Πλεύρης:Η αλήθεια για τη μετατροπή της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων σε Κέντρo

«Αναβαθμίζουμε τη μονάδα – Όλες οι υπηρεσίες θα παραμείνουν δωρεάν»

Για το νομοσχέδιο «Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. ΒαρδινογιάννηΕΛΠΙΔΑ», το οποίο ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη, μίλησε ο Θάνος Πλεύρης στις «Αλήθειες με τη Ζήνα».

Σύμφωνα με τον νόμο, πλέον, στο συνιστώμενο Κέντρο θα μεταφερθούν το Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας και η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία», καθώς και το Ογκολογικό Τμήμα από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού».

Για τη μετατροπή της Μονάδας σε Κέντρο υπήρξαν αντιδράσεις, με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) να εκφράζει ανοικτά την αντίθεσή της και να ισυχρίζεται πως η αυτοτέλεια της Ογκολογικής Μονάδας αφενός θα ανοίξει το δρόμο για παραπομπή των περιστατικών, που εξυπηρετούν αυτά τα τμήματα, στον ιδιωτικό τομέα και αφετέρου θα πραγματοποιηθεί εις βάρος των εργαζομένων.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Η «ΕΛΠΙΔΑ» αποτελεί σκοπό ζωής για μένα

Μάλιστα, υπήρξαν και δημοσιεύματα ότι οι γονείς θα πρέπει πλέον να πληρώνουν για τη νοσηλεία των παιδιών τους.

Πλεύρης: «Αισχρό ψεύδος ότι θα πληρώνουν οι γονείς για τη νοσηλεία των παιδιών»

«Είναι η μεγαλύτερη παραπληροφόρηση που υπάρχει, το πιο αισχρό ψεύδος», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, σχολιάζοντας ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι οι γονείς θα πληρώνουν για τη νοσηλεία και τις θεραπείες των παιδιών τους.

Όπως εξήγησε, αυτό που συμβαίνει είναι πως μια μονάδα που υπάρχει τώρα, η Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Βαρδινογιάννη, θα γίνει ογκολογικό κέντρο.

«Αισχρό ψεύδος ότι θα πληρώνουν οι γονείς για τη νοσηλεία των παιδιών», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στις «Αλήθειες με τη Ζήνα» για τη μετατροπή της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. ΒαρδινογιάννηΕΛΠΙΔΑ» σε Ογκολογικό Κέντρο

«Ουσιαστικά το αναβαθμίζουμε, δίνοντάς του μια αυτονομία: να είναι ογκολογικό κέντρο. Δεν ιδιωτικοποιείται. Το Δημόσιο έχει την εποπτεία και βάζει το Διοικητικό Συμβούλιο. Ρητώς χρηματοδοτείται από το Δημόσιο, όπως χρηματοδοτούταν, και όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται παραμένουν δωρεάν, όπως ήταν, ακόμη και για όσους είναι ανασφάλιστοι. Επιπλέον, οι εργασιακές σχέσεις παραμένουν ίδιες, δηλαδή οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα παραμείνουν με συμβάσεις δημοσίου δικαίου», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

ΕΛΠΙΔΑ: Μήνυμα αισιοδοξίας για την ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου

«Προς όφελος των παιδιών αυτό που κάνουμε»

«Αυτό που κάνουμε, και είναι προς όφελος των ασθενών, είναι ότι του δίνουμε μια ευελιξία ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, που υπάγεται στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τις θεραπείες που κάνει τώρα, με τους πόρους που θα λαμβάνει είτε από δωρεές είτε από την επιπλέον χρηματοδότηση, θα μπορεί αυτόνομα να είναι σε συνεργασίες με το εξωτερικό, να παίρνει γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα - που δεν είναι στο δημόσιο σύστημα - και να τους πληρώνει, να κάνει περισσότερες κλινικές δοκιμές φαρμάκων, να βάζει περισσότερες θεραπείες. Στην πραγματικότητα θα λειτουργεί στο πρότυπο του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, που είναι στο ΕΣΥ και δεν έχει καμία απολύτως επιβάρυνση, και θα έχει περισσότερες υπηρεσίες για τα παιδιά μας», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

«Οι γονείς όχι απλά δε θα πληρώνουν, αλλά θα έχουν περισσότερες δυνατότητες για τα παιδιά τους», σημείωσε.

Ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε σε κάθε τόνο πως παραμένει ο δημόσιος χαρακτήρας της Ογκολογικής Μονάδας: «Αναβαθμίζεται και από απλή Μονάδα, που υπάγεται σε νοσοκομεία, γίνεται αυτοτελές Κέντρο Παιδικού Καρκίνου, μόνο του. Όλες οι υπηρεσίες είναι δωρεάν, όπως σε όλα μας τα νοσοκομεία, ωστόσο δεν έχει τον σκληρό πυρήνα στη λειτουργία του, τον οποίο μπορεί να έχει μια δημόσια δομή».

«Θέλουμε να πετύχουμε το όραμα της κυρίας Βαρδινογιάννη για το “4 στα 4 παιδιά”»

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως ο παιδικός καρκίνος «χτυπά» 300 παιδιά τον χρόνο χτυπά στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή είναι ιάσιμος στο 80%. Όπως είπε, για να πετύχουμε να πάει το ποσοστό 100%, το «4 στα 4 παιδιά», όπως έχει περιγράψει η κυρία Βαρδινογιάννη ότι είναι το όραμά της, «θέλουμε να δώσουμε περισσότερες δυνατότητες συνεργασίας και να έρθουν εδώ περισσότερες υπηρεσίες». 

«Στόχος μας είναι 4 στα 4 παιδιά να καταφέρουμε να σώζονται», έχει δηλώσει η Πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» και Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη 

«Στόχος μας είναι 4 στα 4 παιδιά να καταφέρουμε να σώζονται», έχει δηλώσει η Πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» και Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη 

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: «Στόχος μας 4 στα 4 παιδιά να γίνονται καλά»

«Άμα είμαστε στον σκληρό πυρήνα του Δημοσίου, έχουμε τους γιατρούς που συνεργάζονται και τις υπηρεσίες που παρέχονται εδώ. Σήμερα, για να φύγει ένα παιδάκι να πάει στο εξωτερικό ή να έρθει ενδεχομένως ένας γιατρός από το εξωτερικό, ακολουθείται μια διαδικασία από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο. Έχοντας την αυτονομία, μπορεί το Ογκολογικό Κέντρο να φέρνει τον γιατρό, ο οποίος δεν είναι γιατρός του ΕΣΥ,  και μπορεί να έχει σύμβαση ο γιατρός με το ίδιο το Κέντρο», εξήγησε.

H Μαριάννα Βαρδινογιάννη σε μία σπάνια εξομολόγηση: Αυτή είναι η ζωή μου

Όπως είπε ο ίδιος, πρόκειται για το επόμενο βήμα στο σπουδαίο έργο, που ξεκίνησε η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη: «Είχαμε διάσπαρτες μονάδες. Με το όραμά της Μαριάννας Βαρδινογιάννη έγινε μια Ογκολογική Μονάδα. Ήρθε η ώρα αυτή η Μονάδα να γίνει Ογκολογικό Κέντρο, με δική του αυτοτέλεια, να έχει περισσότερες δυνατότητες, να μπορεί να κάνει τις συνεργασίες του και να «γυρνάει» επιστήμη και θεραπείες στα παιδιά χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση πουθενά. Η βασική τομή που κάνουμε είναι πως δίνουμε στο Κέντρο τη δυνατότητα να προσελκύει και άλλους επιστήμονες, εκτός του ΕΣΥ».

Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως η αντιπαράθεση μπορεί να υπάρχει, αλλά «αυτό δεν μπορεί να γίνεται με ψέματα».

Ο ίδιος στάθηκε σε δύο σημεία:

Πρώτον, όσον αφορά την πλευρά των εργαζομένων, που ισχυρίζονται ότι αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις. «Ξεκαθαρίζουμε στο νομοσχέδιο ότι δεν αλλάζει η εργασιακή σχέση γιατρών και νοσηλευτών», υπογράμμισε.

Δεύτερον, αυτό που περιέγραψε ως «χυδαιότητα», το ότι «λένε κάποιοι στους γονείς ότι θα πληρώνουν για τα παιδιά τους. Δε θα υπάρχει καμία απολύτως επιβάρυνση, καμία διαφορά με αυτό που γίνεται σήμερα».

«Κρατάμε απόλυτα το δημόσιο χαρακτήρα του αλλά για να έχει μια ευελιξία το ίδιο, απευθείας να έρχεται σε επαφή με τα καλύτερα κέντρα που μπορεί να υπάρχουν παγκοσμίως, να φέρνει τεχνογνωσία, να φέρνει γιατρούς εδώ πέρα, του δίνουμε τη δυνατότητα να αξιοποιεί πολύ περισσότερους πόρους. Άρα γυρνάνε όλα αυτά πίσω στα παιδιά», κατέληξε ο κ. Πλεύρης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top