Γενοκτονία Ποντίων: Τα μηνύματα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας

Η Βουλή τιμά τη Γενοκτονία με φωταγώγηση του κτιρίου

«Τιμάμε, σήμερα, τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού που εξοντώθηκαν με απάνθρωπο και αποτρόπαιο τρόπο πριν από έναν αιώνα» τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε δήλωσή της για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

«Παράλληλα εξαίρουμε τον ηρωικό βίο των Ελλήνων του Πόντου που διασώθηκαν και συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανόρθωση και την πρόοδο της μητέρας πατρίδας, στην οικονομική ανάπτυξη και τον πλούτο της πολιτισμικής μας ταυτότητας», σημειώνει.

Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων: 102 χρόνια από τον ξεριζωμό

«Η αναγνώριση της Γενοκτονίας υπήρξε αυτονόητο και ελάχιστο χρέος της χώρας μας. Η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης δεν εξαντλεί τη δυναμική της στο παρελθόν. Λειτουργεί συμβολικά και αποτρεπτικά για το μέλλον. Η σημερινή ημέρα είναι μια ζωντανή και διαρκής υπόμνηση σε όλη τη διεθνή κοινότητα της σπουδαίας σημασίας που έχει για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών η ηθική της ευθύνης και της συγγνώμης. Η απερίφραστη καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας είναι μια πράξη με βαθιά πολιτική και ανθρώπινη αξία», κατέληξε η ΠτΔ.

Μητσοτάκης: Αγώνας μέχρι την ημέρα της δικαίωσης

Ανάρτηση στα social media για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε. Ο Ποντιακός Ελληνισμός δεν ξεχνά, προχωρά. Η λύρα τους θα θρηνεί τον ξεριζωμό και το δοξάρι τους θα τραγουδά την ελπίδα. Και η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας θα μένει ζωντανή μέχρι να μετατραπεί σε Ημέρα Δικαίωσης», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

Η Βουλή τιμά τη Γενοκτονία με φωταγώγηση του κτιρίου

Με συμβολικό λογότυπο-μήνυμα θα φωταγωγηθεί απόψε η Βουλή, τιμώντας την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Εξάλλου, στην Ολομέλεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

«Οφείλουμε να αντισταθούμε στη λήθη που βολεύει όσους εγκλημάτησαν και οι οποίοι τώρα προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την ιστορία», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος και υπογράμμισε ότι η Γενοκτονία είναι ένα θέμα παγκόσμιο, όπως το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και η Γενοκτονία των Αρμενίων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, χαρακτηρίζοντας το γεγονός σημασίας, καθώς βάζει στον παγκόσμιο διάλογο τη λέξη γενοκτονία, αναγνωρίζει εμμέσως όλους τους Χριστιανικούς πληθυσμούς της Ανατολής και ανάβει το φως και σε άλλες κυβερνήσεις να πράξουν ανάλογα.

Εκ μέρους της Βουλής τοποθετήθηκε ο αντιπρόεδρος Νικήτας Κακλαμάνης. «Η ιστορία μπορεί να αργεί αλλά δεν συγχωρεί κι αυτό το διαπιστώσαμε πρόσφατα με τα αλλεπάλληλα χαστούκια Μπάιντεν στον Ερντογάν», είπε.

Γεννηματά: Διεκδικούμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

«19 Μαΐου, ημέρα μνήμης, τιμής και σεβασμού στους Έλληνες του Πόντου που δολοφονήθηκαν ή ξεριζώθηκαν με τον πιο βίαιο τρόπο από τις Πατρίδες τους. Το ΠΑΣΟΚ, το 1994, εισηγήθηκε και πέτυχε από τη Βουλή των Ελλήνων την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων αναγορεύοντας την 19η Μαΐου «Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο», αναφέρει σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο και διεκδικούμε τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Η διεθνοποίηση του ζητήματος καθίσταται σήμερα ιδιαίτερα επίκαιρη μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Δεν σταματάμε μέχρι να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια και η Τουρκία να παραδεχθεί τα εγκλήματά της και να ζητήσει συγνώμη στους λαούς που υπέφεραν», πρόσθεσε.
 

 

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top