Οι άνθρωποι διασχίζουν το δρόμο σαν τις… πάπιες!

Ακολουθώντας «τυφλά» τους άλλους

Θα το έχετε παρατηρήσει σίγουρα περπατώντας στο δρόμο. Οι περισσότεροι από μας, όταν βρεθούμε σε μέρη με πολυκοσμία, τείνουμε να προχωράμε σαν υπνωτισμένοι, ακολουθώντας ενστικτωδώς τον όχλο. Αυτό, το επιβεβαιώνουν και οι επιστήμονες, και μάλιστα κρούουν και τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως λένε αυτή η νοοτροπία «κοπαδιού», αναδεικνύει ακόμα και κινδύνους για τη ζωή.


Πρόκειται για νέα μελέτη βρετανό-γερμανικών επιστημόνων, η οποία υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι όταν φτά��ει η στιγμή να κατέβουναπό το πεζοδρόμιο και να διασχίσουν το δρόμο, συμπεριφέρονται σαν πάπιεςπαρά σαν ορθολογικά όντα, καθώς ακολουθούν «τυφλά» τους άλλους πεζούς που είναι δίπλα ή μπροστά τους.


Κατά τη διάρκεια της έρευνας μελετήθηκε για τρεις ημέρες η συμπεριφορά 365 πεζών που διέσχιζαν δρόμους σε ώρες κυκλοφοριακής αιχμής. Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές, είναι ότι οι πεζοί είναι μιάμιση έως δυόμισι φορές πιθανότερο κατά μέσο όρο να διασχίσουν ένα δρόμο, αν ο διπλανός τους κάνει το πρώτο βήμα. Μάλιστα οι άνδρες τείνουν ν΄ακολουθούν τους άλλους συχνότερααπ΄ότι οι γυναίκες οι οποίες είναι πιο επιφυλακτικές.


Οι ερευνητές που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα τους στο επιστημονικό περιοδικό «Behaviour Ecology», ελπίζουν τώρα να κάνουν τους ανθρώπους πιο προσεχτικούς στις παράτολμες και ενστικτώδεις αντιδράσεις τους, καθώς πολλά ατυχήματα συμβαίνουν όταν κάποιος πεζός δεν αξιολογεί σωστά τον κίνδυνοαπό το επερχόμενο όχημα, αλλά «παρασύρεται»από τους μπροστινούς ή τους διπλανούςτου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top