Παρά την πτώση των πωλήσεων… οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών ξαναπαίρνουν την ανηφόρα!

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιο

Παρά την κρίση, τους χαμηλότερους μισθούς, την πτώση των πωλήσεων παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο της ανόδου των τιμών. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές σε σημαντικά καταναλωτικά αγαθά παρουσιάζουν αυξήσεις. 

Τον Απρίλιο του 2017 η τιμή του ελαιόλαδου ήταν 12,4% ακριβότερη σε σχέση με τον Απρίλιο του 2016.

Η τιμή των νωπών φρούτων 17,3% μεγαλύτερη και των λαχανικών 12,8% υψηλότερη σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ακριβότερος κατά 14,4% ήταν ο καφές, ενώ ο καπνός αυξήθηκε κατά 6,4% τον Απρίλιο 2017 σε σχέση με τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Οι ανατιμήσεις στα βασικά αυτά είδη οφείλονται στην επιβάρυνση τους με πρόσθετους φόρους, κάτι που ίσχυσε και για τα καύσιμα και έγινε αισθητό στις τιμές τους.

Τον Απρίλιο του 2017 η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν 30% ακριβότερη σε σχέση με τον Απρίλιο του 2016, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου ήταν 26,5% υψηλότερη. Λόγω αυτών των «φορο-ανατιμήσεων» ο πληθωρισμός ανήλθε τον Απρίλιο στο 1,6% σε ετήσια βάση, όταν τον Απρίλιο του 2016 είχε σημειώσει μείωση 1,3% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2015.

Σημειώθηκαν όμως και μειώσεις τιμών, στους υπολογιστές κατά 9,6% , είδη προικός 6% και ασφάλιστρα 5,2%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top