ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟΣ ο σεισμός στη Μυτιλήνη-Πότε είναι ασφαλές οι κάτοικοι να μπουν ξανά στα σπίτια τους

Τι δήλωσε στο star.gr ο Άκης Τσελέντης, καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών- Πρώτη Ανάρτηση 12-06-2017 20:31

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, συνέστησε στους κατοίκους της Μυτιλήνης ο Άκης Τσελέντης, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που συγκλόνισε την περιοχή το μεσημέρι της Δευτέρας.

Όπως σας έχει ήδη ενημερώσει το star.gr, τις μεγαλύτερες καταστροφές υπέστη το χωριό Βρίσα που «ισοπεδώθηκε» από την σεισμική δόνηση, ενώ σοβαρές ζημιές συνέβησαν και στο Πλωμάρι.

Ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, μιλώντας στο star.gr, εξήγησε πως «ο σημερινός σεισμός έγινε σε μια γνωστή περιοχή, που διατρέχεται από μεγάλες σεισμικά τεκτονικές δομές. Οι δομές αυτές έχουν σεισμικό δυναμικό να δώσουν αρκετά μεγαλύτερου μεγέθους γεγονότα. Για παράδειγμα το 1949 είχαμε 6,7 Ρίχτερ στην περιοχή αυτή. Λόγω του μικρού εστιακού του βάθους, είναι μαθηματικά σίγουρο πως τις επόμενες ημέρες θα λάβουν χώρα πάρα πολλοί ισχυροί μετασεισμοί. Οι οποίοι αυτοί όπως καταλαβαίνουμε θα έχουν επιπτώσεις στα ήδη βεβαρημένα κτίρια της περιοχής. Γι΄αυτό το λόγο τις επόμενες ημέρες, ο κόσμος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός».

Ο Κος Τσελέντης

ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ

Όπως τόνισε ο κος Τσελέντης, «χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Αν το σπίτι είναι φτιαγμένο σύμφωνα με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς θα έμπαινα. Αν υπάρχουν κάποιες ψιλορωγμές, καλό είναι ένας μηχανικός να πει τη γνώμη του. Αν το σπίτι είναι χωρίς αντισεισμικό κανονισμό (όπως είναι τα παλιά, πέτρινα κτίρια), θα το απέφευγα για λίγες ημέρες».

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ Η ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ

«Στο Γεωδυναμικό παρατηρούμε πως η μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική. Δηλαδή έχουμε τα γεγονότα τα οποία περιμέναμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα, καθώς αν δεν περάσουν δυο 24ωρα δεν μπορούμε να είμαστε εντελώς σίγουροι».

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟΣ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ

«Όπως κάθε σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ εμένα με ανησυχεί. Στην εν λόγω περιοχή, θα μπορούσε να επηρεάσει και άλλα ρήγματα».

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ «ΙΣΟΠΕΔΩΘΗΚΕ» Η ΒΡΙΣΑ

«Έχει να κάνει με τις τοπικές γεωλογικές συνθήκες και με την κατηγορία των κτιρίων. Στη Βρίσα υπήρχε συγκεκριμένη δόμηση. Ήταν σε μια περιοχή που οι εδαφικές συνθήκες είναι τέτοιες, που συνετέλεσαν να ενισχυθούν οι δονήσεις» δήλωσε στο star.gr ο Άκης Τσελέντης.

ΕΝΕΡΓΗ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ Ο ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ

«Είχε κάνει πέρυσι το Χειμώνα αρκετά 6αρια στα βόρεια του νησιού, ανατολικά του Μόλυβου προς την Τουρκία. Μετά είχαμε πολλούς σεισμούς της τάξεως των 5, 5.5 και 5.7 Ρίχτερ, νότια της Λέσβου, τα τελευταία πέντε χρόνια. Φαίνεται μια περιοχή αν είναι ενεργή ή δεν είναι. Ο συγκεκριμένος σεισμός δεν έχει να κάνει με το ρήγμα της Ανατολίας. Η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται από μεγάλα ενεργά ρήγματα, όπως είναι η ρηξιγενής ζώνη βόρεια των ακτών της Χίου και Χερσονήσου της Ερυθραίας με κλίση προς Βορρά και το πολύ μεγάλο ρήγμα "Μάγειρα", νότια των ακτών της νοτιοανατολικής Λέσβου».

Της Χριστίνας Βεργιώτη
Ε-mail: chvergioti@star.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top