Γιατί τώρα; Γιατί ήρθε η ώρα

Φωτογραφια αρθρογραφου

Οι αποκαλύψεις της Μπεκατώρου να γίνουν η αιτία να αλλάξει η κοινωνία

Μεγαλώνω έναν γιο δέκα χρονών. Μεγαλώνω έναν γιο σε μια κοινωνία που η γυναίκα ακόμα δεν έχει βρει τη θέση της. Μεγαλώνω έναν γιο σε μια κοινωνία που θεωρεί ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να έχει τις ίδιες ευκαιρίες με έναν άνδρα. Μεγαλώνω έναν γιο σε μια κοινωνία, όπου οι άνδρες μπορούν να μιλούν για την εξωτερική εμφάνιση μιας γυναίκας με τον πιο αισχρό και φτηνό τρόπο. 

Μεγαλώνω έναν γιο σε μια κοινωνία, όπου μια γυναίκα δεν μπορεί να έχει προσωπική βούληση. Μεγαλώνω έναν γιο σε μια κοινωνία ανδρών, που δεν έμαθαν να ακούν όχι. 

Η Σοφία Μπεκατώρου είπε «όχι» στον βιαστή της, αλλά φυσικά το «όχι» της δεν ακούστηκε ποτέ. «Γιατί το θυμήθηκε τώρα;», αναρωτήθηκαν πολλοί και ήταν οι ίδιοι που πριν από λίγα χρόνια, φούσκωναν από περηφάνια γιατί ύψωσε την ελληνική σημαία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. 

Ήταν οι ίδιοι που σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις είπαν για το θύμα ενός βιασμού: «φταίει αυτή, γιατί πήγε στο δωμάτιό του, αφού τη φίλησε», «θα του κουνήθηκε σίγουρα και θα τον προκάλεσε», «σιγά μωρέ που πήγε με το ζόρι». 

Ούτε ένας δεν αναρωτήθηκε για τον ψυχισμό αυτής της γυναίκας, για το τραύμα που αιμορραγεί ακόμα, για τον φόβο που ρίζωσε στην ψυχή της, για τον θυμό που δεν κατάφερε να φανεί δυνατή και να το αποτρέψει, για τη μοναξιά που κάλυψε την ύπαρξή της, για τη διαρκή αμφιβολία σε κάθε σκέψη για το αν όντως έκανε κάτι που προκάλεσε τον βιαστή. 

«Γιατί τωρα;» Γιατί έτσι… Γιατί τώρα μπόρεσε… Γιατί τώρα ένιωσε δυνατή… Γιατί τώρα θέλησε… Γιατί δε χρωστά εξήγηση σε κανέναν. 
Γιατί πρέπει να μπει τέλος στα πονηρά γελάκια και τα βλέμματα όλο υπονοούμενο κάθε φορά που μια γυναίκα πέφτει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης. 

Γιατί πρέπει να μπει ένα τέλος στον φόβο και στη σιωπή, γιατί πρέπει να σταματήσει η κατάχρηση εξουσίας από τον δυνατότερο, γιατί πρέπει επιτέλους να μάθουμε να δείχνουμε σεβασμό σε όλους, γυναίκες, άνδρες, ομοφυλόφιλους, διεμφυλικούς, μετανάστες, όμορφους, άσχημους, άτομα με αναπηρία.

Γιατί είμαστε μανάδες που μεγαλώνουμε παιδιά και θέλουμε να ζήσουν σε μια καλύτερη κοινωνία. Γιατί μεγαλώνουμε γιους που θέλουμε να σέβονται το διαφορετικό, να έχουν ενσυναίσθηση, να δείχνουν κατανόηση, να είναι αλληλέγγυοι, να ακούνε και να δέχονται το όχι. 

Γιατί μεγαλώνουμε κόρες που πρέπει να μάθουν να σέβονται τον εαυτό τους και να μην τον υποτιμούν. Να αναγνωρίζουν τη δύναμή τους, να πατάνε γερά στα πόδια τους και να ξέρουν ότι το «όχι» τους είναι απόλυτο και το «ναι» τους απελευθερωτικό. Ότι μόνο εκείνες έχουν δικαίωμα να ορίσουν πού θα δώσουν το κορμί και την ψυχή τους και ότι αν στον δρόμο τους βρεθεί ένα κτήνος που δε δεχθεί το «όχι» τους η κοινωνία δε θα τις αντιμετωπίσει με σεξιστικά υπονοούμενα και σχόλια. 

Γι’ αυτό οι αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου δεν αφορούν μόνο την ίδια και την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία. Γιατί πρέπει να γίνουν ο άνεμος που θα φυσήξει και θα γυρίσει το πανί στο σκαρί της κοινωνίας, ώστε να χαράξει μια ρότα ισότητας, σεβασμού και αποδοχής. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top