Καταλονία: Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί η Μαδρίτη

Σε τεντωμένο σχοινί η πολιτική κατάσταση στην Ισπανία

Ένα βήμα πίσω έκανε χθες ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος δεν προχώρησε τελικά στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής, όπως πολλοί ανέμεναν και αντ’ αυτού κάλεσε σε συνομιλίες τη Μαδρίτη, παρατείνοντας την πολιτική ανασφάλεια στην Ισπανία.

Ενδεικτικό της δύσκολης θέσης στην οποία βρέθηκε ο Καταλανός ηγέτης ήταν το γεγονός ότι η ομιλία του στο κοινοβούλιο καθυστέρησε μία ολόκληρη ώρα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματός του για τη διατύπωση αυτής. Παρ’ όλ’ αυτά, αργά το βράδυ της Τρίτης, οι αυτονομιστές που στην Καταλονία μετρούν 82 βουλευτές υπέγραψαν κοινή διακήρυξη που ανακοινώνει επίσης την Καταλονία ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο χαρακτήρα, χωρίς όμως να είναι σαφές αν η διακήρυξη αυτή έχει κάποια νομική ισχύ ή είναι περισσότερο συμβολική.

Ο Πουτζδεμόντ εμφανίστηκε στο καταλανικό κοινοβούλιο με διάθεση συμβιβαστική, καθώς υποχώρησε στις έντονες οικονομικές και διεθνείς πιέσεις που δέχτηκε τον τελευταίο καιρό η Καταλονία, με αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις να ανακοινώνουν τη μεταφορά της έδρας τους από την περιοχή και τον τουρισμό στη Βαρκελώνη να δέχεται πλήγμα μετά το δημοψήφισμα με δεκάδες χιλιάδες ακυρώσεις κρατήσεων.

Το μπαλάκι είναι πλέον στην πλευρά της Μαδρίτης που αναμένεται να κάνει σκληρό παιχνίδι με τους αυτονομιστές. Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για τις εξελίξεις στην Καταλονία, ενώ την Τρίτη το βράδυ η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία έδωσε τον τόνο των κυβερνητικών προθέσεων, δηλώνοντας ότι ο Πουτσδεμόντ «δεν ξέρει πού βρίσκεται και πού πηγαίνει».

«Αυτή είναι μια ομιλία κάποιου που δεν ξέρει πού βρίσκεται, πού πηγαίνει, πού θέλει να πάει και με ποιους», είπε χαρακτηριστικά η Σανταμαρία, ενώ ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ξεκινά διαβουλεύσεις με τα κόμματα της ισπανικής βουλής, αναζητώντας τη μέγιστη πολιτική συναίνεση για το ζήτημα.

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν η Μαδρίτη θα αποδεχθεί την πρόταση των Καταλανών για διάλογο ή θα επιμείνει σε μια σκληρή στάση, που ενδεχομένως να έχει ακραίες εξελίξεις για την Ισπανία.

Ο Ραχόι εδώ και μέρες έχει καταστήσει σαφές ότι προϋπόθεση για συζήτηση είναι η Βαρκελώνη να εγκαταλείψει οποιαδήποτε αυτονομιστική προσπάθεια της περιοχής, κάτι που δεν δείχνει ρεαλιστικό μετά και από την ομιλία Πουτζδεμόν.

Αρκετοί μάλιστα είναι αυτοί που φοβούνται ότι ίσως για πρώτη φορά θα τεθεί σε εφαρμογή το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος που επιτρέπει στη Μαδρίτη να αναστείλει το αυτοδιοίκητο της Καταλονίας, να καθαιρέσει την τοπική κυβέρνηση και να επαναφέρει τη συνταγματική τάξη ακόμα και με τη βία.

Όσον αφορά στους Καταλανούς, παραμένουν διχασμένοι και μετά από την ομιλία του ηγέτη τους στο κοινοβούλιο.

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από τη βουλή, ακούγοντας την ομιλία Πουτζδεμόν και οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες. Κάποιοι ξέσπασαν σε δάκρυα χαράς και ανακούφισης που δεν προχώρησε στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, κάποιοι άλλοι δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους που δεν εισάκουσε την λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

Η Ισπανία, αλλά και η Ευρώπη βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής και πλέον αναμένονται οι αποφάσεις της Μαδρίτης για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Καταλονία. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top