Χριστούγεννα υπό τη σκιά της Όμικρον - Δεν αποκλείει νέα μέτρα ο Πλεύρης

Τι ανησυχεί τους επιστήμονες 

Μπορεί τo γενικό lockdown να μην είναι στα σχέδια της κυβέρνησης, σε περίπτωση επικράτησης της Όμικρον, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για την επιβολή νέων μέτρων. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο: «Έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown, αλλά θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστούν».

Γεωργιάδης: Απέκλεισε ένα νέο γενικό lockdown, όχι όμως νέα μέτρα

«Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας κυριαρχεί η Δέλτα, είμαστε σε ύφεση, μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες και θα επέλθει μείωση και στους θανάτους. Από την άλλη, πράγματι, η Όμικρον μας προβληματίζει για αυτό υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα ως προς τους ταξιδιώτες, γιατί ο βασικός μας στόχος είναι η επικράτηση της Όμικρον – που θα γίνει και στη χώρα μας – να καθυστερήσει ώστε να έχουμε κερδίσει τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, και να έχουμε και περισσότερα δεδομένα» εξήγησε. 

Σχετικά με το αν έχει εκπονηθεί κάποιο έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο ίδιος τόνισε ότι «Το έκτακτο σχέδιο είναι να καθυστερήσει η Όμικρον, να έχουμε περισσότερα δεδομένα και θα πάρουμε ό,τι μέτρο χρειάζεται να πάρουμε. Έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown. Η κατεύθυνσή μας είναι οι περιορισμοί να αφορούν κατά βάση στους ανεμβολίαστους» είπε.

Η Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα στα σκεπτικά όλων των χωρών

Για την πολιτική κόντρα που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα και κατά πόσο η κυβέρνηση είχε γνώση της, ο κ.Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι «η μελέτη αυτή δεν έχει φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει επίσημη κατάθεσή της.

Αν έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση σε οποιοδήποτε επίπεδο, αυτός που το είπε να πει με ποιον έχει γίνει». Ωστόσο, όπως τόνισε δε θα άλλαζαν κάτι αν είχαν στα χέρια τους τη μελέτη.

«Δεν προκύπτει ότι θα αλλάζαμε κάποια πράγματα. Η μελέτη αναφέρει ότι αν είναι πάνω από 400 διασωληνωμένοι υπάρχει αυτόματα μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Άρα το ζητούμενο είναι να μη φτάνει κάποιος στη ΜΕΘ. Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είχαν αυτή τη στόχευση. Επίσης προκύπτει ότι όσοι βρισκόταν εκτός ΜΕΘ είχαν μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας, για αυτό αυξήσαμε τις κλίνες ΜΕΘ από τις 550 στις 1300. Δεν μπορούσαμε να τις αυξήσουμε παραπάνω, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι συγκεκριμένο. Το τρίτο είναι ότι θα έπρεπε να έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς, που έχει κάνει η κυβέρνηση ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση και με την υποχρεωτικότητα», εξήγησε.

Ο υπουργός Υγείας εκτίμησε επίσης ότι δε θα υπάρξει επέκταση της υποχρεωτικότητας, ούτε πρόστιμο για όσους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. Επίσης, ανέφερε ότι δε λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους έχουν κάνει την τρίτη δόση.

Χριστούγεννα υπό τη σκιά της Όμικρον – Τι ανησυχεί τους επιστήμονες 

Η μετάλλαξη Όμικρον δείχνει να επικρατεί της Δέλτα, στις χώρες της Ευρώπης. Οι Έλληνες επιστήμονες φαίνεται να ανησυχούν για την κατάσταση που θα επικρατήσει τον Ιανουάριο.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα τον Ιανουάριο με μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία και στο πλαίσιο αυτό ως κοινωνία θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μην υπάρχει διασπορά.

Με τη σειρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε στο Mega: «Το ότι η Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική είναι μάλλον αντικειμενική πραγματικότητα, σύμφωνα με όσα έχουν δείξει τα δεδομένα. Η ελπίδα είναι να μην είναι τόσο θνησιγόνος όσο η Δέλτα. Η ελπίδα μας είναι να είναι λίγο λιγότερο».

Τέλος, ο καθηγητής Παθολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Ο εμβολιασμός είναι η αιχμή του δόρατος για να αντιμετωπίσουμε τη μετάλλαξη Όμικρον. Και τη Δέλτα φυσικά, γιατί η Δέλτα είναι παρούσα και μας βασανίζει αυτή τη στιγμή και πιέζει το σύστημα υγείας. Αλλά δυστυχώς η ανησυχία μας πολλαπλασιάζεται, επειδή εμφανίζεται ένα στέλεχος που ξέρουμε ότι είναι πάρα πολύ μεταδοτικό και πρέπει να προετοιμαστούμε πολύ καλά για την έλευσή του. Όλους μας φοβίζει η Όμικρον και στην Επιτροπή το συζητάμε, γιατί είναι ιδιαίτερα μεταδοτική κι έχει μικρό κύκλο πολλαπλασιασμού ο ιός, δηλαδή μέσα σε 2-3 μέρες μπορεί να πολλαπλασιαστεί. Επομένως, αυτή τη στιγμή υπάρχει κίνδυνος μεγάλης διασποράς της συγκεκριμένης νόσου».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top