Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Φορολογικές ελαφρύνσεις και στήριξη της απασχόλησης  

«Σύνθημά μας η Ελλάδα που παράγει και εξάγει» 

«Θεμελιώδης αρχή μας είναι ο δίκαιος επιμερισμός των βαρών από την πρόσφατη θύελλα. Όπως εξήγησα και προ ημερών στην Βουλή, η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία των θέσεων εργασίας και η διευκόλυνση του ιδιωτικού τομέα ώστε να παραμείνει ενεργός», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση που εξετάζει ο πρωθυπουργός

«Σύνθημά μας είναι “Η Ελλάδα που παράγει και εξάγει”. Κάτω απ’ αυτό καλούμαστε τώρα να συνταχθούμε όλοι, κράτος, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι» υπογράμμισε, και αναφέρθηκε εκτενώς στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η βιομηχανία στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε ιδιαίτερα τους επιχειρηματίες του τουρισμού «να αξιοποιήσουν το σχήμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”» στο μέγιστο βαθμό. Είναι  ένα σχήμα το οποίο θα έχει ειδική αναφορά στον κόσμο του τουρισμού. «Και καθώς πολλά ξενοδοχεία θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα, αν πρέπει ή αν δεν πρέπει να ανοίξουν φέτος, η δική μας ισχυρή παρότρυνση είναι να ανοίξουν και να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”».

Μητσοτάκης στο CNN: «Καλά μελετημένο το σχέδιο για το άνοιγμα της χώρας»

Παρουσίασε παράλληλα σειρά μέτρων για την ενίσχυση της βιομηχανίας, ενώ προανήγγειλε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινώσει και μέτρα για το ενεργειακό κόστος.

 «Τα σχέδια μας για την εθνική βιομηχανία θα τονωθούν και από πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις που σύντομα θα έρθουν στην Βουλή. Αναφέρω ενδεικτικά την αύξηση στο 100% του συντελεστή υπερέκπτωσης φόρου για δαπάνες έρευνας και έκπτωση 50% για επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις από επενδυτικούς αγγέλους, Business angels. Παράλληλα θα αυξήσουμε και άλλο τον συντελεστή δόμησης σε επιχειρηματικά πάρκα. Θα γίνει ακόμα απλούστερη η διαδικασία χωροθέτησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η χωροθέτηση των υποδομών τους. Θα συνταχθεί σχέδιο για τους ορυκτούς πόρους και θα επικαιροποιηθεί και το χωροταξικό σχέδιο για την βιομηχανία», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μειώσαμε την προκαταβολή φόρου και έχουμε ήδη δεσμευτεί ότι αυτή θα μειωθεί πολύ περισσότερο. Λεπτομερείς ανακοινώσεις θα γίνουν όταν έχουμε στην διάθεση μας όλα τα στοιχεία τον Ιούλιο», επισήμανε.

«Αν η κυκλική οικονομία και η πράσινη ανάπτυξη αποτελούν στρατηγική επιλογή, η βιομηχανία δεν μπορεί παρά να αποτελεί τον βασικό βραχίονα που θα τις υπηρετεί», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Για την κυβέρνηση, η αναγέννηση της βιομηχανίας μας αρχίζει από την θεσμική της αναδιάρθρωση: H Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας, λοιπόν, αναλαμβάνει, τώρα, τον συντονισμό με τη συμμετοχή 5 συναρμόδιων υπουργών. Αλλά και των προέδρων του ΣΕΒ, του ΙΟΒΕ, της Ένωσης Περιφερειών και της Ένωσης Επιμελητηρίων. Είναι το όργανο που θα συντάξει προσχέδιο Εθνικής Στρατηγικής στις κατευθύνσεις που προσδιορίζει και η νέα Βιομηχανική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε, επίσης, μπορούμε να αρκούμαστε σε εξαγωγές στο 37% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 48%. Εκεί πρέπει να φέρουμε και τις δικές μας εξαγωγές. Το ίδιο και με το ποσοστό των άμεσων ξένων επενδύσεων στην ελληνική οικονομία: το φτωχό 1,8% ως ποσοστό συμμετοχής στο ΑΕΠ πρέπει να έχει διπλασιαστεί μέσα στην τετραετία», ανέφερε χαρακτηριστικά, και απαρίθμησε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα έχει στη διάθεσή της η χώρα τα επόμενα χρόνια προκειμένου να στηρίξει τα αναπτυξιακά της σχέδια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τους νέους στόχους για την σημαντική αύξηση του μεριδίου της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας. «Δεν μπορούμε να αρκούμαστε στο πενιχρό 9,5% ως μερίδιο της βιομηχανίας στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. Όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι ήδη 15% και θέτει ως προοπτική του το 20%, ο δικός μας μας εθνικός στόχος τετραετίας πρέπει να ανέβει στο 12% με προοπτική το 15% έως το 2030» τόνισε.

Αναφέρθηκε και στις αντοχές που επέδειξε ο βιομηχανικός κλάδος στη διάρκεια της πανδημίας «Η ελληνική βιομηχανία άντεξε. Αλλά και καινοτόμησε, δείχνοντας ευελιξία και ετοιμότητα. Θυμίζω τα λαμπρά παραδείγματα μονάδων οι οποίες, μέσα σε μια-δύο νύχτες, αναπροσανατόλισαν την παραγωγή τους προς είδη αυξημένης ανάγκης. Έτσι, πολλές εταιρίες στράφηκαν αμέσως στην παραγωγή αντισηπτικών ουσιών και προστατευτικών μασκών. Άλλες, συνεργάστηκαν με ερευνητικά ιδρύματα για την τρισδιάστατη εκτύπωση υλικών, όπως βαλβίδες αναπνευστήρων. Ενώ και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξασφάλισε πλήρη επάρκεια σε όλα τα απαιτούμενα είδη. Ο δευτερογενής τομέας, συνεπώς, έδειξε και αντοχή και δύναμη! Οι δε εξαγωγές μας, αν εξαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή, που όμως γκρεμίστηκαν παγκοσμίως, είχαν και μικρή αύξηση 1,1% μέσα στο πρώτο τετράμηνο της δύσκολης αυτής χρονιάς», δήλωσε ο Πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που προηγήθηκε.

«Ο περιορισμός των απωλειών από την τελευταία δοκιμασία θα ήταν χίμαιρα αν δεν είχε προηγηθεί σοβαρή κυβερνητική δουλειά. Αν δεν είχαμε, δηλαδή, νομοθετήσει μέτρα για διευκόλυνση των επενδύσεων, ελάφρυνση από φόρους και συρρίκνωση της γραφειοκρατίας. Ρυθμίσεις που εξήγγειλα πέρσι απ’ αυτό το βήμα και είναι ήδη κανόνες της κρατικής πολιτικής» ανέφερε μεταξύ άλλων, και απαρίθμησε στα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας όπως: Ο μηχανισμός της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το Ειδικό Ταμείο, που δανείζει με κρατική εγγύηση το 80% επί του κεφαλαίου, και το ΤΕΠΙΧ II. Όλα αυτά μπορούν να διαθέσουν στις επιχειρήσεις περίπου 10 δισεκατομμύρια.

Επεσήμανε επίσης την ανάγκη να επιστρέψουν στην Ευρώπη βιομηχανίες που είχαν εγκατασταθεί σε άλλες περιοχές. «Είναι ανάγκη να επαναπατριστούν στην Ευρώπη βιομηχανίες στρατηγικής σημασίας για την συλλογική της ασφάλεια. Στην ήπειρό μας ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας άντεξαν και τροφοδότησαν τους λαούς με όλα τα αναγκαία. Η παραγωγή και η μεταποίηση παραμένουν ένα μέγεθος κρίσιμο για το σήμερα και για το αύριο κάθε χώρας.

Η πανδημία ανέδειξε, τέλος, τη δυνατότητα της «μικρής» Ελλάδας να ξεχωρίζει ως διεθνές θετικό παράδειγμα, ύστερα από χρόνια. «Απέναντι στις συνέπειες της τελευταίας κρίσης, η Κυβέρνηση διαθέτει ήδη 24 δισεκατομμύρια για την στήριξη κρίσιμων κρατικών δομών, επιχειρήσεων και εργαζομένων», είπε ο Πρωθυπουργός.

Σημαντικό τμήμα της ομιλίας του Πρωθυπουργού ήταν αφιερωμένο στην ανάγκη να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας. «Οι επιχειρήσεις που βλέπουν μπροστά τους την απειλή, ενδεχομένως, μέχρι και του κλεισίματος, ίσως αναγκαστούν να αναδιατάξουν το προσωπικό τους. Δεν πρέπει, όμως, να αναδιαταχθεί και ο αριθμός των θέσεων εργασίας. Για αυτό και ακριβώς σχεδιάσαμε -και ήδη δρομολογούμε- το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”. Το Κράτος θα επιδοτεί τους μισθούς και τώρα και ένα σημαντικό μέρος των εργοδοτικών εισφορών όσων θα απασχοληθούν με μειωμένο ωράριο, ώστε ακόμα και αν αλλάξουν ή χαθούν κάποιες ώρες, να μη χαθούν οι ίδιες οι δουλειές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την τοποθέτησή του με αναφορά στα λόγια του Γιούγκερμαν, εμβληματικού ήρωα του Καραγάτση, ο οποίος στον «Κίτρινο Φάκελο», επισημαίνει: «Η βιομηχανία είναι λειτούργημα κοινωνικής σκοπιμότητας. Κερδοφόρο, βέβαια, για τον βιομήχανο, όχι όμως μόνο κερδοσκοπικό».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top