Φουντώνουν τα σενάρια για την Προεδρία – Όλα τα ονόματα που ακούγονται

Ποιοι παίζουν «δυνατά» για το ανώτατο αξίωμα της χώρας

Παυλόπουλος, Σαμαρας και Καραμανλής

«Καυτά» σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας κυκλοφορούν στους πολιτικούς διαδρόμους εν μέσω καύσωνα.

Μετά την ολοκλήρωση της Συνταγµατικής Αναθεώρησης, η Νέα ∆ημοκρατία θα έχει τη δυνατότητα να εκλέξει Πρόεδρο από τις γραµµές της, ωστόσο στελέχη που γνωρίζουν τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη λένε πως θα επιδιώξει στο θέµα αυτό ευρύτερες συναινέσεις µε την Κεντροαριστερά.

Ήδη, μετά τη μη μετακόμιση του Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες, για να αναλάβει χαρτοφυλάκιο Επιτρόπου και θέση αντιπροέδρου, άρχισαν να διακινούνται πληροφορίες πως ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να είναι ο διάδοχος του Προκόπη Παυλόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, ο κ. Σαµαράς στήριξε τον πρωθυπουργό στην εσωκοµµατική κούρσα και, αν ο Μεσσήνιος πολιτικός ζητήσει να µεταβεί στην Προεδρία, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύσκολα θα αρνηθεί. Μάλιστα, οι ίδιοι σηµειώνουν πως ο πρώην πρωθυπουργός συνεργάστηκε µε το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για να κυβερνήσει, κάτι που σηµαίνει πως το Κίνηµα Αλλαγής θα µπορούσε να στηρίξει ενδεχόµενη υποψηφιότητά του, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί µε πολλούς βουλευτές του καλές σχέσεις. Ωστόσο, τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε αυτό τον έχει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, η οποία έχει δηλώσει πως δε θέλει υποψήφιο από την κεντροδεξιά.

Την ίδια ώρα, καθόλου τυχαίο δε θα πρέπει να θεωρείται η αναφορά του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος µέσα στην εβδοµάδα άνοιξε τη συζήτηση για τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, βάζοντας στο παιχνίδι και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ένα από τα πρόσωπα που θα τιµήσουν τον τίτλο του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας και προσωπικά θα δώσω τη µάχη να υποστηριχθεί και να γίνει Πρόεδρος», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Στην προεδρική εξίσωση πάντα βρίσκεται και το όνοµα του Κώστα Καραµανλή, όχι µόνο τώρα, αλλά και το 2015. Μάλιστα, τότε, κάποιοι υποστήριζαν πως ο Αλέξης Τσίπρας σκόπευε να τον προτείνει για το αξίωµα του Προέδρου, αλλά ο ίδιος ήταν αρνητικός. Τελικά εκλέχθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος µετά από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Λίγο πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, όµως, η ανοιχτή οµιλία του Κώστα Καραµανλή στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη µετά το 2009 και µε την παρέµβασή του να είναι παραταξιακή, έφερε πάλι στην επικαιρότητα το εν λόγω σενάριο.

Οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, όµως, όχι µόνο αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόµενο, αλλά κλείνουν και κάθε συζήτηση.
Ισχυρό, πάντως, παραµένει και το ενδεχόµενο ο Προκόπης Παυλόπουλος να ανανεώσει τη θητεία του. Αλλωστε, είναι κοινώς αποδεκτό ότι είναι επιτυχηµένος. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα ότι ασκεί άψογα τα καθήκοντά του, ενώ και ο Αλ. Τσίπρας έχει εκφραστεί πολύ θετικά για τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, αν και κάποιοι στην Κουµουνδούρου δεν είδαν µε καλό µάτι την απόφασή του να µην υπογράψει τα Προεδρικά ∆ιατάγµατα για τη νέα ηγεσία της ∆ικαιοσύνης.

Όπως είναι φυσικό, το Μέγαρο Μαξίµου θέλει να αποφύγει τυχόν κόντρες εντός της κεντροδεξιάς παράταξης µε φόντο τον επόµενο Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, τον γόρδιο δεσµό θα τον κόψει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης όταν έρθει η ώρα. Αν, µάλιστα, επιλέξει πρόσωπο που δεν έχει ρίζες στην Κεντροδεξιά, τότε στο τραπέζι υπάρχουν και τα ονόµατα της πρώην υπουργού Αννας ∆ιαµαντοπούλου και του συνταγµατολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, που ήταν υποψήφιος για την Προεδρία το 2015 µετά από πρόταση του Ποταµιού, ενώ είχε και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ            
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top