Η νηστεία παχαίνει: Μύθοι και αλήθειες

Οδηγός... επιβίωσης για να μην πάρετε κιλά

Φαγητά Σαρακοστής

Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, αμυλούχα λαχανικά, ελιές και θαλασσινά είναι οι τροφές που κυριαρχούν στα νηστίσιμα διαιτολόγια.

Κατά τη διάρκεια της νηστείας, όμως, στην πλειονότητα των ατόμων που νηστεύουν παρατηρείται αύξηση του σωματικού τους βάρους. Παρ' όλο που οι τροφές αυτές αποδίδουν ελάχιστες θερμίδες, η αποχή από το κρέας και τις άλλες ζωικές πρωτεΐνες μας δυσκολεύει να νιώσουμε κορεσμό και έτσι καταφεύγουμε στην υπερκατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες και λιπαρά.

Πόσα αυγά επιτρέπεται να τρως ανά εβδομάδα;

Γι’ αυτό, όπως συμβουλεύει η διαιτολόγος - διατροφολόγος Θέλεια Βασιλαντωνάκη:

1.    Ελέγχουμε το λάδι που χρησιμοποιούμε. Η περίσσεια λαδιού δίνει πολλές θερμίδες. Μία με δύο κουταλιές της σούπας ανά μερίδα ή ανά σαλάτα είναι αρκετές.

2.    Χρησιμοποιούμε ολικής αλέσεως προϊόντα. Η παρουσία των φυτικών ινών στα ολικής αλέσεως τρόφιμα δημιουργεί γρηγορότερο και ευκολότερο κορεσμό.

3.    Επιλέγουμε τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες. Αυτές βοηθούν στο να μειώσεις τις αυξομειώσεις του σακχάρου, οι οποίες ευθύνονται για την έλλειψη κορεσμού έπειτα από νηστίσιμα φαγητά.

4.    Προσέχουμε τον τρόπο μαγειρέματος

5.    Επιλέγουμε την κατανάλωση φρούτων ή χυμών στο μπλέντερ (μαζί με τις ίνες τους) σε σχέση με συσκευασμένους χυμούς ή στυμμένους, ακόμη και αν είναι φρέσκοι.

6.    Συνδυασμοί όπως όσπρια με ρύζι (π.χ. φακόρυζο, ρεβιθόρυζο), σαλάτες με μανιτάρια και σουσάμι, ρύζι ή ζυμαρικά ή λαχανικά με θαλασσινά ή/και μανιτάρια (π.χ. ριζότο θαλασσινών, μακαρονάδα με μανιτάρια, χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό, σουπιές με σπανάκι) αποτελούν εξαιρετικές επιλογές που μας χορταίνουν και καλύπτουν ανάγκες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top