Σούπερ επιδόσεις για Ελλάδα στο πρωτογενές πλεόνασμα

Υπερδιπλάσιο του στόχου το 2017 - Nέα ενημέρωση: 21:38

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας ξεπέρασε κατά πολύ τον στόχο.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα με βάση τον κανονισμό ESA (European System of National and Regional Accounts ) διαμορφώθηκε σε 4% του ΑΕΠ , όταν ο στόχος του προγράμματος αφορούσε σε πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ.

INFO: Ο Κανονισμός ESA ή ΕΣΛ (Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών) είναι είναι ένα διεξοδικό και ενοποιημένο σύστημα μακροοικονομικών λογαριασμών που βασίζεται σε ένα σύνολο διεθνώς συμφωνημένων στατιστικών εννοιών, ορισμών, ταξινομήσεων και λογιστικών κανόνων με σκοπό την εναρμονισμένη ποσοτική περιγραφή των οικονομιών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2017, σύμφωνα με το ESA 2010, εκτιμάται στα 1,5 δισ. ευρώ (0,8% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος), ενώ το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2017 εκτιμάται στα 317,4 δισ. ευρώ, (178,6% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος).

Σύμφωνα με το μνημόνιο, η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018 και την επόμενη χρονιά. Είναι η τρίτη χρονιά από το 2015 που ο προϋπολογισμός ξεπερνά τον στόχο. Η χώρα πέτυχε το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 4,19% έναντι στόχου για μόλις 0,5%.

Το υψηλότερο πλεόνασμα οφείλεται κυρίως στα αυξημένα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, τα υψηλότερα έσοδα από τη φορολογία αλλά και το ψαλίδι στις δαπάνες που ξεπέρασε το στόχο.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top