέμβαση της Ένωσης, αργά το απόγευμα προς το βράδυ, ο αρμόδιος υπουργός μερίμνησε και σήμερα, Τετάρτη, όλες οι υπηρεσίες έχουν κανονικά ίντερνετ.

Ο κακός προγραμματισμός και η κακή εκτίμηση της κατάστασης ήταν, κατά τον κ. Σαϊτάκη, οι λόγοι που οδήγησαν στην επικίνδυνη στέρηση πρόσβασης στο διαδίκτυο.

«Αυτό που άμεσα θα ήταν βλαπτικό για τις υπηρεσίες, είναι ότι όλες οι υπηρεσίες του λιμενικού, όπως οι περισσότερες του δημοσίου, κατά κανόνα λειτουργούν διαδικτυακά. Παίρνουν την υπηρεσιακή τους αλληλογραφία, αποστέλλουν τη δική τους αλληλογραφία, ενημερώνονται και συναλλάσσονται με το κοινό, σε βαθμό που ξεπερνά το 70%. Η λειτουργία όλου του σώματος στηρίζεται στο διαδίκτυο. Αυτή είναι η πρώτη επίπτωση. Σε δεύτερη ανάγνωση, είναι δυνατόν η παραμεθόριος να μην έχει πρόσβαση στο τι γίνεται στον κόσμο; Να μην ξέρουν τι γίνεται δίπλα τους σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο γεωπολιτικά; Γίνεται το Καστελόριζο, η Σύμη, η Χάλκη να στερούνται ενημέρωσης; Στα νησιά, το λιμενικό είναι η καρδιά! Από το λιμεναρχείο μπαίνει και βγαίνει ο κόσμος. Το εμπόρευμα, η μεταφορά, όλα γίνονται από εκεί. Είναι, λοιπόν, δυνατόν ποτέ να μείνουν, έστω και για μισή ώρα, χωρίς να έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ; Δεν γίνεται!» σημειώνει έντονα ο κ. Σαϊτάκης.

Το Λιμενικό Σώμα χαίρεται για την εξέλιξη αυτή. «Χαιρόμαστε που διορθώθηκε μια κατάσταση και ζητάμε από τον υπουργό κι απ’ όλους τους υπεύθυνους να είναι πιο προσεκτικοί στο μέλλον, για να μη δημιουργούνται τέτοια προβλήματα και τέτοιες εντάσεις. Εμάς δεν είναι επιδίωξή μας να τις δημιουργούμε, δεν θέλουμε, όμως, να γίνονται τόσο σοβαρά λάθη και να αντιμετωπίζονται με αμφιβολία οι λειτουργίες του Λιμενικού Σώματος και των επιχειρησιακών μέσων. Ήταν ένα πολύ σοβαρό λάθος!»    

«Ένα πλωτό περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης πώς ακριβώς θα επικοινωνήσει με την κεντρική υπηρεσία, με το αρχηγείο του λιμενικού; Με καπνό ή με περιστέρι;» αναρωτιέται ο Πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ, τονίζοντας την επικινδυνότητα της κατάστασης, καθώς η κατάσταση στο Αιγαίο γίνεται όλο και πιο έκρυθμη. «Είναι δυνατόν να λειτουργείς στα σύνορα, στην οριογραμμή με την Τουρκία, και να μην έχεις επαφή με το τι συμβαίνει γύρω σου, δίπλα σου; Πώς γίνεται σήμερα η διακίνηση της πληροφορίας;  Μέσω του διαδικτύου, αυτής της παγκόσμιας τράπεζας πληροφοριών. Είναι λογικό, λοιπόν, να μην υπάρχει δυνατότητα; Σιγά το πράγμα, σιγά τη δυσκολία και σιγά το πολύ χρήμα που χρειάζεται για να λειτουργήσουν 125 λιμενικές αρχές. Ένας κακός προγραμματισμός έθεσε σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των λιμεναρχείων».

Από την ώρα που αποκαταστάθηκε η ζημιά, το θέμα για το Λιμενικό θεωρείται λήξαν. «Αφού  εντοπίστηκε από εμάς, προβλήθηκε κι αναδείχθηκε κι αργότερα, άμεσα και γρήγορα, ο υπουργός ανταποκρίθηκε, για εμάς τελειώνει το ζήτημα και κλείνει το θέμα. Δεν μπορούμε, όμως, να μην καυτηριάσουμε και να μην τονίσουμε την υποχρέωση των ηγεσιών να είναι προσεκτικότερες στο μέλλον, ειδικά για τόσο σοβαρά ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του προσωπικού και την ορθή λειτουργία των υπηρεσιών».

«Αφού έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει, δηλώνουμε ευχαριστημένοι» επισημαίνει ο κ. Σαϊτάκης. «Ζητάμε, μόνο, να μην επαναλαμβάνονται τέτοιου είδους λάθη».     

 

Η επίσημη ανακοίνωση της ΠΕΑΛΣ για το ζήτημα

 

Με αφορμή πληροφορίες και διαμαρτυρίες στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ότι από αύριο 01-02-2017, 125 Λιμενικές Αρχές, Περιφερειακές Υπηρεσίες και Επιχειρησιακά μέσα του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. δεν θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο λόγω λήξης της σχετικής σύμβασης με τον ανάδοχο, παρεμβαίνουμε δηλώνοντας ενεοί. 

Αναλυτικότερα, όπως ενημερώθηκαν οι υπόψη υπηρεσίες, μόλις πρόσφατα δρομολογήθηκαν οι σχετικές ενέργειες για την εξεύρεση πιστώσεων και την υλοποίηση διαγωνιστικής διαδικασίας για την εξασφάλιση διασύνδεσης με νέες γραμμές δεδομένων των προαναφερόμενων Λιμενικών Αρχών και Υπηρεσιών, διαδικασία που εκτιμάται να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη του Μαρτίου 2017. 

Αυτό συνεπάγεται ότι για ένα διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών - εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά στην διαδικασία εξεύρεσης νέας συνεργασίας γραμμών δεδομένων – 125 Υπηρεσίες του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (π.χ. Μεγίστη, Νίσυρος, Θάσος, Οθωνοί, Σίφνος, Άγιος Ευστράτιος κλπ) δεν θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, για καμία απολύτως εργασία, ούτε καν της απλής πρόσβασης στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail). Φυσικά δεν γίνεται καν λόγος για την πρόσβαση εν γένει στις εσωτερικές εφαρμογές του Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Απορίας άξιο είναι λοιπόν πως, εν έτη 2017, όταν η τεχνολογία έχει εισβάλει σε κάθε τομέα της αρμοδιότητας μας, θα υπάρχουν Υπηρεσίες που θα στερούνται του αυτονόητου όπως είναι η πρόσβαση στο διαδίκτυο για την εξυπηρέτηση του πολίτη και την ομαλή λειτουργία τους.

Επισημαίνουμε δε ότι οι λύσεις που προτείνονται όπως η πρόσβαση από εξωγενή σύνδεση διαδικτύου - το κόστος της οποίας αλήθεια δεν μας λένε ποιός θα το καλύπτει! - ή η μετακίνηση των στελεχών στην Προϊσταμένη Λιμενική Αρχή - που μπορεί να απέχει έως και 100 χλμ. ή να βρίσκεται σε άλλο νησί μόνο και μόνο για τον έλεγχο της εισερχόμενης αλληλογραφίας του υπηρεσιακού email, μόνο ως αστεία προσέγγιση θα μπορούσαν να εκληφθούν.

Καλούμε τον κ. Υπουργό να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες για την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος. 

Ας μην επιτρέπουμε τέτοιου είδους ζητήματα να διογκώνονται αφενός λειτουργώντας ως τροχοπέδη στην ομαλή λειτουργία των Υπηρεσιών και δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την υπηρεσιακή καθημερινότητα των στελεχών και αφετέρου καθιστώντας το Σώμα και τα στελέχη του αντικείμενα κακεντρεχών σχολίων που μειώνουν το έργο και την προσφορά τους. 

Για το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Λ.Σ 

Ο Πρόεδρος- Ο Γενικός Γραμματέας


Δημητριος ΣΑΪΤΑΚΗΣ-  Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ»

 

Ρεπορτάζ: Μαρία Ανδρικάκη

m.andrikaki@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top