Δένδιας στον Λάσετ: Διάλογος υπό καθεστώς απειλών δε γίνεται 

Μήνυμα στην Άγκυρα μέσω Γερμανίας  

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι «έτοιμη για διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και των σχέσεων καλής γειτονίας» με την Τουρκία, αλλά όχι υπό το καθεστώς απειλών και επί παντός επιστητού έστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του ομόσπονδου Γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ. 

Ο Χριστιανοδημοκράτης  Λάσετ, ο οποίος είναι ένας εκ των δυνητικών υποψηφίων για τη διαδοχή της Άνγκελ Μέρκελ, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα και συναντήθηκε προηγουμένως με τον  πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.      

Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να πάμε σε δεύτερο καθολικό lockdown

Ο κ. Δένδιας δήλωσε συγκεκριμένα μετά τη συνάντηση με τον  πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας:

«Είχα την χαρά και την τιμή να καλωσορίσω σήμερα στην Αθήνα τον Πρωθυπουργό του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, τον κύριο Laschet.

Είχαμε μία ενδελεχή συζήτηση σχετικά με τις συνέπειες της πανδημίας στις κοινωνίες μας και στις οικονομίες μας.

Συζητήσαμε για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής και τη δημιουργία του Ταμείου Ανάπτυξης.  Καταλήξαμε ότι αυτό συνιστά επιβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενωμένη και αλληλέγγυα, μπορεί να γράψει μία ακόμα σελίδα στην ιστορία της.

Εξετάσαμε τρόπους για να ενισχύσουμε τις ήδη θερμές σχέσεις Ελλάδος-Γερμανίας. Περαιτέρω, αναλύσαμε εκτενώς τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, όπου είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον συνομιλητή μου για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

Επανέλαβα αυτό που επαναλαμβάνω πάντοτε, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Αλλά, διάλογος δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό το καθεστώς απειλών. Και, ως διάλογο, δεν εννοούμε τον διάλογο επί παντός επιστητού. Η Ελλάδα έχει μία διαφορά με την Τουρκία, τη χάραξη της υφαλοκρηπίδας και των υπέρ αυτής θαλασσίων ζωνών.

Επίσης, συζητήσαμε για την κατάσταση στη Λιβύη, για την ευρύτερη κατάσταση στην περιοχή μας, για το μεταναστευτικό, για τις τεράστιες προκλήσεις που μας περιμένουν.

Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για τον ρόλο που η Ελλάδα θεωρεί ότι η Γερμανία μπορεί να παίξει στην περιοχή μας και για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον.

Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ θερμά για την επίσκεψή σας στην Ελλάδα και για την επίσκεψή σας στο  Υπουργείο Εξωτερικών». 

Tο «παιχνίδι» της Άγκυρας στη Μεσόγειο και η αντίδραση της Αθήνας 

Από την πλευρά του ο Άρμιν Λάσετ (Armin Laschet) έστειλε το μήνυμα πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά μόνη της, γιατί είναι ευρωπαϊκής φύσεως»  και εξήγησε ότι το ζήτημα  αυτό δεν έχει να κάνει με το μεταναστευτικό.

Για την Τουρκία ο πρωθυπουργός της Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας ανέφερε ότι  σε πολλά σημεία έχει  διαφορές με την Ελλάδα αλλά προς το κοινό συμφέρον όλων είναι σημαντικό να αποκλιμακωθεί αυτή η ένταση.

Σημείωσε ακόμα ότι στη Μεσόγειο υπάρχουν πολλές εστίες διενέξεων που δεν γίνονται αντιληπτές σε συζητήσεις που γίνονται σε εσωτερικό πολιτικό επίπεδο και  όλα αυτά εμπλέκονται μεταξύ τους.
 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top