Χατζηδάκης: Ορόσημο η μετατροπή της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή

Τι αλλάζει στη λειτουργία της και η αντιμετώπιση της «μαύρης εργασίας»   

Κωστής Χατζηδάκης Βουλή

«Σημαντικό ορόσημο» προς τη μετεξέλιξη του ΣΕΠΕ (Επιθεώρηση Εργασίας) σε Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας (σε εφαρμογή του νόμου  4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας) χαρακτηρίζει το Υπουργείο Εργασίας την έγκριση των πέντε μελών, που θα απαρτίζουν το Συμβούλιο Διοίκησης της Αρχής, από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Σαφάρι» ΣΕΠΕ για το αν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής στους χώρους εργασίας

Πρόκειται για τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρο Λύτρα, τον οικονομολόγο και πρώην Γενικό Διευθυντή του ΕΛΙΝΥΑΕ, Μηνά Αναλυτή, τους οικονομολόγους Αφροδίτη Μακρυγιάννη και Γιώργο Πελεκανάκη και την δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω, Μαρία Σικαλοπούλου.

Επιθεώρηση Εργασίας: «Καταιγίδα» προστίμων για εικονικές αναστολές σύμβασης

Όπως σημείωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στην εισαγωγική παρέμβασή του στην Επιτροπή της Βουλής, «για την Επιθεώρηση Εργασίας, ακολουθούμε το επιτυχημένο μοντέλο της ΑΑΔΕ, η οποία θεσπίστηκε με διακομματική συναίνεση το 2016, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επιδιώκουμε τη μετεξέλιξη του ΣΕΠΕ από μια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας υπό τις διαταγές του Υπουργού και του Γενικού Γραμματέα -όπως ήταν επί δεκαετίες- σε μια Ανεξάρτητη αρχή, με μεγαλύτερα εχέγγυα αξιοπιστίας στα μάτια των τρίτων που θα επιτελεί πιο αποτελεσματικά το ελεγκτικό της έργο. Οι πέντε υποψήφιοι που προτείνουμε για το Συμβούλιο Διοίκησης είναι εξαίρετοι επιστήμονες και επαγγελματίες που συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο και συνιστούν μια ομάδα που μπορεί να κάνει μια νέα αρχή στην Επιθεώρηση Εργασίας, στην οποία επενδύουμε πολλά. Μαζί με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που θα αρχίσει να εφαρμόζεται τους επόμενους μήνες, είναι τα βασικά εργαλεία για να βάλουμε τάξη στα θέματα μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας και να ενισχύσουμε την προστασία των εργαζομένων».

Σε συνέχεια της προκήρυξης Διαγωνισμού για την επιλογή των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης το φθινόπωρο, Ανεξάρτητη Επιτροπή υπό τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ επέλεξε τους δέκα επικρατέστερους υποψήφιους και στη συνέχεια ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επέλεξε τους πέντε προαναφερθέντες υποψήφιους, για τους οποίους ζήτησε και έλαβε τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

ΕΦΚΑ: Ανακαλεί όλες τις άδειες των υπαλλήλων για τις γιορτές ο Χατζηδάκης

«Η νέα ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας σε συνδυασμό με την ψηφιακή κάρτα εργασίας θα βάλουν τάξη και θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της "μαύρης" και κυρίως υποδηλωμένης εργασίας» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας των προτεινομένων μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Επιθεώρησης Εργασίας.

«Με τη μετεξέλιξη της Επιθεώρησης Εργασίας σε ανεξάρτητη Αρχή, στο επιτυχημένο μοντέλο της ΑΔΑΕ», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «ενισχύουμε την προστασία των εργαζομένων» και από μια υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας υπό τις διαταγές του υπουργού και του γενικού γραμματέα -όπως ήταν επί δεκαετίες- μετατρέπεται σε μια Ανεξάρτητη Αρχή, με μεγαλύτερα εχέγγυα αξιοπιστίας στα μάτια των τρίτων, που θα επιτελεί πιο αποτελεσματικά το ελεγκτικό της έργο».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας  η  Επιθεώρηση Εργασίας θα διαθέτει λειτουργική ανεξαρτησία και διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια κατά τα πρότυπα της ΑΑΔΕ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Στόχος είναι να πραγματοποιεί το έργο της χωρίς πολιτικούς ελέγχους και παρεμβάσεις και να αναβαθμιστεί ο κρίσιμος ρόλος της για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, με επιτάχυνση των διαδικασιών. Πιο συγκεκριμένα, η Επιθεώρηση Εργασίας θα έχει την αρμοδιότητα για τον έλεγχο εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, μεταξύ άλλων για τους όρους και τις συνθήκες εργασίας το ωράριο, τις αμοιβές, την υγεία και ασφάλεια, την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων κ.α.

Ξενογιαννακοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ): Συνέχιση  της απαξίωσης της Επιθεώρησης Εργασίας  

Τσίπρας: Η κυβέρνηση υποβαθμίζει την Επιθεώρηση Εργασίας

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει το νόμο για την σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής, καθώς ήταν συνέχεια της απαξίωσης του ΣΕΠΕ που η κυβέρνηση την ξεκίνησε μετά τις εκλογές. «Θεωρούμε,  ότι δυστυχώς, με αυτό τον τρόπο δεν θα ενισχυθεί ο έλεγχος για την υγεία και ασφάλεια και για τις εργασιακές σχέσεις, που κυρίως έχουν πληγεί από την πλήρη απορρύθμιση που έχει φέρει ο νόμος Χατζηδάκη. Θεωρούμε ατυχή τη σύγκριση με την ΑΑΔΕ, καθώς η ΑΑΔΕ είναι μία κατά βάση εισπρακτική αρχή, ενώ το ΣΕΠΕ έχει μια τελείως άλλη παράδοση και λειτουργία και αποστολή. Εμείς θα καταψηφίσουμε, όχι για τα πρόσωπα των υποψηφίων που είναι καθόλα αξιόλογα, αλλά για λόγους αρχής και συνέπειας με τη στάση μας και τη δέσμευσή μας για κατάργηση του νόμου 4808» επισήμανε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου. Άσκησε επίσης κριτική στην κυβέρνηση για μεγάλη καθυστέρηση στην συγκρότηση της Αρχής, καθώς ο νόμος έχει ψηφιστεί εδώ και 7 μήνες. «Έτσι δημιουργείται μια πολύμηνη μεταβατικότητα σε μία περίοδο μάλιστα απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων» υποστήριξε.  


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top