Παραολυμπιακοί Αγώνες: "Χρυσοί" στο μπότσια-"Χάλκινος" ο Μάμαλος!

Πέντε τα μετάλλια για την Ελλάδα στο Λονδίνο

Πρώτη ανάρτηση: 04/09/2012 19:40

Μετά το χρυσό στα μπότσια με τους Έλληνες αθλητές Γρηγόρη Πολυχρονίδη, Νίκο Πανανό και Ελένη Κορδαλή να επικρατούν της Πορτογαλίας και να κατακτούν την πρώτη θέση, ακόμη ένα μετάλλιο ήρθε στην Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου καθώς ο Παύλος Μάμαλος πήρε το χάλκινο στην άρση βαρών.

Ο Μάμαλος σ��κωσε στην πρώτη προσπάθεια 232 κιλά, ενώ είχε αποτυχημένες τις δύο επόμενες στα 236 κιλά, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο τρίτο σκαλί του βάθρου των νικητών. Πρώτος με νέο παραολυμπιακό ρεκόρ ο Αιγύπτιος Χανί Αμπντελαντί με 241 κιλά.

Χρυσό μετάλλιο η Ελλάδα στο μπότσια!

Νωρίτερα στον τελικό των ζευγαριών BC3 που πραγματοποιήθηκε στην ExCeL Arena, η ελληνική ομάδα επικράτησε 4-1 της Πορτογαλίας, η οποία κατά σειρά είχε νικήσει, στο δρόμο για τον τελικό, τη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά (φάση ομίλων) και το Βέλγιο (ημιτελικός).

Η ίδια ομάδα είχε ��ερδίσει και το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιρλανδίας το 2011!

Το μπότσια (Boccia) είναι άθλημα για αθλητέ�� με αναπηρία. Είναι διασκευασμένη μορφή του ιταλικού αθλήματος μπότσε και έχει σχεδιαστεί ώστε να να παίζεται από άτομα που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο. Αποτελεί Παραολυμπιακό άθλημα, και παίζεται σε περισσότερες από 40 χώρες. Στο πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων μπήκε για πρώτη φορά το 1984 στην Παραολυμπιάδα της Νέας Υόρκης. Είναι ένα από τα τρία αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων που δεν έχουν αντίστοιχο Ολυμπιακό άθλημα.

Το μπότσια παίζεται ατομικά, σε ζευγάρια ή σε ομάδες των τριών. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ρίξουν οι παίκτες την πλαστική μπάλα τους (χρώματος κόκκινου ή μπλε) όσο πιο κοντά μπορούν στη λευκή μπάλα - στόχο που καλείται "jack". Η λευκή μπάλα ρίχνεται πρώτη, ενώ στη συνέχεια οι ομάδες ρίχνουν εναλ��άξ τις μπάλες τους. Οι μπάλες προωθούνται με τα χέρια, τα πόδια, ή -εάν η αναπηρία του συμμετέχοντα είναι σοβαρή- με μία βοηθητική συσκευή. Στο τέλος του κάθε γύρου, ο διαιτητής μετράει την απόσταση που έχουν οι μπάλες των ομάδων από τη μπάλα - στόχο και δίνει ένα βαθμό για κάθε μπάλα που είναι πιο κοντά στη μπάλα στόχο από τη κοντινότερη μπάλα του αντιπάλου. Η ομάδα ή παίκτης με την υψηλότερη βαθμολογία είναι νικητής στο τέλος του αγώνα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top