Τόλης Βοσκόπουλος: Ποιος ήταν ο «πρίγκιπας» του ελληνικού τραγουδιού

Η ζωή, η καριέρα και οι έρωτες της ζωής του

Φτωχότερο είναι από σήμερα το ελληνικό τραγούδι καθώς έφυγε από τη ζωή ο Τόλης Βοσκόπουλος. Ο «πρίγκιπας» του ελληνικού λαϊκού πενταγράμμου πέθανε από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 81 ετών.

Πέθανε ο Τόλης Βοσκόπουλος

Ο ερμηνευτής των μεγάλων επιτυχιών νοσηλευόταν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Ο Τόλης Βοσκόπουλος βύθισε στο πένθος τη σύζυγό του Άντζελα Γκερέκου και την κόρη του Μαρία λίγες μόλις μέρες πριν από τα γενέθλια του, που είναι στις 26 Ιουλίου.

Τόλης Βοσκόπουλος: Ποιος ήταν ο «πρίγκιπας» του ελληνικού τραγουδιού

Φωτογραφία: NDP

Ο Τόλης Βοσκόπουλος έγραψε τη δική του ιστορία και τα τραγούδια του θα μείνουν για πάντα.

Τόλης Βοσκόπουλος: Η ζωή του και τα φτωχικά παιδικά χρόνια 

Γεννημένος στις 26 Ιουλίου του 1940 στον Πειραιά στην Κοκκινιά. Ήταν το δωδέκατο παιδί μιας πολύτεκνης οικογένειας Μικρασιατών προσφύγων. 

Οι 11 αδελφές που προηγήθηκαν ήταν και η αφορμή που έκαναν τον πατέρα του να συνεχίζει να κάνει παιδιά μέχρι να αποκτήσει έναν γιο. Μέχρι που τα κατάφερε. Εκείνο που δεν κατάφερε ο Σμυρνιός πατέρας του ήταν ο μικρός Τόλης να συνεχίσει την παράδοση στο μανάβικό που ο ίδιος, με πολύ κόπο, είχε δημιουργήσει.

Ο ίδιος ο τραγουδιστής είχε πει: «Όταν γεννήθηκα, και ο πατέρας μου πέτυχε επιτέλους το πολυπόθητο αγόρι, έτρεξε κι έβγαλε κάρτες και άλλαξε και την ταμπέλα στο μαγαζί που έγινε: Χαράλαμπος Ιωάννου Βοσκόπουλος και Υιός. Ήμουν πάντα μαζί του στη Λαχαναγορά, και στα ταξίδια και τις εμπορικές συναλλαγές του. Όμως έβλεπα πως δεν μου πήγαινε αυτή η δουλειά. Από κάτι μπουλούκια που ερχόντουσαν στην Κοκκινιά, με τον Ζαζά, τον Κοκοβιό και άλλους είχα ξελογιαστεί κι ήθελα να ασχοληθώ με το θέατρο. Γύρω στα 15 δεν άντεξα και του το είπα. Περίμενα πώς θα με σφάξει. Θεατρίνος ο γιος του Λαχαναγορίτη; Και τότε μού λέει: “Πάμε”. Και χωρίς να ξέρω για πού τραβάμε, με πηγαίνει στο Εθνικό Ωδείο του Καλομοίρη, που είχε και θεατρικό τμήμα. Τότε είναι που πρωτοβγαίνω απ’ την Κοκκινιά και βλέπω την Αθήνα. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Στην επιστροφή, μου λέει: “Για να μην μού παραπονεθείς καμιά φορά ότι ήθελες αυτό να γίνεις κι εγώ σε εμπόδισα”. Αυτά μου είπε ο σοφός πρόσφυγας πατέρας μου και τον ευγνωμονώ. Και κάθε φορά που βγαίνω στη σκηνή, ακόμα και σήμερα που πλησιάζω τα 80 μου χρόνια, τον φέρνω στο μυαλό μου και λέω μέσα μου: “Κοίτα τώρα”» είχε δηλώσει ο Τόλης Βοσκόπουλος στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της συναυλίας του στο Ηρώδειο το Σεπτέμβριο του 2018.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος στο Θέατρο και τον κινηματογράφο

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1958, σε ηλικία 18 ετών σε σκηνοθεσία Θάνου Τράγκα, και πέντε χρόνια αργότερα, το 1963, έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο. Μπήκε στη δισκογραφία με το τραγούδι «Βήμα-βήμα» του μουσικοσυνθέτη Λυκούργου Μαρκέα. Η καθιέρωσή του στο πεντάγραμμο ήρθε με την «Αγωνία» το 1968 (σύνθεση Γιώργου Ζαμπέτα) που μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις, ένα άπιαστο νούμερο για εκείνη την εποχή.

Είχε πρωταγωνιστήσει αλλά και συμμετάσχει σε πάρα πολλές θεατρικές παραστάσεις δίπλα σε ιερά τέρατα της ηθοποιίας όπως ο Βασίλης Αυλωνίτης, η Βλαχοπούλου, η Βασιλειάδου, ο Κώστας Χατζηχρήστος κ.ά. Από τις πιο μεγάλες επιτυχίες του ήταν τα μιούζικαλ: Οι εραστές του ονείρου (1972 μαζί με τη Ζωή Λάσκαρη), Τραγούδα θεατρίνε (1978 μαζί με τη Μαρία Αλιφέρη), Ήρθες σαν όνειρο (1998 μαζί με την Άντζελα Γκερέκου), όπου το θεατρικό σενάριο είναι στηριγμένο στον τρόπο γνωριμίας τους.

Τόλης Βοσκόπουλος: Τα τραγούδια που έγιναν τεράστιες επιτυχίες του

Η καθιέρωσή του στο πεντάγραμμο ήρθε με την «Αγωνία» τη σημαδιακή χρονιά του 1968 (σύνθεση Γιώργου Ζαμπέτα) που μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις, ένα άπιαστο νούμερο για εκείνη την εποχή.

Έχει ένα εντυπωσιακό φάσμα συνεργασιών, ερμηνεύοντας τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα, του Μίμη Πλέσσα, του Άκη Πάνου, του Θανάση Πολυκανδριώτη, του Μάριου Τόκα, του Γιάννη Πάριου, του Γιώργου Κατσαρού, του Κώστα Βίρβου, του Φοίβου και πολλών άλλων.

Στην ιστορία έχει μείνει η συνεργασία του με τον Στράτο Διονυσίου. Μάλιστα όταν οι 2 καλλιτέχνες τραγουδούσαν στη Θεσσαλονίκη ένα απόγευμα αποφάσισαν να πάνε να παίξουν μπιλιάρδο. Η αγάπη του κόσμου για τα λαϊκά είδωλα ήταν τόσο μεγάλη που μέσα σε λίγη ώρα έξω από τη καφετέρια είχαν μαζευτεί χιλιάδες θαυμαστές με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου να μπορέσουν να βγούν από το μαγαζί.

Για παραπάνω από 35 χρόνια όλες του οι εμφανίσεις ήταν sold-out με τον πρίγκιπα να αποθεώνεται από τους φανατικούς θαυμαστές. Τραγούδια-επιτυχίες όπως «Δυο καρδιές», «Το φεγγάρι πάνωθέ μου», «Μα εγώ αγαπώ μία», «Και εσύ θα φύγεις», «Γλυκά πονούσε το μαχαίρι», «Οι άντρες δε μιλούν πολύ», «Άιντε στην υγειά της», «Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά», «Ανεπανάληπτος», «Πριν χαθεί το όνειρο μας», «Της Χελιδονούς το ρέμα», «Τσιγγάνα για χατίρι σου», «Ψύλλοι στα αφτιά μου», «Μου χρωστάει μια αγάπη η ζωή» και πόσα άλλα, όλα αγαπημένα, ακόμα και από κείνους που δεν λάτρεψαν το Βοσκόπουλο. Γιατί ο Βοσκόπουλος αμφισβητήθηκε πολύ. Όμως, τι είδωλο θα 'ταν αν δεν είχε παράφορες και ακραίες τόσο αγάπες, όσο και αντιπάθειες;

Τη δεκαετία του 1980 ο Τόλης Βοσκόπουλος θα καθιερωθεί ως Πρίγκιπας του ελληνικού τραγουδιού με φανατικούς θαυμαστές που κάνουν κάθε δίσκο του χρυσό και πλατινένιο ενώ παράλληλα κάνουν κράτηση στα κέντρα που εμφανίζεται με το μήνα προκειμένου να εξασφαλίσουν προνομιακή θέση, κοντά στο είδωλο τους.

Τόλης Βοσκόπουλος πέθανε

Πέθανε ο Τόλης Βοσκόπουλος

Βραβεία και διακρίσεις για την προσφορά του στο τραγούδι

Το 2000 βραβεύτηκε από τα βραβεία ΠΟΠ ΚΟΡΝ (μετέπειτα Αρίων) για την συνολική προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι.
Το 2005 τραγούδησε σε 5000 άτομα στο φρούριο της Κέρκυρας και τα έσοδα από τη συναυλία πήγαν για φιλανθρωπικό σκοπό.
Το 2011 έπειτα από τριετή απουσία από την αθηναϊκή νύχτα δέχτηκε την πρόταση του Αντώνη Ρέμου και εμφανίστηκε μαζί του στη μουσική σκηνή Διογένης στην Αθήνα, ένα σχήμα που αποτέλεσε το talk of the town της χρονιάς.

Το καλοκαίρι του 2013 ο Τόλης Βοσκόπουλος επέστρεψε στον Πειραιά, στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Σε μια συγκινητική συναυλία στο Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο τραγούδησε στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί εκεί από νωρίς για να καταφέρει να εισέλθει μιας και τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς ο καλλιτέχνης βραβεύτηκε από τον δήμαρχο Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκο για τη προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι: «τον τόπο που γεννιέσαι και μεγαλώνεις τον κουβαλάς πάντα μέσα στην ψυχή σου, όπου κι αν βρεθείς. Μόνο συγκίνηση και βαθιά χαρά νοιώθω που επιστρέφω στον Πειραιά, που αγαπώ και έχω τόσες αναμνήσεις» δηλώνει ο Τόλης Βοσκόπουλος. Μια βραδιά γεμάτη συγκινήσεις. Μια ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν ανέβηκε στη σκηνή μαζί του ο Μίμης Πλέσσας ο οποίος δήλωσε: «δεν έκανα τίποτε άλλο από το να χειροκροτώ ένα συγκλονιστικό καλλιτέχνη».

Η συνάντηση αυτή των 2 καλλιτεχνών στη σκηνή μετά από 40 χρόνια ήταν μόνο η αρχή αφού τον χειμώνα του ιδίου έτους ένωσαν τις δυνάμεις τους παρουσιάζοντας τη μουσική παράσταση «και να που ξανασυναντιόμαστε» σε γνωστό νυχτερινό κέντρο των Αθηνών.

Πέθανε ο Βοσκόπουλος

Τόλης Βοσκόπουλος: Τα τραγούδια που έγραψε ως συνθέτης

Πλούσιο είναι και το έργο του ως συνθέτης. Μερικοί καλλιτέχνες που ΄χουν ερμηνεύσει τραγούδια του είναι: Δούκισσα, Μαρινέλλα, Στράτος Διονυσίου, Αντώνης Ρέμος, Νότης Σφακιανάκης. Το 1971 έγραψε τη σύνθεση του τραγουδιού Αδέλφια μου αλήτες πουλιά το οποίο ερμήνευσε ο Γιάννης Βογιατζής και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, ενώ μετείχε στο ίδιο φεστιβάλ την επόμενη χρονιά ο ίδιος, τραγουδώντας το Ξανθή αγαπημένη Παναγιά, τραγούδι που όπως είχε ειπωθεί τότε το έγραψε για τη Ζωή Λάσκαρη, η οποία ήταν παρούσα στο ακροατήριο της εκδήλωσης. Το 1976 όταν ο Στράτος Διονυσίου κρίθηκε αθώος από τις δικαστικές αρχές του έγραψε το πολύ γνωστό τραγούδι με τίτλο Αποκοιμήθηκα το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία κι το τραγούδησε κι ο ίδιος ο Βοσκόπουλος σε δίσκο του το 1985.

Τόλης Βοσκόπουλος: Οι γυναίκες της ζωής του και η κόρη του Μαρία

Στην ιστορία έχει μείνει το ειδύλλιο του με την τραγουδίστρια Δούκισσα της οποίας ήταν μουσικός και παρτενέρ της αλλά και με τη Ζωή Λάσκαρη με την οποία έπαιξαν μαζί στο θρυλικό μιούζικαλ Εραστές του ονείρου.

Ο Τόλης είχε κάνει τέσσερις γάμους. Παντρεύτηκε πρώτα τη Στέλλα Στρατηγού (1960 - 1965), ύστερα την Μαρινέλλα (1973 - 1981), μετά την Τζούλια Παπαδημητρίου, με την οποία έχει μία κόρη, τη Χαρά (1986) (η οποία το 2021 αναγνωρίστηκε επισήμως από το δικαστήριο ότι δεν είναι η κόρη του) (1990 - 1996) και την πρώην ηθοποιό και πρ. Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Άντζελα Γκερέκου (παντρεύτηκαν στις 2 Αυγούστου 1996 στην Κέρκυρα με κουμπάρο τον δημοσιογράφο Τέρενς Κουίκ). Με τη Γκερέκου έχουν μία κόρη, τη Μαρία, που γεννήθηκε το 2001.

Τόλης Βοσκόπουλος-Άντζελα Γκερέκου με την κόρη τους,Μαρία

Τόλης Βοσκόπουλος-Άντζελα Γκερέκου με την κόρη τους,Μαρία

Τόλης Βοσκόπουλος-Άντζελα Γκερέκου με την κόρη τους,Μαρία

Τόλης Βοσκόπουλος: Το δισκογραφικό του έργο

1967 – Αναμνήσεις

1968 – Αγωνία

1970 - Αδέλφια μου αλήτες πουλιά

1970 - Σε ικετεύω

1971 - Μια αγάπη

1972 - Στιγμές αγάπης

1972 - Στοιχηματίζω

1972 - Τόλης Βοσκόπουλος

1973 - Αγόρι μου (Συνθέτης 4 τραγουδιών)

1973 - Ας είμαστε ρεαλιστές

1974 - Μαρινέλλα Βοσκόπουλος

1974 - Εγώ κι εσύ

1975 - Εγώ τι έχω και τι θάχω

1976 - Άλλη μια φορά (Συνθέτης 3 τραγουδιών)

1976 - Όταν τραγουδώ

1976 - Σμυρνέϊκα και Λαϊκά

1977 - Είναι το κάτι που μένει

1977 - Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουν

1978 - Τραγούδα θεατρίνε

1979 - Μέρα νύχτα παντού

1980 - Τόλης Βοσκόπουλος 80

1981 - Για όλους (Συνθέτης 9 τραγουδιών)

1981 - Καρδιά μου μόνη

1982 - Δε θέλω να θυμάμαι

1983 - Είσαι δικιά μου

1984 - Περασμένες μου αγάπες

1985 - Αυτά που τραγουδήσαμε (Συμμετοχή 3 τραγούδια)

1985 - Τότε Ο ΔΙΣΚΟΣ ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΙΑ [ΤΟΤΕ] ΕΙΧΕ ΗΧΟΓΡΑΦΗΘΕΙ ΤΟ 1960

1985 - Τώρα

1985 - Τα Λαϊκά της νύχτας (Συμμετοχή 5 τραγούδια)

1986 - Αμέτρητα γιατί

1987 - 16 από τα ωραιότερα τραγούδια μου

1987 - Ατέλειωτο ερωτικό ταξίδι

1988 - Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες του

1989 - Μεγάλες Ερμηνείες

1989 - Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες του Νο 2

1990 - Για πάντα

1990 - Να κάνουμε έναν έρωτα όλο τρέλα

1990 - Όλη η αλήθεια

1990 - Επιτυχίες Α΄προβολής

1991 - Στάζεις έρωτα

1992 - Εγώ κι εσύ

1993 - Εγώ κι εσύ Όλες οι Μεγάλες Επιτυχίες

1993 - Κοντά σου εγώ

1994 - Τα κλασικά του Τόλη

1995 - Ανεπανάληπτος

1995 - Τα Ερωτικά

1995 - Τα πρώτα μου τραγούδια 1966 - 1971

1996 - 16 Ζεϊμπέκικα

1996 - Μάτια φεγγάρια

1996 - Τότε Τα πρώτα μου τραγούδια

1997 - Εγώ αγαπώ μόνο μία

1998 - Ήρθες σαν όνειρο

1999 - Η νύχτα γέμισε με φως

2000 - Οι Μεγαλύτερες επιτυχίες του

2000 - Τα Ερωτικά

2001 - Live 2000 - 2001

2002 - Η σωστή απάντηση

2000 - Οι Μεγαλύτερες επιτυχίες του Νο 2

2002 - Τραγουδά Βοσκόπουλο

2003 - Καλή σου τύχη

2003 - 30 Χρόνια τραγούδι Μια αγάπη μια ζωή (1970-2000)

2005 - Αντίθετο ρεύμα

2006 - Αναμνήσεις (Συλλογή 4 Cd)

2006 - 14 Μεγάλα τραγούδια

2006 - Ανθολογία 1970-2001 (Συλλογή 4 Cd)

2006 - Στης ζωής μου τις στράτες (2 Cd Live & Studio)

2007 - Να με κοιτάς στα μάτια

2007 - Χρυσή δισκοθήκη

2008 - Στο πέρασμα του χρόνου

2008 - Χρυσή δισκοθήκη Νο 2

2009 - 60 Μεγάλες Επιτυχίες (4 Cd)

2009 - Το λαϊκό τραγούδι Νο 7

2009 - Τόλης Βοσκόπουλος

2009 - Οι Μεγάλες Επιτυχίες (3 Cd)

Συμμετοχές

Αναμνήσεις (Δούκισσα)
Αγόρι μου (Δούκισσα)
Εγώ κι Εσύ (Μαρινέλλα)
Μαρινέλλα-Βοσκόπουλος (Μαρινέλλα)
Σ' αγαπώ (Μαρινέλλα)
Η Αγάπη είναι Ελέφαντας (Αντώνης Ρέμος)
Η Αγάπη Βλάπτει Σοβαρά Την Υγεία (Γιώργος Λεμπέσης)
Μια γυναίκα φταίει (Βασίλης Καρράς)
Ελλάδα γειά σου (Βασίλης Σαλέας)
Της ψυχής μου τα κρυμμένα (Μανώλης Καραντίνης)
Φιλμογραφία
Η αγάπη είναι ελέφαντας (1999)
O άγνωστος εκείνης της νύχτας (1972) ..... Κυριάκος Λιάπης - Άρης Καίσαρης
Αδέλφια μου αλήτες πουλιά (1971) .... Βαντάρ
Μαριχουάνα στοπ (1971) .... Τόλης Βοσκόπουλος
Μια γυναίκα, μια αγάπη, μια ζωή (1971) .... Στέφανος
Aναστενάζουν οι πενιές (1970) .... Νίκος Τερζής
Το όνειρο της Κυριακής (1970) .... Άγγελος Κομνηνός
Σε ικετεύω αγάπη μου (1970) .... Μάνος Φωτίου
Αγωνία (1969) .... Αλέξης Καρνέζης
Eλπίδες που ναυάγησαν (1968) .... Γιώργος Πατέλης
Kαταραμένη ώρα - Τραγούδησέ μου μανούλα (1968) .... τραγουδιστής
Mείνε κοντά μου, αγαπημένε (1968) .... Αλέξης Βαλίδης
Θα κάνω πέτρα την καρδιά μου (1968) .... Δημήτρης
Συντρίμμια τα όνειρά μας (1967) .... Tάκης Ρώτας (και συνθέτης, τραγουδιστής)
Τ' αδέλφια μου (1966) .... Μανώλης Καρδάσης (και συνθέτης)
Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του (1964) .... Γιώργος Αναγνώστου και Ρωξάνη Αργυροπούλου
Ο θαλασσόλυκος (1964)
Ήταν όλοι τους κορόιδα (1964)
Ένας ζόρικος δεκανέας (1964)
Ο Γιάννης τα' κανε θάλασσα (1964) .... Λάκης
Kάτι να καίει (1963) .... Πέτρος (τραγούδι)
Mεσάνυχτα στη βίλλα Νέλλη (1963)
Tρεις κούκλες κι εγώ (1960) .... κομφερανσιέ σε νυχτερινό κέντρο
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top