Μητσοτάκης από Βερολίνο: «Εμείς δε χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα»

Ανάπτυξη, επενδύσεις και μεταναστευτικό στη συνάντηση με τη Μέρκελ

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική αποστολή από τα αποτελέσματα της πρώτης επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Βερολίνο.

Το κλίμα τόσο στην συνάντηση με την καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ όπως και νωρίτερα με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς ήταν εξαιρετικό έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

«Εμείς έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: δε χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα. Είναι πολύ ωραίο να λες σε όλους ότι θα εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου, αυτό για το οποίο σε εξέλεξαν οι πολίτες», εξηγούσε ο πρωθυπουργός λίγο αργότερα σε συνομιλία του με Έλληνες δημοσιογράφους. 

Μέρκελ - Μητσοτάκης από Βερολίνο: «Έχουμε κοινές απόψεις και αντιλήψεις»

Αυτή ήταν η δεύτερη επίσκεψή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, μετά το Παρίσι. Η Γερμανίδα Καγκελάριος υποδέχθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 13:00 στην είσοδο της Καγκελαρίας. Περπάτησαν στο κόκκινο χαλί και χαιρέτισαν μαζί τα μέλη των δύο κυβερνήσεων που θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις. 

Στη συνέχεια αποδόθηκαν οι στρατιωτικές τιμές και επιθεώρησαν το στρατιωτικό άγημα.

Καθιστοί ήταν στην ανάκρουση των εθνικών ύμνων οι δύο ηγέτες, όπως συνηθίζει άλλωστε κατά τις τελευταίες συναντήσεις της η Γερμανίδα Καγκελάριος, μετά τα απανωτά επεισόδια με το τρέμουλο.

Μετά το τρίτο τρέμουλο... καθιστή και πάλι η Μέρκελ

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, στις 14:15 ώρα Ελλάδος, ακολούθησαν κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών.

Η υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο

Μέρκελ: «Συμμεριζόμαστε τις ίδιες απόψεις όσον αφορά στη μεταρρυθμιστική ατζέντα και την οικονομική πολιτική»

«Χαίρομαι που καλωσορίζω στο Βερολίνο τον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας, με τον οποίο είχαμε συναντηθεί κάποιες φορές στις επισκέψεις μου στην Αθήνα. Όμως όταν κανείς γνωρίζει υπό τη νέα του ιδιότητα ως Πρωθυπουργό και διαβάζει τα όσα αναφέρει ο Τύπος, διαπιστώνει ότι έχει γίνει πάρα πολύ πρόοδος, ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί καθώς και η ώθηση που δίνεται στην Ελλάδα. Γνωριζόμαστε πολύ καιρό τώρα, συμμεριζόμαστε τις ίδιες απόψεις όσον αφορά στη μεταρρυθμιστική ατζέντα και την οικονομική πολιτική» σημείωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος και πρόσθεσε: «Θα μπορέσουμε να έχουμε επιτυχία στις διμερείς σχέσεις». 

Kυριάκος Μητσοτάκης: «Είμαι εδώ για να αλλάξω συνολικά το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων»

«Ευχαριστώ για τη στήριξη του γερμανικού λαού όλα αυτά τα δύσκολα 10 χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα. Εξέφρασα τη διάθεση μας στην καγκελάριο για βαθιές μεταρρυθμίσεις. Θέλουμε σύμμαχο μας τη Γερμανία. Είμαι εδώ για να αλλάξω συνολικά το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων. Δε θέλω να μιλάμε μόνο για την αποπληρωμή του χρέους μας και για δημοσιονομικούς στόχους. Αλλά θέλω να μιλάμε κυρίως για τις κοινές αναπτυξιακές μας προκλήσεις. Εξάλλου, όσο πιο μεγάλη είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τόσο πιο βιώσιμο είναι το ελληνικό χρέος» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Θα παρουσιάσουμε μαζί με την καγκελάριο στις αρχές του χρόνου ένα φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων γύρω από την πράσινη οικονομία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων… έχουμε πολλά κοινά να κάνουμε. Ενέργειες που είναι συμφέρουσες και για την Ελλάδα και για τη Γερμανία» πρόσθεσε ο Kυριάκος Μητσοτάκης.

Ακόμη, ανέφερε ότι συζήτησαν «για την κλιματική αλλαγή, για τις φωτιές που είχαμε στην Ελλάδα αλλά και για ζητήματα όπως το προσφυγικό. Η Ελλάδα θα κάνει ότι πρέπει για να ενισχυθεί η ροή προς την Τουρκία. Προσβλέπουμε στη στήριξη της Γερμανίας για το μεταναστευτικό, τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρώπης. Μιλήσαμε για την Τουρκία, για το Κυπριακό, για τις παράνομες οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει πολλά ελαττώματα που πρέπει να αμβλυνθούν. Γνωρίζει τη θέση μου η Γερμανίδα καγκελάριος».

Στην ατζέντα της συνάντησης η οικονομία, οι εξελίξεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη και το μεταναστευτικό

Στόχος του πρωθυπουργού είναι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και η παρουσίαση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου για τη χώρα, καθώς και οι μεγάλες αναπτυξιακές δράσεις για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας (2020-2030) οι οποίες θα εκτείνονται στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιό της για τη «σωτηρία της ΔΕΗ, χθες. 

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές «πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο μετά τη δεκαετή κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας. Και γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης δεν ταξιδεύει στη γερμανική πρωτεύουσα για να θέσει θέματα που μπορούν να λυθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Eurogroup, αλλά για να συζητήσει με τη Γερμανίδα Καγκελάριο τα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, όπως η ασφάλεια και η συνεργασία στη νοτιοανατολική Ευρώπη και ασφαλώς ο ρόλος μιας ισχυρής Ελλάδας στη γειτονιά μας και την ΕΕ».

Πρώτα η αξιοπιστία, μετά τα πλεονάσματα

Απαντώντας σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα ανέφερε o πρωθυπουργός: «Έχω πει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι υψηλά αλλά η Ελλάδα θα τηρήσει τους στόχους. Πρώτα θα ανακτήσουμε αξιοπιστία και μετά θα συζητήσουμε τα πλεονάσματα που συνδέονται με το θέμα του χρέους». Ωστόσο σημείωσε, «όσο πιο γενναία είναι η ανάπτυξη, τόσο θα διευκολυνθεί και η διευθέτηση του χρέους. Σημείωσε πάντως ότι τα θέματα των πλεονασμάτων είναι ζητήματα που συζητούμε με τους θεσμούς. «Τα θέματα των θεσμών αφορούν τους θεσμούς, εμείς θα κερδίσουμε αξιοπιστία ως μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που φέρνει τη ανάπτυξη στη πρώτη γραμμή. Εφόσον χρειαστεί, θα το συζητήσουμε στην κατάλληλη στιγμή».

Ποιοι συνοδεύουν στον πρωθυπουργό 

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο και η συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, θα αποτελέσουν την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου, με τον πρωθυπουργό να βάζει στο τραπέζι των συναντήσεών του συγκεκριμένα ζητήματα, όπως οι ελληνογερμανικές οικονομικές επαφές, η μετανάστευση και η σχέση με την Τουρκία. Στόχος του πρωθυπουργού όπως έχει δηλώσει είναι πάντα «να αλλάξει το αφήγημα για την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες». Μέσα από το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα φιλοδοξεί «να αποτελέσει η Ελλάδα την ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων χρόνων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχουν επίσης συνάντηση με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο του Star εδώ
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top