Ένα εκπληκτικό ουράνιο φαινόμενο: "Η βροχή των Περσείδων"

Οι μετεωρίτες που προβάλλονται από τον αστερισμό του Περσέα

Ένα εκπληκτικό φαινόμενο έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε κάθε καλοκαίρι στον έναστρο ουρανό! Η βροχή των Περσείδων ή τα πεφταστέρια όπως αλλιώς λέγονται, καθηλώνουν τα μάτια σου στον ουρανό τις νύχτες του Αυγούστου, προκειμένου να κάνεις την ευχή που θα πραγματοποιηθεί!

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για αστέρια που «πέφτουν» αλλά, για μικρά κομμάτια μέχρι και σε μορφή σκόνης, τα οποία είναι απομεινάρια του κομήτη Σουίφτ-Τάτλ! Όταν αυτά εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστιες ταχύτητες καίγονται εξαιτίας της τριβής με την ατμόσφαιρα μέσα σε δευτερόλεπτα!

Όποια από αυτά είναι αρκετά μεγάλα, ώστε να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης ονομάζονται "μετεωρίτες", ενώ όσα είναι τόσο λαμπρά που φαίνονται να "σχίζουν" τον ουρανό ονομάζονται βολίδες.

Το όνομα τους, Περσείδες, προκύπτει καθώς το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή.

Η αρχή της "βροχής των Περσείδων" είναι ορατή από τα μέσα Ιουλίου κάθε χρόνο, με την κορύφωση μεταξύ 9 και 14 Αυγούστου, οπότε ο ρυθμός των "μετεωριτών" φθάνει τα 60 και πλέον ανά ώρα. Εξαιτίας της τροχιάς του κομήτη, οι Περσείδες παρατηρούνται κυρίως να διασχίζουν το Βόρειο Ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας. Ο ρυθμός τους μεγιστοποιείται κατά το χρονικό διάστημα αμέσως πριν την αυγή και είναι πράγματι ένα εκπληκτικό και άκρως ρομαντικό ουράνιο υπερθέαμα!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top