Νέα μέτρα κατά του bullying: Επανέρχεται η 5νθήμερη αποβολή

Οριστική αποβολή σε περίπτωση δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων

Την εθνική καμπάνια κατά του σχολικού εκφοβισμού παρουσίασαν στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης

Μήνυμα Πιερρακάκη για την Πανελλήνια Μέρα σχολικού εκφοβισμού

Οι παρεμβάσεις στις οποίες προχωρά το υπουργείο Παιδείας για την αντιμετώπιση του bullying που γνωρίζει έξαρση είναι:

  • Η λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών για περιστατικά εκφοβισμού στα σχολεία. Στην πλατφόρμα θα μπορούν οι μαθητές και οι γονείς τους, να υποβάλλουν αναφορές για περιστατικά τα οποία τους απασχολούν. Οι καταγγελίες στην πλατφόρμα stop-bulling.gov.gr θα είναι επώνυμες και ήδη οι γονείς έχουν λάβει ηλεκτρονικά μέσω του myschool τον αριθμό μητρώου των παιδιών τους ώστε να μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του μαθητή που κάνει την καταγγελία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρήση της πλατφόρμας θα είναι αρκετά απλή. Θα υπάρχουν ερωτήσεις αλλά και πεδία που θα μπορούν οι καταγγέλλοντες να γράφουν αναλυτικά το περιστατικό στο οποίο ήταν μάρτυρες ή θύματα.
  • Διαχείριση σε δύο επίπεδα. Σε πρώτο βαθμό θα ασχολείται το σχολείο και αν το περιστατικό αξιολογηθεί ως πολύ σοβαρό, τότε θα το διαχειρίζεται η διεύθυνση εκπαίδευσης: μια τετραμελής επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και δύο εκπαιδευτικούς.

Αγία Παρασκευή: Ο εφιάλτης του 14χρονου και οι απειλές στην οικογένειά του

Bullying: Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή 

  • Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή, καθώς αυτή τη στιγμή η υψηλότερη ποινή είναι η διήμερη αποβολή.
  • Επανέρχεται και ο διαχωρισμός των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες 40 – 75.
  • Στις περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι έχουν προκαλέσει υλικές ζημιές στο σχολείο οι γονείς θα επιβαρύνονται οικονομικά για την κάλυψη του κόστους της επιδιόρθωσης.
  • Επίσης θα ψηφιοποιηθεί το απουσιολόγιο, το βιβλίο ύλης και οι βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών, έτσι ώστε να μπορούν οι γονείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο σχολείο.
  • Η χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο παραμένει απαγορευτική και επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, όσοι μαθητές χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για να εκθέσουν συμμαθητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έρχονται αντιμέτωποι με την αυστηρότερη ποινή που είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Σαντορίνη: Άγριο Bullying Σε 13χρονο Μαθητή - Σοκάρει Βίντεο

Στην εκδήλωση προβλήθηκε ένα σκληρό σποτ, όπως το χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης προκειμένου να αναδειχθεί η αλήθεια, ενώ αναφέρθηκε και στην πλατφόρμα στην οποία θα δηλώνονται τα περιστατικά ενδοσχολικού εκφοβισμού, για την οποία τόνισε πως από μόνη της δεν επαρκεί.

Bullying σε νήπια: «Χτύπησαν τον εξάχρονο γιο μου στον λαιμό»

«Θέλουμε να ενοχοποιήσουμε τη βία στα σχολεία», υπογράμμισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Αμέσως μετά, παρουσίασε την ειδική ψηφιακή πλατφόρμα για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, διπλασιάστηκαν οι ψυχολόγοι στα σχολεία, κάτι που θα αναδείξει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της ενδοσχολικής βίας, ενώ αναμένεται οι ψυχολόγοι να συμβάλουν στη μείωση του αριθμού των περιστατικών. Τόνισε επίσης πως θα ακολουθήσει διαδικασία επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών όλων των σχολείων της χώρας.

Σχολικός εκφοβισμός: Τι είναι, πώς εκδηλώνεται και πώς αντιμετωπίζεται

«Πρέπει να καλλιεργήσουμε μία κουλτούρα κοινωνικού κεφαλαίου, σεβασμού και αλληλεγγύης μέσα στο σχολείο», υπογράμμισε ο υπουργός.

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε στο βήμα και άκουσε μαρτυρίες από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top