ΠΟΥ και ΠΟΣΑ χρωστάει ο Μαρινόπουλος - Πως κατέρρευσε ο κολοσσός – Η θρυλική ιστορία του

ΩΡΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ για χιλιάδες εργαζόμενους – ΠΟΤΕ και ΠΩΣ θα πληρωθούν

Εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσης για την εταιρεία Μαρινόπουλος βρίσκεται ο κλάδος του λιανεμπορίου αλλά και εν γένει η αγορά στην Ελλάδα μετά τη βόμβα που έσκασε από την αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα.

Η εταιρεία με τους 13.000 εργαζόμενους έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο διάσωσης και εξυγίανσης. Αν γίνει δεκτό από το δικαστήριο θα δώσει στον κολοσσό των σούπερ μάρκετ μια δεύτερη ευκαιρία, διαφορετικά μοιραία θα ακολουθήσει η αίτηση πτώχευσης.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Το σχέδιο εξυγίανσης -το οποίο αποκαλύπτει το capital.gr- προβλέπει μηδενικό κούρεμα οφειλών αλλά εξόφληση των υποχρεώσεων της Μαρινόπουλος (ύψους 1,3 δισ. ευρώ) σε βάθος 15ετίας.

Όπως αναφέρεται στην -106 σελίδων- αίτηση προληπτικών μέτρων που κατέθεσε η εταιρεία «η εισαγωγή της στη Διαδικασία Εξυγίανσης θα δώσει τη δυνατότητα στην εταιρεία να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές που έχουν αξιώσεις κατά της εταιρείας και να ρυθμίσει έτσι τις οφειλές της, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει έναντι των οικονομικών της υποχρεώσεων και να αποδεχθεί βιώσιμη».

Ειδικότερα, στα βασικά του σημεία το σχέδιο προβλέπει:

- Αποπληρωμή των εργαζομένων σε 1 έτος
- Αποπληρωμή των Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΙΚΑ) σε 180 μηνιαίες δόσεις
- Αποπληρωμή των Ασφαλιστικών Οργανισμών (Λοιπά Ταμεία) σε 180 μηνιαίες δόσεις
- Ελληνικό Δημόσιο σε 180 μηνιαίες δόσεις
- Προμηθευτές / λοιποί πιστωτές, σε 15 έτη
- Αντίστοιχα οι οφειλές προς τις τράπεζες, με βάση το σχέδιο είναι να αποπληρωθούν σε βάθος 15ετίας με τριμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις, επιτόκιο Eur 3M + 3%.
- Μηδενικό κούρεμα οφειλών

ΠΟΥ και ΠΟΣΑ χρωστάει ο Μαρινόπουλος

Όπως προκύπτει από το ισοζύγιο της εταιρείας (Δεκέμβριος του 2015) οι υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της και προς το ελληνικό δημόσιο ανέρχονται στα 1,324 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

• οι υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο ανέρχονται αθροιστικά σε 100,839 εκατ. ευρώ (σε ΔΟΥ είναι 49,073 εκατ. ευρώ και 51,765 εκατ. ευρώ προς τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς)
• προς τους εργαζόμενους οφείλει ποσό 4,289 εκατ. ευρώ
• προς τους ενέγγυους πιστωτές (εμπράγματων εξασφαλίσεων) ήτοι δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις οι οφειλές ανέρχονται σε 126,679 εκατ. ευρώ.
• προς τους ανέγγυους πιστωτές οφείλει αθροιστικά 1,092 δισ. ευρώ.

Τι θα συμβεί σε περίπτωση βίαιης εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που κατατέθηκε στο δικαστήριο, σε περίπτωση που δεν επικυρωθεί η διαδικασία εξυγίανσης και η εταιρεία Μαρινόπουλος οδηγηθεί αναγκαστικά στη διαδικασία βίαιης εκποίησης των περιουσιακών της στοιχείων, το συνολικό ποσό που θα διαθέτει η εταιρεία προκειμένου να ικανοποιήσει τους πιστωτές της θα ανέρχεται σε 279,145 εκατ. ευρώ ήτοι ποσοστό 21,07% επί των συνολικών απαιτήσεων των πιστωτών της.

Την πτώχευση της Μαρινόπουλος ζητούν προμηθευτές της

Την ώρα που η πλευρά Μαρινόπουλος επιχειρεί, μέσω του σχεδίου εξυγίανσης που κατέθεσε να κερδίσει χρόνο, η δικηγορική εταιρεία «Κωνσταντίνου & Βρέττας» η οποία εκπροσωπεί δεκάδες πελάτες της αλυσίδας με απαιτήσεις προς αυτούς πο�� υπερβαίνουν τα 30 εκατ. ευρώ ανακοινώνει ότι θα επαναφέρει το αίτημα πτώχευσης της αλυσίδας.

Η θρυλική ιστορία του κολοσσού που έφτασε ένα βήμα πριν την κατάρρευση

Κανείς δεν θα φανταζόταν πριν από μερικά χρόνια ότι ο κολοσσός των σούπερ μάρκετ θα βρισκόταν τετ-α-τετ με την πτώχευση.

main_marinopoulos-pharmacie-during-mesopolemos--640x400.jpg
Η ιστορία της οικογένειας Μαρινόπουλου, που έφτιαξε τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, μοιάζει με παραμύθι.

Όλα ξεκίνησαν το 1893 από ένα μικρό φαρμακείο που άνοιξε ο Δημήτριος Μαρινόπουλος στα Εξάρχεια.

Σύντομα άνοιξε και δεύτερο μαζί με τον αδερφό του Πάνο, ενώ το 1908 ανοίγει το φαρμακείο-κόσμημα στην πλατεία Ομόνοιας, το ο��οίο αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την εποχή και διέθετε τεράστια (για τα τότε δεδομένα) γκάμα προϊόντων, με αποκλειστικές συνεργασίες με εταιρείες του εξωτερικού.

Η συνέχεια της… επέκτασης δίνεται το 1949 με την ίδρυση της φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΜΑΡ από τους Δημήτρη και Γιάννη Μαρινόπουλο, υιούς του Πάνου.

hqdefault.jpg
Η είσοδος στον χώρο των σούπερ μάρκετ γίνεται το 1962, ενώ το πρώτο... «μπαμ» γίνεται λίγα χρόνια με τη συνεργασία με τη γαλλική Le Printemps και τη δημιουργία των Prisunic Μαρινόπουλος.

Σταθμός στην εταιρεία αποτελεί η δημιουργία του ομίλου Carrefour-Μαρινόπουλος, με τη συμμετοχή ανάμεσα στο γαλλικό και τον ελληνικό όμιλο να είναι στο 50%-50%. Η πρώτη δεκαετία της χιλιετίας βρίσκει την εταιρεία σε ηγεμονική θέση στο λιανεμπόριο.

Carrefour-super-1000-715x324.jpg

Η κρίση, ωστόσο, «έδιωξε» τους Γάλλους από την Ελλάδα και οι Μαρινόπουλοι πήραν και πάλι την εταιρεία στα χέρια τους. Η καθοδική πορεία, όμως, είχε ήδη αρχίσει και σε μία οικονομία με ύφεση και λιτότητα αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ δύσκολο να διακοπεί.

Έτσι, φτάσαμε στο σήμερα με την εταιρεία να έχει υποβάλει αίτηση στον πτωχευτικό κώδικα και 13.000 εργαζόμενους να είναι στον αέρα...

Δείτε ακόμη:

Μαρινόπουλος: ΑΓΩΝΙΑ για την τύχη των 13.000 εργαζομένων - Μπαράζ εξελίξεων στην αγορά

Θα ψωνίζουμε... ΠΙΚΡΕΣ! Η υπόθεση «Μαρινόπουλου» φέρνει ΝΤΟΜΙΝΟ στην αγορά

ΒΟΜΒΑ!Υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στον ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ κώδικα ο Μαρινόπουλος-Στο πόδι 13.000 εργαζόμενοι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top