Μητσοτάκης: Ζήτησα εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από την Ευρώπη

«Καταλυτική ημερομηνία ο Δεκέμβριος για τις κυρώσεις»

Στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, και την καταδίκη της από τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και στην αυξανόμενη ανησυχία για τον κορωνοϊό, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας στη Συνόδου.

«Υπάρχει μια απερίφραστη καταδίκη της Τουρκίας, ακόμη και από χώρες, που μέχρι σήμερα, ίσως ήταν πιο προσεκτικές στη διατύπωσή τους», είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι το θέμα των τουρκικών προκλήσεων συζητήθηκε, αν και δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη αρχικά.

Σύνοδος Κορυφής: Οι 27 καταδικάζουν τις τουρκικές προκλήσεις

Όπως είπε, η Ελλάδα και η Κύπρος ζήτησαν να υπάρχει ρητή αναφορά για την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα στα συμπεράσματα της Συνόδου και υπογράμμισε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Τουρκία  να αντιστρέψει τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε πρόσφατα, με την έκδοση NAVTEX για το Oruc Reis και το άνοιγμα των Βαρωσίων.

«Ο Δεκέμβριος είναι η καταλυτική ημερομηνία που η Ε.Ε. θα πάρει αποφάσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει αυτές τις ενέργειες», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εξέφρασε την αποδοκιμασία του για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν έως τον Δεκέμβριο είναι εύλογο το διάστημα ή θα είναι αργά, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θα το δούμε αυτό, Το χρονοδιάγραμμα ήταν πολύ σαφές. Το αν θέλαμε κάτι νωρίτερα μπορεί να είναι μια θεωρητική συζήτηση, αλλά για να φτάσουμε σε συμπεράσματα απαιτείται ομοφωνία, ούτε καν πλειοψηφία».

Όπως εξήγησε, χρειάστηκε μεγάλος διπλωματικός αγώνας «για να πετύχουμε αυτή την ενιαία ευρωπαϊκή γραμμή».

«Δε θέλω να πιστεύω ότι θα φτάσουμε να αναγκαστούμε να πάρουμε μέτρα τον Δεκέμβριο, αλλά η Ευρώπη δε θα διστάσει να πάρει μέτρα και αυτά θα είναι επώδυνα», σημείωσε.

«Στον σκληρό πυρήνα των δικαιωμάτων μας η επέκταση στα 12 μίλια»

Αναφερόμενος στα θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας, που ανήκει «στον σκληρό πυρήνα» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

«Ήδη, έχουμε ανακοινώσει την επέκτασή τους στο Ιόνιο. Η Ελλάδα υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε θάλασσα και αέρα, όπου είναι τα 12 ναυτικά μίλια. Και κάθε παραβίαση αντιμετωπίζεται», είπε.

«Ζήτησα να τεθεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από την Ευρώπη»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως κατέθεσε πρόταση για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία στους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Αυξανόμενη η ανησυχία για τον κορωνοϊό

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αυξανόμενη ανησυχία, που υπάρχει πανευρωπαϊκά, για τον κορωνοϊό, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από τις υπόλοιπες χώρες.

«Έχουμε καταφέρει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες να κρατήσουμε τα κρούσματα σε σταθερό σημείο. Ξεπεράσαμε τις τελευταίες μέρες τα 20.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας είναι 1 στα 50. Έχουμε ξεκάθαρη κατηγοριοποίηση των βαθμών επικινδυνότητας στη χώρα μας. Οι ειδικοί εισηγήθηκαν μέτρα αυξημένης προστασίας στο επίπεδο 4 για την Κοζάνη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να ελέγξουμε τη διασπορά του ιού», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Στην υπόλοιπη Ευρώπη, σε πολλές χώρες τα πράγματα εξελίσσονται εκτός ελέγχου. Υπάρχει επίπεδο απόλυτου αριθμού κρουσμάτων, και αν φτάσεις σ' αυτό αναγκάζεσαι να πάρεις οριζόντια μέτρα, όπως αυτά που πήρε η Γαλλία και επηρρεάζεται το ένα τρίτο του πληθυσμού της Γαλλίας. Τα γρήγορα τεστ είναι σημαντικά στο οπλοστάσιό μας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως οι ηγέτες συμφώνησαν με την πρόταση Μέρκελ για τακτικές τηλεδιασκέψεις με στόχο την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πρότεινε τη δημιουργία κοινών πρωτοκόλλων για τον Τουρισμό μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, για να μπορούν οι πολίτες της Ευρώπης να ταξιδεύουν με ασφάλεια.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top