Λιβύη: Ανακοίνωση κατά Δένδια επειδή δεν υπέκυψε στον εκβιασμό!

Καταδίκη του τουρκολιβυκού μνημονίου από Χαφτάρ στη συνάντηση στη Βεγγάζη

Ακυρώθηκε η επίσκεψη στην Τρίπολη λόγω σοβαρού διπλωματικού επεισοδίου / Βίντεο: ΕΡΤ

Αφού προσπάθησε να «παγιδέψει» τον Νίκο Δένδια, με τη μη συμφωνημένη παρουσία της υπουργού Εξωτερικών Νάιλα Αλ Μανγκούς αντί της παρουσίας του προέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι στην Τρίπολη, η Λιβύη συνεχίζει τις προκλήσεις εκφράζοντας την οργή της επειδή ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν υπέκυψε στον εκβιασμό της! 

Η προσωρινή κυβέρνηση της χώρας ανακάλεσε τον επιτετραμμένο της Λιβύης στην Ελλάδα.

Λιβύη: Διπλωματικό επεισόδιο με Δένδια - Πώς πήγαν να τον «παγιδέψουν»

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Μοχάμεντ Χαμούντ είπε ότι ως απάντηση στη στάση Δένδια, ο επιτετραμμένος της Ελλάδας στην Τρίπολη κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών (της Λιβύης) και λήφθηκε η απόφαση να ανακαλέσει τον επιτετραμμένο της Λιβύης στην Αθήνα πίσω για διαβουλεύσεις.

Μπορέλ: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων

«Η στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών σήμερα αποτελεί προσβολή για τον λιβυκό λαό και την κυβέρνηση», είπε ο Χαμούντ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας θα επισκεφτόταν τη Λιβύη, ωστόσο όταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε πρώτα στην Τρίπολη, τον περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης, Νάιλα Μανγκούς, αντί του Μοχάμεντ Μένφι, όπως είχε συμφωνηθεί.

Ακολούθησαν συνεννοήσεις, με τον υπουργό να περιμένει στο αεροσκάφος για τουλάχιστον μια ώρα, με τον κ. Δένδια να μην κατεβαίνει από το αεροσκάφος και τελικά να αναχωρεί για Βεγγάζη. 

«Σκληρή» ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης

Επίθεση στον Νίκο Δένδια εξαπέλυσε και το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης, κατηγορώντας τον Έλληνα ΥΠΕΞ  για «ωμές πολιτικές και θέσεις για τα συμφέροντα του λιβυκού κράτους».

Δένδιας στη RAI για τουρκολιβυκό: Σαν να κάνει η Ελλάδα ΑΟΖ με... Τυνησία

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Παρά τις ωμές πολιτικές και θέσεις που υιοθέτησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τις προηγούμενες ημέρες προς τα συμφέροντα του λιβυκού κράτους, οι οποίες αποτυπώθηκαν στις ανισόρροπες δηλώσεις του για την κυριαρχία της Λιβύης και το δικαίωμά της σε σχέσεις που εκπληρώνουν τις φιλοδοξίες του λαού της.

Και κατόπιν αιτήματος, το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας έδωσε την έγκρισή του στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί την Τρίπολη σήμερα Πέμπτη το πρωί που αντιστοιχεί στις 17/11/2022 και ο Σεβασμιώτατος Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας ήταν περιμένοντας να τον υποδεχθεί σύμφωνα με τις διπλωματικές νόρμες

Ωστόσο, σε μια εκπληκτική κατάσταση που επιβάλλει δυσαρέσκεια, ο Έλληνας υπουργός αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο του και επέστρεψε εκεί από όπου ήρθε χωρίς καμία εξήγηση.

Ερντογάν: «Η Ελλάδα δεν ξέρει τα όρια της. Μην τα βάζετε μαζί μας»

Από την άποψη αυτή, το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας αποδοκιμάζει αυτή τη συμπεριφορά και θα λάβει τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα για τη διατήρηση του κύρους και της κυριαρχίας του Κράτους της Λιβύης».

Συνάντηση Δένδια με τον στρατάρχη Χαφτάρ στη Βεγγάζη

Συνάντηση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ (Khalifa Haftar), επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), είχε στη Βεγγάζη ο Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η ανάγκη σταθεροποίησης της Λιβύης και η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως επεσήμαναν διπλωματικές πηγές, ο στρατάρχης Χαφτάρ μίλησε με ιδιαίτερα σκληρά λόγια κατά της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα.

Ακόμη, καταδίκασε ξεκάθαρα τα τουρκολιβυκά μνημόνια. Σημείωσε, δε, πως αν μέχρι τον Ιανουάριο δεν γίνουν εκλογές θα πρέπει να ληφθούν άλλες δράσεις.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ μίλησε με ιδιαίτερα θετικά λόγια για τις σχέσεις της Βεγγάζης με την Αθήνα, καθώς και για τον συντονισμό των διπλωματικών ενεργειών και με το Κάιρο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top