Με τα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα στο ελληνικό κοινοβούλιο, η διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής ολοκληρώθηκε, τόνισε, αλλά προσέθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο οικονομικός μετασχηματισμός έχει τελειώσει.

«Πολλή δουλειά απομένει να γίνει στο διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος αλλά και μετά την έξοδο από αυτό. Η εστίαση όμως δεν θα είναι πλέον στις περικοπές στον προϋπολογισμό αλλά, αντίθετα, στην αύξηση της δυνητικής ανάπτυξης», υπογράμμισε. 

Όπως είπε, περισσότερη δουλειά απαιτείται στη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στις ιδιωτικοποιήσεις (ειδικά στη λειτουργία του υπερταμείου) και στην περαιτέρω φιλελευθεροποίηση των αγορών και στο άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

«Όταν η Ελλάδα σταθεί στα πόδια της, ο ESM δεν θα φύγει. Ως μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής είναι και προς το συμφέρον μας η χώρα να πάει καλά», ξεκαθάρισε. Τα πιθανά μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στα οποία δεσμεύτηκε το Eurogroup δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας ενδιαφέρονται για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές» σημείωσε ο επικεφαλής του ESM. 

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπενθύμισε όμως ότι και το 2014 είχε ανοίξει παράθυρο εξόδου στις αγορές και δεν παρέλειψε να καυτηριάσει την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015. Το έχει κάνει άλλωστε και στο παρελθόν, ενίοτε με ακόμα πιο αιχμηρό τρόπο. Σήμερα είπε ότι η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές και το 2014, «πριν από την ατυχή αναστροφή των μεταρρυθμίσεων στην αρχή του 2015, η οποία καθυστέρησε την ανάκαμψη της χώρας για αρκετά χρόνια και κόστισε πολλά δισεκατομμύρια».

Καρφιά υπήρξαν και για τη χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Παρότι «ολοκληρώθηκε πολύ μετά το προγραμματισμένο», ο κ. Ρέγκλινγκ έδωσε συγχαρητήρια τόσο στους Έλληνες πολίτες όσο και στις ελληνικές Αρχές.

Ο Ρέγκλινγκ σχολίασε στην ομιλία του ότι προτιμά την έκφραση «δημοσιονομική υπευθυνότητα», αντί για τον όρο «αντι-λιτότητα». Όπως υποστήριξε, η δημοσιονομική υπευθυνότητα είναι σημαντική για την ομαλή λειτουργία της νομισματικής ένωσης και σκιαγραφείται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα θα πρέπει να αποφεύγονται. Μαζί με τα υψηλά επίπεδα χρέους, αυτά τα ελλείμματα υπήρξαν σημαντικός παράγοντας που οδήγησε στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, αλλά και στην απώλεια της πρόσβασης στην αγορά για χώρες όπως η Ελλάδα.

Επεσήμανε, ακόμη, πως το γεγονός ότι η ευρωζώνη μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 1,5% του ΑΕΠ είναι ένδειξη δημοσιονομικής υπευθυνότητας και πρόσθεσε πως είναι λανθασμένη η άποψη ενός «κλίματος κατά της λιτότητας» στην Ευρώπη. Ο Ρέγκλινγκ διευκρίνισε πως δεν βρισκόμαστε ούτε σε «κλίμα λιτότητας», αλλά συμπλήρωσε ότι, σε κάθε περίπτωση, κατανοεί το αίσθημα κατά της λιτότητας.

Σπύρος Δημητρέλης

 

Tags: