Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Συμφωνία ή Χάγη

«Θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την παραβατική συμπεριφορά της»

Δείτε τι είπε στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης 5 Αυγούστου για την αξιολόγηση της κατάστασης της επιδημίας στη χώρα

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν την επίσκεψή του στη Χάλκη, λέγοντας πως οι επιλογές είναι δύο: συμφωνία ή προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης.

«Υπήρξα πολύ ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία και την παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας (σ.σ.: οι αξιώσεις γύρω από την ΑΟΖ), να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του Δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μία δίκαιη προσέγγιση, στον βαθμό που δεν μπορούμε –εάν δεν μπορούμε– να λύσουμε τη διαφορά μας απευθείας μεταξύ μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε διαδικτυακή συζήτηση που είχε με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, στο πλαίσιο ειδικού «φόρουμ» του The Aspen Strategy Group.

Στη Χάλκη ο Μητσοτάκης την Πέμπτη 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Αγία Σοφία: «Η μετατροπή και πάλι της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος ήταν, κατά την άποψή μου, μία εντελώς περιττή ενέργεια. Ήταν μουσείο για 86 χρόνια. Η Κωνσταντινούπολη δεν στερείται τεμένων. Έχει όμορφα και πολλά τεμένη. Άρα γιατί να πάρει κάποιος μια εκκλησία που μετατράπηκε σε τέμενος κι έπειτα σε μουσείο και αποτελούσε διαθρησκευτικού διαλόγου και να το πολιτικοποιήσει με τέτοιον τρόπο. Μια εντελώς περιττή ενέργεια, η οποία ταυτόχρονα εγείρει ζητήματα, επειδή πρόκειται για Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο ανακηρύχθηκε σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως μουσείο όχι ως τέμενος».

Όπως εξήγησε, κατέστησε σαφές στους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι «εάν η Τουρκία συνεχίσει να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις. Άρα είτε η σχέση θα βελτιωθεί ή, εάν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιδράσει».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα δεν επιθυμεί να απομονώσει την Τουρκία, αλλά να συνεργαστεί μαζί της, φέρνοντας για παράδειγμα το θέμα της μετανάστευσης.

«Δεν μπορούμε να λειτουργούμε υπό τη διαρκή απειλή ότι θα ανοίξουν τις πύλες και θα μας στείλουν πρόσφυγες και μετανάστες, για να ασκήσουν πίεση. Έχουμε αποδείξει ότι δεν ανεχόμαστε την πίεση, αντιδρούμε. Έχουμε τη δυνατότητα, τη βούληση, την εθνική ενότητα να αντιδράσουμε και να στηρίξουμε αυτή την πολιτική. Είμαι μία προσέγγιση καρότου και μαστίγιου, όπου το καρότο και μαστίγιο πρέπει να χρησιμοποιούνται εξίσου απέναντι στην Τουρκία», είπε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο «άκυρο και παράνομο» μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, ενώ υπογράμμισε πως η στάση των ίσων αποστάσεων από το ΝΑΤΟ «δεν είναι πλέον αποδεκτή από εμένα».

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινόν δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top