Μούτρα

Φωτογραφια αρθρογραφου

"Το 2015 σπάσαμε τα μούτρα μας" , ομολόγησε εις εκ των υπουργών, δίνοντας νέο νοηματικό περιεχόμενο στην περιβόητη φράση για τις αυταπάτες.

Σπάσαμε  τα μούτρα του κόσμου εννοεί αλλά διστάζει να το ομολογήσει  καθαρά.

Δυστυχώς ακόμη  και σήμερα,   όσοι συνεχίζουν να τάζουν, είτε 13η σύνταξη είτε οποιαδήποτε άλλη παροχή  και προαναγγέλλουν καθαρή έξοδο και άλλα δήθεν επαναστατικά,  θα ρισκάρουν -συνειδητά αυτή τη φορά- ένα ακόμη σπάσιμο μούτρων.

Ή έναν ακόμα ταπεινωτικό και επώδυνο  συμβιβασμό.

Και μάλλον θα τα καταφέρουν.

Ο ίδιος ο "δράστης" που ομολόγησε τις αυταπάτες, πέφτει ξανά στην ίδια παγίδα. Ο πρωθυπουργός, σε βίντεο για την προβολή του κυβερνητικού έργου που μάλλον μοιάζει προεκλογικό, ενισχύει τη λογική της υποσχεσιολογίας, δηλώνοντας ότι τώρα ήρθε η ώρα για να μπουν σε προτεραιότητα οι ανάγκες και το δίκαιο των πολλών.

Άφωνοι λοιπόν να εννοηθεί ότι αυτές οι πραγματικά μεγάλες ανάγκες και η αποκατάσταση των αδικιών ήρθε η ώρα να χρηματοδοτηθούν.

Κι επειδή η χρηματοδότηση από το Μνημόνιο τελειώνει και η νέα συμφωνία είναι όροι χωρίς χρηματοδότηση παρά μόνο μέτρα ελάφρυνση του χρέους, η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει με νέα δανεικά από τις αγορές.

Ωστόσο, όταν δίνουν τέτοιες νέες υποσχέσεις είναι προφανές ότι ερεθίζουν τις "αγορές" και τους κερδοσκόπους, δημιουργώντας κλίμα αβεβαιότητας για την σταθερότητα της δημοσιονομικής πολιτικής.

Κρίση εμπιστοσύνης και ανασφάλεια. Νέα ανασφάλεια.

Το μόνο που εξασφαλίζουν είναι την εχθρική στάση των αγορών και την δημιουργία αρνητικού κλίματος για την Ελλάδα στο εσωτερικό των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Και ταυτόχρονα μιλάνε για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο.

Αντιφάσεις που δείχνουν αδυναμία πλήρους κατανόησης και αντιμετώπισης της πραγματικότητας ή εσκεμμένη προσπάθεια να προκληθεί σύγχυση.

Και δημιουργούν εύλογα ερωτήματα: 

-Μα πως θα βγουν στις αγορές όταν αυτοί που δανείζουν το χρήμα ακούνε  πως η κυβέρνηση θα το μοιράσει;

Και φυσικά, οι Γερμανοί και οι άλλοι Ευρωπαίοι δε  θα επιδιώξουν να  βάλουν και πάλι αυστηρούς όρους όταν αφήνεται δημόσια να εννοηθεί ότι μόλις τελειώσει το πρόγραμμα θα ανατραπούν όσα συμφωνήθηκαν, ψηφίστηκαν  και εφαρμόστηκαν;

-Κι όταν η κυβέρνηση  παριστάνει τον επαναστάτη που θέλει να διώξει το κακο ΔΝΤ , δεν σκέφτεται  μήπως αυτό επιδεινώσει το κόστος δανεισμού ;

Ή μήπως οδηγήσει σε νέες πιέσεις από τη Γερμανία;

Αξίωμα 1: Δυστυχώς στην πραγματική ζωή τα παραμύθια δεν έχουν καλό τέλος.

Στο τέλος σπας τα μούτρα σου. Ή, πιο σωστά, σπας τα μούτρα του κόσμου.

Αξίωμα 2: Η αλήθεια σώζει.

Επιμύθιο 1: Ας πουν επιτέλους την αλήθεια. Μετά το Μνημόνιο θα υπογραφεί μια νέα συμφωνία. Ένα  new deal. Με δεσμευτικούς  όρους. Και η τήρηση τους θα είναι υπό την αυστηρή εποπτεία και των Ευρωπαίων και των αγορών.

Θα κοπούν συντάξεις και κάτω από 1000 ευρώ. Θα κοπεί και το αφορολόγητο. Τα μνημονιακά μέτρα δεν θα αφαιρεθούν αλλά αντίθετα, αν απαιτηθεί, για την επίτευξη των μακροχρόνιων πλεονασμάτων, θα βαθύνει ακόμη περισσότερη η εφαρμογή τους.

Επιμύθιο 2: Αν δεν πουν αυτήν την αλήθεια θα το έχουν κάνει συνειδητά αυτή την φορά. Δεν θα είναι αυταπάτες, θα είναι παραμύθια. Κι αυτοί που τα λένε δικαίως θα αποκαλούνται "Μούτρα"!

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top