Μήνυμα Δένδια κατά του αναθεωρητισμού στην επίσκεψη στην Αλβανία    

«Να μην επιτρέψουμε σε αναθεωρητικές δυνάμειςαποσταθεροποίηση της περιοχής»

Νίκος Δένδιας με ΥΠΕΞ Αλβανίας

Επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και την Αλβανίδα ομόλογό του, ενώ έγινε δεκτός και από τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα. 

Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στη συμφωνία με τα Τίρανα, ώστε να υπάρξει πρόσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών.

Νίκος Δένδιας ΥΠΕΞ Αλβανίας

Ο Νίκος Δένδιας στη συνάντηση με την ΥΠΕΞ της Αλβανίας στα Τίρανα  

Δένδιας: Να μην  επιτρέψουμε σε αναθεωρητικές δυνάμεις να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή  

Το μήνυμα «να εργαστούμε για να μην επιτρέψουμε» σε αναθεωρητικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή, εξέπεμψε ο  κ. Δένδιας, σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης με την ομόλογό του της Αλβανίας, Όλτα Χάκα, που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα. Επίσης, δήλωσε ότι «συνεννοηθήκαμε πώς θα επιταχύνουμε για να ολοκληρώσουμε το τεχνικό κομμάτι, ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε το συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», το οποίο επισκέφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η προσφυγή στη Χάγη μόνος τρόπος επίλυσης των διαφορών  

Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας διαμήνυσε ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής (για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη) είναι για την Ελλάδα μεγάλης σπουδαιότητας και επισήμανε πως «οι δύο χώρες επιθυμούμε να λύνουμε τις διαφορές μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως πέρα από τη σημασία που έχει για την Ελλάδα και την Αλβανία, στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς όλες τις χώρες: Ότι αυτός είναι ο σωστός, ο μοναδικός, ο ενδεδειγμένος τρόπος για να λύνουμε διαφορές».

Κατά τη συνάντησή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αλβανίας εξέτασαν τις διμερείς μας σχέσεις, τις διεθνείς εξελίξεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. 

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Αλβανία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες που δεν ακολουθούν την αλβανική τακτική, δηλαδή την πλήρη εναρμόνιση με τις κοινές θέσεις της ευρωπαϊκής μας οικογένειας.

 

«Και βέβαια, η οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας και συζήτησης μη υπαρκτών ζητημάτων φοβούμαι ότι θα έχει συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα, πχ την ανάγκη της Ελλάδας να θέσει ζητήματα που αφορούν και τη δική σας ενταξιακή πορεία. Ούτως ή άλλως, εμείς θεωρούμε ότι η ελληνική εθνική μειονότητα εδώ στην Αλβανία, αλλά και η αλβανική κοινότητα που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα είναι γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας. Και γι' αυτό θα πρέπει να συζητάμε και συζητήσαμε θέματα που απασχολούν και τις δύο ομάδες, και την ελληνική εθνική μειονότητα, αλλά και την αλβανική κοινότητα που ζει στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στις συνάντηση που είχε σήμερα και με μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας, είπε ότι τον έκαναν κοινωνό των δικών τους προβλημάτων, τα οποία, επίσης αξίζει να συζητηθούν. 

 

Συνάντηση Δένδια με Ράμα 

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα στα Τίρανα. 

Ο κ. Δένδιας ανέφερε για τη συνάντησή του με τον Ράμα στο twitter: 

«Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή μου στα Τίρανα, συναντήθηκα με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της 🇦🇱 & περιφερειακές εξελίξεις».  

   

 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top