Τριγμοί στην κυβέρνηση: Το δημοψήφισμα για τη Μακεδονία τορπιλίζει τις σχέσεις Τσίπρα-Καμμένου

Γιατί λέει «όχι» το Μαξίμου – Ποιοι μιλούν για «μόνη ρεαλιστική διέξοδο» για τους ΑΝΕΛ

Το δημοψήφισμα για τη Μακεδονία διχάζει Τσίπρα-Καμμένο

Νέα δεδομένα δημιουργεί στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων το χθεσινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» από τη γειτονική χώρα.

Παρά τις τοποθετήσεις από το Μέγαρο Μαξίμου και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, που έσπευσαν να αποδομήσουν το ογκώδες συλλαλητήριο  και να υιοθετήσουν τη ρητορική της μικρής συμμετοχής που δεν θα αλλάξει την πορεία που ακολουθείται στο θέμα, στην κυβέρνηση υπάρχει έντονος προβληματισμός για την επόμενη μέρα.

Διαβάστε ακόμη: Κοτζιάς: «Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες»

Η διάσταση που υπάρχει για το θέμα ανάμεσα στους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον ΣΥΡΙΖΑ, που συνθέτουν την κυβέρνηση, είναι γνωστή εδώ και καιρό. Έγινε, δε, ακόμη πιο ξεκάθαρη μετά τη χθεσινή τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος - την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου υποτιμούσε το συλλαλητήριο – το ανήγαγε σε «ψυχή των Ελλήνων ανεξάρτητα κομμάτων που κανένας δεν μπορεί να μην σεβαστεί».

Διαβάστε ακόμη: Μαξίμου: «Ευσεβείς πόθοι ο “σεισμός” και τα εκατομμύρια κόσμου»

Πλέον, οι σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων μπαίνουν σε φάση κομβικής δοκιμασίας. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είχαν ξεκαθαρίσει πως δεν θα στηρίξουν μια λύση που θα έχει τον όρο «Μακεδονία» αλλά πως θα στηρίξουν σε κάθε περίπτωση την κυβέρνηση. Τα μηνύματα από την κοινωνία, ωστόσο, δημιουργούν μεγάλη πίεση στο κόμμα του Πάνου Καμμένου, το οποίο αρχίζει να βλέπει – μοιραία – το δημοψήφισμα ως τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο, εάν η κυβέρνηση έρθει σε συμφωνία με τα Σκόπια για την ονομασία.

Δεδομένου ότι σε ένα δημοψήφισμα για ονομασία με τον όρο «Μακεδονία», προβλέπεται να επικρατήσει το «δεν δέχομαι» με μεγάλη πλειοψηφία, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αφενός θα μπορούν συνεχίσουν να στηρίζουν απροβλημάτιστα την κυβέρνηση συνεργασίας, θυμίζοντας τα περί «αναγκαίου καλού», και αφετέρου θα εισπράξουν ένα θετικό πολιτικό ρεύμα για την αμετακίνητη στάση περί μη χρήσης του όρου «Μακεδονία».

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον της δικομματικής κυβερνητικής συνεργασίας, είναι μεγάλο το ρίσκο για τους ΑΝΕΛ αν αποφασίσουν να επιμείνουν στη στάση που έχουν σήμερα για το Σκοπιανό, δηλαδή «δεν ψηφίζω σύνθετη ονομασία αλλά δεν καταψηφίζω την κυβέρνηση αν τη φέρει στη Βουλή»). Αυτό διότι, αν τελικά περάσει από τη Βουλή μία τέτοια λύση με τη στήριξη άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων ή βουλευτών αλλά όχι τη δική τους, τότε κινδυνεύουν να μετεξελιχθούν στα μάτια των ψηφοφόρων τους σε «Πόντιο Πιλάτο» για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα και να εισπράξουν αποδοκιμασία στις επόμενες εκλογές.

Το Μέγαρο Μαξίμου, από την άλλη, φαίνεται πως απορρίπτει κάθετα ένα δημοψήφισμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του γνωρίζουν καλά ότι το «όχι» θα επικρατήσει πιθανότατα με μεγάλη πλειοψηφία σε ένα δημοψήφισμα για σύνθετη ονομασία, ειδικά από τη στιγμή που δεν θα έχουν λυθεί όλα τα προβληματικά σημεία: το Σύνταγμα, η εθνική ταυτότητα και η γλώσσα των Σκοπίων. Έτσι, το Μαξίμου κινδυνεύει να βγει διπλά χαμένο: και να απορριφθεί η λύση, στην οποία έχει ποντάρει πολλά πολιτικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά και να «χρεωθεί» ανακολουθία με το λαϊκό αίσθημα σε ένα μείζον εθνικό θέμα.

Παράλληλα, αντιλαμβάνονται πως η «εικόνα» του δημοψηφίσματος θα εξαργυρωθεί από την αντιπολίτευση ως εικόνα λαϊκής αποδοκιμασίας εν συνόλω για την κυβέρνηση, την ώρα μάλιστα που σε λίγες μήνες το Μαξίμου ετοιμάζει επικοινωνιακή επίθεση για το «τέλος των μνημονίων».

«Όπως φαίνεται, η καλύτερη λύση αυτή τη στιγμή είναι “δυναμιτίσουν” τις διαπραγματεύσεις οι Σκοπιανοί ώστε και να “παγώσει” τελικά το θέμα ο πρωθυπουργός αλλά παράλληλα να πιστωθεί και τις δυναμικές προσπάθειες επίλυσης ενός μείζονος εθνικού θέματος» τονίζουν στο star.gr οι ίδιες πηγές.

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top