Θα γίνει δεύτερο Brexit δημοψήφισμα;

Φωτογραφια αρθρογραφου
Αρθρογράφος

Πιο κοντά το ενδεχόμενο από ποτέ

Το Brexit story είναι γεμάτο ανατροπές.

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται το πιο... βαρετό ειδησεογραφικό θέμα των τελευταίων δύο ετών.

Κι αυτό γιατί στα άγνωστα νερά που εισήλθε το Ηνωμένο Βασίλειο, όλα είναι τελικά, όπως φαίνεται, εφικτά.

Δεύτερη πρόταση μομφής κατά της Μέι μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Το ξέρατε πως το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit ήταν απλώς συμβουλευτικό για την κυβέρνηση και όχι υποχρεωτικό;

Ο ρόλος του ήταν να πάρει η κυβερνώσα τάξη το μήνυμα, να ακούσει τον λαό και να λάβει μέτρα για το καλό του. Αντί για αυτό, οι πολιτικοί κάθε λογής, όσοι ανέβηκαν ξαφνικά στην ιεραρχία (βλ. Theresa May, Boris Johnson, κλπ.), αισθάνθηκαν υποχρεωμένοι να κάνουν ακριβώς ότι τους είπε ο λαός.

Και τι τους είπε; Πως θέλει ένα καλύτερο μέλλον, όχι μία χειρότερη οικονομία. Του υποσχέθηκαν 350 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα για το εθνικό σύστημα υγείας, χωρίς να πουν ποτέ για τα Ευρωπαϊκά κονδύλια που στήριζαν δουλειές σε κλάδους, όπως η αλιεία και η μεταλλουργία και που θα χάνονταν χωρίς αυτά.

Ήδη, σύμφωνα με τον διοικητή της Τραπέζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, από την ημέρα του δημοψηφίσματος έχουν χαθεί για τη βρετανική οικονομία 40 δισεκατομμύρια λίρες.

Ο φιλόσοφος Edmund Burke, Άγγλος πολιτικός, είπε στους ψηφοφόρους του το 1774 πως υποχρέωση του εκλεγμένου εκπροσώπου είναι να στηρίζει την κρίση του και πως προδίδει τον λαό αν τη θυσιάσει για να είναι αρεστός και να κάνει ακριβώς αυτά που του ζητάνε. Και πράγματι εκλέγουμε τους βουλευτές μας για να πάρουν κάποιες αποφάσεις για εμάς, όχι για να μας κάνουν όλα τα καπρίτσια. Πόσο μάλλον όταν δεν ξέρουμε τι σημαίνει αυτό που ζητάμε.

Οι Βρετανοί βουλευτές σε μία προσπάθεια να κάνουν το χατίρι όλων των ψηφοφόρων ασχολούνται επί δύο χρόνια μόνο με το Brexit, ενώ αλλάζουν γνώμες σαν να ‘τανε πουκάμισα. Αν δεν μπορούν να αποφασίσουν αυτοί για τον λαό, ας αποφασίσει πάλι ο λαός.

Σήμερα που ο λαός ξέρει τι σημαίνει Brexit, συνεχίζει να το θέλει;

ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Οι πορωμένοι υπέρμαχοι της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. αρνούνται μία νέα ψηφοφορία, λέγοντας ότι θα συνιστούσε προδοσία. Όταν ζητήθηκε για πρώτη φορά η γνώμη του λαού ήταν σωστό, ενώ τώρα αν ξαναζητηθεί, θα είναι λάθος;  Η λαϊκή βούληση αλλάζει μέσα στα χρόνια και ανάλογα με τις συνθήκες. Και πάλι, το αποτέλεσμα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος δε θα υποχρεώνει την κυβέρνηση να λάβει δράση προς την εκτέλεσή του.

Με αυτές τις σκέψεις να επικρατούν, ενώ στην αρχή αυτού του έπους που λέγεται Brexit φαινόταν να μην υπάρχει γυρισμός και η πιθανότητα ενός νέου δημοψηφίσματος έμοιαζε ως ευσεβής πόθος όσων δεν «έγινε το δικό τους», τώρα μοιάζει πιο κοντά από ποτέ.

Στα πηγαδάκια του Westminster ήδη κάποιοι Συντηρητικοί έχουν αρχίσει να συζητούν το πώς θα διεξαγόταν μία δεύτερη λαϊκή ψηφοφορία, ενώ μέχρι και το κόμμα των Εργατικών έχει αρχίσει να βλέπει ζεστά την ιδέα.

ΣΥΜΦΩΝΗ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ

Σε μία καθόλου τυχαία στιγμή για τις διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να σταματήσει τη διαδικασία εξόδου του από την Ε.Ε. μονομερώς, χωρίς να χρειαστεί να ζητήσει την έγκριση των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών. Αυτή και μόνο η ανακοίνωση αναζωπύρωσε τις συζητήσεις για ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

ΧΩΡΙΣ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Η Μέι μπορεί να κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης, ακόμα όμως ζητάει αλλαγές στη συμφωνία εξόδου της χώρας με τις Βρυξέλλες, προκειμένου να περάσει το κείμενο από τη βουλή. Οι Ευρωπαίοι συνομιλητές της είπαν πως κάτι τέτοιο δε θα γίνει.

Ε.Ε.: Δεν υπάρχει περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσης του Brexit

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, μεταθέτοντας την ημερομηνία ψηφοφορίας στη Βουλή για τη συμφωνία –την «καλύτερη δυνατή»– που κατάφερε να φέρει πίσω από τις Βρυξέλλες για το Brexit, η Τερέζα Μέι, σύμφωνα με τα βρετανικά media, έχασε όποια πολιτική δύναμη της είχε απομείνει. Η κίνησή της χαρακτηρίστικε απεγνωσμένη και τελικά ταπεινωτική.

Oριστικοποιήθηκε η ματαίωση της ψηφοφορίας για το Brexit

Η Μέι μπορεί να ξεπέρασε τον ύφαλο της πρότασης μομφής, αφού δεν μπορεί το κόμμα της πια να αμφισβητήσει την εξουσία της για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο. Ο αρχηγός όμως της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, έκανε την έκπληξη και κατέθεσε νέα πρόταση μομφής κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού, λίγο πριν την πολυαναμενόμενη ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία εξόδου της χώρας από την Ευρώπη. Θα επιβιώσει η Τερέζα, θα κάνουν παραχωρήσεις οι Ευρωπαίοι ή ο λαός είναι πια ο μόνος που μπορεί να βγάλει την κυβέρνηση από το τέλμα;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top