Από σαράντα κύματα η έξοδος στις αγορές: Άλλα μηνύματα στέλνει ο Τσίπρας, άλλα οι επενδυτές!

Για «λεκτικά τεχνάσματα» κάνει λόγο ο καθηγητής Μιχάλης Γκλεζάκος: Εάν δεν αλλάξουμε την προοπτική της οικονομίας με μεταρρυθμίσεις, ποιος θα μας δανείσει;

Τσιπρας Ελλαδα αγορες εξοδος δανεισμος μνημονιο

Την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2018 και μάλιστα με τις δικές της δυνάμεις και χωρίς καν προληπτική γραμμή στήριξης, προανήγγειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με το σπαθί της - Αποχαιρετά οριστικά τα μνημόνια

«Η Ελλάδα δεν θα βγει τώρα στις αγορές προστατευμένη σε μια υγειονομική ζώνη για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους. Θα βγει με το σπαθί της και με όρους βιώσιμης προοπτικής. Γι' αυτό και η Ελλάδα, δε θα αναζητήσει σε έναν χρόνο από σήμερα, το καλοκαίρι του 2018, πιστωτική γραμμή στήριξης με νέες δεσμεύσεις, δηλαδή ένα κεκαλυμμένο νέο μνημόνιο για να αποχαιρετήσει το πρόγραμμα» είπε -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός, την ώρα που το spread έσπαγε και το φράγμα των 500 μονάδων.

Διαβάστε επίσης: Κάτω από τις 500 μονάδες το spread

Την ίδια ώρα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ στο ίδιο συνέδριο είχε προειδοποιήσει ότι η επιστροφή στις αγορές πρέπει να γίνει με αργά βήματα, καλώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση να δώσει έμφαση στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και τοποθετώντας χρονικά μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές ακόμη και στις αρχές του 2018 «αν συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος».

«Για να δανείσουν οι αγορές πρέπει να πειστούν ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους»

Τα πράγματα, όμως, μοιάζουν λίγο πιο περίπλοκα από το απλό τρίπτυχο «βγαίνω στις αγορές - με δανείζουν - καθάρισα».

Όπως εξηγεί στο star.gr ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Μιχάλης Γκλεζάκος, «για να δανείσει ένας ιδιώτης και όχι ο επίσημος τομέας, ο οποίος έχει και πολιτικά κριτήρια, θα πρέπει να είναι βέβαιος για ένα πράγμα: ότι θα πάρει πίσω τα λεφτά του αλλά και τους τόκους».

Όπως εξηγεί, αν οι αγορές μπορούσαν… να μιλήσουν θα έλεγαν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα «σιγά μην σας δώσω λεφτά»! «Οι αγορές θα δανείσουν χρήματα όταν δουν την οικονομία να είναι δυνατή, να παράγει δυνατό ΑΕΠ και να μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη της. Η ελληνική οικονομία προφανώς δεν είναι σε αυτό το επίπεδο» υπογραμμίζει.

«Λέμε ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε το υπάρχον χρέος. Πως θα βγούμε να ζητήσουμε νέα δανεικά;»

Όπως έχει εξηγήσει και παλαιότερα στο star.gr ο κ. Γκλεζάκος, η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές προφανώς και είναι εφικτή: «Μιλάμε για ένα μικρό ποσό, ύψους 2-3 δισ. ευρώ. Περισσότερο συμβολικό θα είναι, μια έξοδος στις αγορές για επικοινωνιακούς λόγους. Το θέμα είναι πως θα βγούμε στις αγορές για μεγάλα ποσά, 10 ή 20 δισ. ευρώ, και αυτό είναι ακόμη πολύ μακριά».

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα ετοιμάζει έξοδο στις αγορές! Τι σημαίνει και πως θα γίνει - Ο παράγοντας χρέος και η απειλή των μνημονίων

Ο καθηγητής εξηγεί πως οι αγορές πολύ δύσκολα θα μας δανείσουν οι αγορές από τη στιγμή που το ΔΝΤ επιφυλάσσεται για το ελληνικό χρέος αλλά και η ίδια η Ελλάδα τονίζει ότι το χρέος της είναι μη βιώσιμο: «Εμείς λέμε δηλαδή “μειώστε μας το χρέος, δεν μπορούμε να το πληρώσουμε” και θα βγούμε στις αγορές ζητώντας νέα δάνεια και μάλιστα από επενδυτές;».

Ο δρόμος για τις αγορές είναι ένας και λέγεται «μεταρρυθμίσεις»

Αν και ο πρωθυπουργός δείχνει να ποντάρει σε ρύθμιση του χρέους (ενδεχομένως με μείωση επιτοκίων και επέκταση της περιόδου της αποπληρωμής), ο κ. Γκλεζάκος επισημαίνει πως ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές είναι ένας: οι μεταρρυθμίσεις.

«Έμμεσα το είπε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ: “κάντε μεταρρυθμίσεις”. Μόνο έτσι θα αλλάξει η προοπτική της οικονομίας, με το να παράγουμε περισσότερο ΑΕΠ και να έχουμε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, όχι με ανάπτυξη που θα κρατήσει 2 ή 3 χρόνια. Με το να γίνει απλούστερο το Δημόσιο που “διώχνει” τους επενδυτές ακόμη και σήμερα. Όταν αρχίσει λοιπόν να αναπτύσσεται η οικονομία, τότε θα βγούμε και στις αγορές» αναφέρει.

Τι μπορεί να κάνει η πιστωτική γραμμή στήριξης που αρνείται ο Τσίπρας;

Όσον αφορά την προληπτική γραμμή στήριξης, που… ξορκίζει ο πρωθυπουργός, ο καθηγητής Χρηματοικονομικών τονίζει πως ούτως ή άλλως η βοήθεια που προσφέρει στο θέμα «έξοδος στις αγορές» είναι αυστηρά επικουρική και σε κάθε περίπτωση προϋποθέτει την υπογραφή νέας συμφωνίας.

«Έχουμε πρώτα μία οικονομία που πάει καλά και μετά έχουμε και μία -για να το πούμε λαϊκά- καβάτζα με τη γραμμή στήριξης. Που σημαίνει ότι οι επενδυτές σκέφτονται σε αυτή την περίπτωση πως “θα μπορούν να μας πληρώσουν ακόμη κι αν γίνει μία αναποδιά”. Ωστόσο, είναι επί της ουσίας ένα νέο μνημόνιο. Άρα το να υπάρξει, αν υπάρξει, και να λέμε ότι δεν θα έχουμε νέο μνημόνιο πρόκειται για καθαρά λεκτικά και επικοινωνιακά τεχνάσματα» εξηγεί.

Η «καλή μαγιά» του 2014

Όπως και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο καθηγητής σημειώνει ότι το 2014 υπήρχαν οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας: «Υπήρχε μικρή ανάπτυξη και οι προβλέψεις για τα επόμενα έτη έδειχναν ανάπτυξη άνω του 2%».

Διαβάστε επίσης: Καρφιά από Ρέγκλινγκ: Όσα έγιναν το 2015 κόστισαν πολλά δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ίδιος ακόμη και με καλή… μαγιά, η επιστροφή στις αγορές αποδεικνύεται δύσκολο στοίχημα αφού επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες: «Η τότε κυβέρνηση έκανε την πρώτη έξοδο με επιτυχία, προσπάθησε στη συνέχεια και για δεύτερη αλλά αυτή δεν πέτυχε καθώς πήραμε λιγότερα απ’ όσα ζητούσαμε. Εκείνη την περίοδο είχε δημιουργηθεί ένα θέμα με τις ιταλικές τράπεζες, δηλαδή ένας εξωγενής παράγοντα, κι όμως επηρέασε τα ελληνικά ομόλογα. Αυτό δείχνει πόσο ευαίσθητη και πολύπλοκη διαδικασία είναι».

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top