Joe Jackson: Ο πα - τέρας του Michael

 Έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο τερατώδεις πατέρες στην ποπ

Από τη μια έστηνε καριέρες, από την άλλη «γκρέμιζε» ζωές.

Ο λόγος για τον Joe Jackson ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 89 του χρόνια, αλλά θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πιο… τερατώδεις μπαμπάδες στην ιστορία της ποπ. Που μάλιστα είχε «φυλάξει» τη χειρότερη από τις συμπεριφορές του για τον Michael.

Σίγουρα δεν μπορεί να είναι αδιαμφισβήτητα ο πιο τυραννικός πατέρας – «κινδυνεύει» να χάσει τον τίτλο αυτό από τον τρομακτικό Murry Wilson, πατέρας των Beach Boys, Brian, Dennis και Carl, ενός ανθρώπου που η ιδέα του για την πειθαρχία των παιδιών του ενέπλεκε μέχρι και να το… βγάζει το γυάλινο μάτι του και να τα αναγκάζει να βλέπουν το… κενό.

Michael Jackson over the years

Αλλά και ο Joe Jackson δεν πάει πίσω. Πρώην μπόξερ και αποτυχημένος μουσικός της μπλουζ, απεδείχθη ταλαντούχος στο να κάνει τις ζωές των παιδιών του ανυπόφορες. Έβρισκε πάντα νέους τρόπους να κάνει τα βασανίζει τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά. Μάλιστα, η εν λόγω «λίστα» βγήκε στο φως τη δεκαετία του 1980, και μοιάζει μέσα από αυτή να δόθηκαν πολλές απαντήσεις σχετικά με την παιδική ηλικία και τον ενήλικα  Michael.

Γιατί για όσους είναι γνώστες των όσων συνέβαιναν μόλις έκλεινε η πόρτα του σπιτιού τους, η απορία δεν είναι γιατί τελικά είχε όσα προβλήματα είχε ο MJ, αλλά πώς και κατάφερε τόσο «πολύ» να τα «εμφανίσει».

Βέβαια, ακόμα κι αν δεν είχαν αυτόν τον πατέρα, και πάλι τα παιδικά χρόνια των Jacksons δεν θα ήταν «νορμάλ». 

Η μητέρα τους ήταν μια ευσεβής μάρτυρας του Ιεχωβά, που είχε κάνει τα παιδιά της θρησκόληπτα. Είχε τέτοια εμμονή με την καθαριότητα που τα έκανε μικροβιοφοβικά, ενώ λέγεται ότι τα έπλενε με αλκοόλ για να τα… αποστειρώσει και έβαζε στο πρόσωπό τους βαζελίνη για να… φαίνονται «ωραία και λαμπερά». 

Τον χειμώνα, σύμφωνα με πληροφορίες, τους έστειλε στο σχολείο με ζεστές βραστές πατάτες στις τσέπες τους γιατί πίστευε ότι έτσι τα προστατεύει από το κρύο.

Αλλά αυτά είναι πταίσματα μπροστά στα όσα έκανε ο Joe Jackson: είχε ένα μοναδικό τρόπο να κάνει την ούτως ή άλλως περίεργη ζωή μέσα στο σπίτι τους σε… εφιάλτη. Χαρακτηρίστηκε απόμακρος με τoν Jermaine Jackson να έχει δηλώσει σχετικά: «Κανείς μας δεν μπορεί να θυμηθεί στιγμές μαζί του που να μας κρατάει ή να μας αγκαλιάζει ή να μας λέει "σ’ αγαπώ"».

Το αποκορύφωμα ήρθε όταν κατάλαβε πως οι απόγονοί του έχουν ταλέντο στη μουσική: «πάτησε» πάνω σε αυτό και έγινε.. τύραννος.

Τους χτυπούσε με ζώνη ή με το καλώδιο ενός ηλεκτρικού βραστήρα ή τους έκανε να μεταφέρουν πράγματα από τη μια πλευρά του κήπου τους στην άλλη όταν «ενεργοποιούσαν» την οργή του. 

Michael Jackson

Οι Jackson 5, όπως θα λεγόταν το συγκρότημά τους, δεν επετρεπόταν να παίζουν έξω με τα άλλα παιδιά: έκαναν πρόβες πέντε ώρες την ημέρα μετά το σχολείο και μπορεί αυτό να ήταν κάτι που και οι ίδιοι αγαπούσαν, αλλά τους «κοβόντουσαν τα φτερά» στη σκέψη ότι αν κάνουν λάθος σε ένα βήμα από τη χορογραφία τότε ο πατέρας τους θα τους έστελνε να κόψουν ένα κομμάτι ξύλο από ένα δέντρο και θα τους χτυπούσε με αυτό.

Την ιδιαίτερα σκληρή συμπεριφορά ψυχολογικού εκφοβισμού ήταν «αφιερωμένη» στον Michael, το νεότερο και πιο ταλαντούχο μέλος του συγκροτήματος. 

Όταν ο Joe Jackson έμαθε ότι ο έφηβος γιος του ένιωθε άσχημα για το μέγεθος της μύτης του, άρχισε να τον αποκαλεί Big Nose, μια προσβολή που τον στοίχειωνε μέχρι τη μέρα που «έσβησε» το αστέρι του.

Ο MJ ανέπτυξε ένα νευρικό τικ αγγίζοντας και καλύπτοντας συνεχώς τη μύτη του με το αριστερό του χέρι - ο παραγωγός Quincy Jones του έδωσε το ψευδώνυμο Smelly. 

Στη συνέχεια ξεκίνησε μια σειρά από χειρουργικές επεμβάσεις τόσο ακραίες που τελικά αναγκάστηκε να βάλει προσθετική μύτη για να καλύψει… τα αποτελέσματα. (Μια ιστορία του Rolling Stone λέει πως μάρτυρες που είδαν το σώμα του βασιλιά της ποπ κατέθεσαν πως ακόμα και το προσθετικό κομμάτι έλειπε και τελικά στο πρόσωπό του υπήρχε μόνο μια τρύπα και τριγύρω κομμάτια χόνδρου).

Ο Michael τελικά έκανε ό,τι μπορούσε για να αποστασιοποιηθεί από τον πατέρα του. Μετά την επιτυχία του Thriller, επανενώθηκε με τα αδέλφια του δείχνοντας υπομονή και περίμενε μέχρι την τελευταία  οικογενειακή περιοδεία των Jacksons το 1984, οπότε και πήρε οριστικά το δικό του δρόμο του για να αποφύγει την οικογένειά του. 

Αλλά και πάλι δεν μπορούσε να ξεφύγει από τη σκιά του Joe.

Ακόμα και στα 40 του, ο Michael δήλωνε ότι ακόμα και η σκέψη του πατέρα του του προκαλούσε ναυτία, ενώ ήταν εμφανές σε όλα όσα έκανε ότι προσπαθούσε να ζήσει τα παιδικά χρόνια και την αθωότητα που ο πατέρας του του στέρησε. Κάπου εκεί αποδίδονται και οι εκκεντρικότητές του.

Joe Jackson

Αλλά υπήρχαν και τα παιδιά του που τον δικαιολογούσαν! Κι όμως!

Ο Jermaine στο βιβλίο του «You Are Not Alone: Michael Through a Brother’s Eyes» καταθέτει όλα τα «κουλά» που συνέβαιναν στο σπίτι τους, αλλά είχε για όλα μια «λογική» δικαιολογία. Έβρισκε σε όλα κάτι να γράψει προκειμένου να μη «λερωθεί» το όνομά τους – λόγω του Joe. Ίσως μάλιστα να προσπάθησε τοιουτοτρόπως και να τον «αγιοποιήσει», γράφοντας ότι με την πειθαρχία και όλα όσα τους επέβαλλε τελικά κατάφερε να αναδείξει όλα τους τα ταλέντα. Γιατί αν δεν ήταν ο Joe, ποιος ξέρει αν τελικά ο κόσμος θα είχε μάθει τι εστί Michael ή οι άλλοι Jacksons;

Κι ακόμα κι αν έχει «επιχείρημα» ο Jermaine – όπως πολλοί έχουν πει – για όσους έχουν εικόνα της πρώτης φοράς που ο Michael ερμήνευσε το Billie Jean στη συναυλία για τα 25χρόνια της Motown το 1983 και έκανε το κοινό να αλαλάζει με το moonwalk του, το οποίο και παρουσίασε για πρώτη φορά, θα δει ότι μάλλον αυτό το ταλέντο ήταν πηγαίο και αργά ή γρήγορα θα έβγαινε στην επιφάνεια, με ή χωρίς ξύλο, με ή χωρίς bullying, με ή χωρίς κακοποίηση.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top