Όλα τα σενάρια: Τι θα κρίνει την αυτοδυναμία στο photo finish των εκλογών

Πώς επηρεάζει τον σχηματισμό κυβέρνησης το αν θα πάνε για… μπάνιο οι νέοι

ψηφοδέλτιο εκλογές

Από το ποσοστό των αποκαλούμενων «μικρών  κομμάτων» και το πόσα κόμματα θα μπουν τελικά στη Βουλή  θα εξαρτηθεί αν η ΝΔ, πρώτο κόμμα στις πρόσφατες ευρωεκλογές και στις δημοσκοπήσεις για τις κοινοβουλευτικές εκλογές,  θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.        

Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενη ανάρτηση του star.gr  το 40,4% είναι το ποσοστό προκειμένου να διαθέτει σίγουρα πλειοψηφία 151 εδρών το πρώτο κόμμα. Αλλά για κάθε 1% που προστίθεται στο συνολικό ποσοστό  της εκτός κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης ψήφου (των κομμάτων δηλαδή που μένουν εκτός Βουλής), η απαίτηση της αυτοδυναμίας μειώνεται κατά 0,4%  στο ποσοστό του πρώτου κόμματος (με αφαίρεση από το 40,4%).  

Αυτό είναι το «μαγικό» ποσοστό που κλειδώνει την αυτοδυναμία!

Στο θεωρητικό π.χ. κάτω άκρο του πίνακα που παρουσιάζεται, αν εκτός αντιπροσώπευσης ήταν το 1/4 των ψήφων (25%) το πρώτο κόμμα θα μπορούσε να διαθέτει 151 έδρες με μόλις 30,3% των ψήφων!  

 

«Στις πρόσφατες Ευρωεκλογές το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που έμειναν κάτω από το όριο εκπροσώπησης ήταν 21%, με την ιδιαιτερότητα όμως ότι υπήρχε η περίπτωση του Μέρα25 που συγκέντρωσε 2,99% και έμεινε απ’ έξω για ελάχιστες ψήφους. Ακόμα όμως κι αν θεωρήσουμε ότι είχε πάρει 3% και το συνολικό ποσοστό εκτός εκπροσώπησης ήταν 18% θα αρκούσε  το πρώτο κόμμα να διαθέτει 33,1%. Συμπτωματικά, τόσο ακριβώς ήταν το ποσοστό της ΝΔ. Επομένως, αν το αποτέλεσμα των πρόσφατων Ευρωεκλογών σημειωνόταν σε Βουλευτικές εκλογές,  θα υπήρχε αυτοδυναμία ακόμα και με 7 κόμματα εντός του Κοινοβουλίου» δηλώνει στο star.gr o ο ειδικός εκλογικός αναλυτής και  Δρ. Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνος Σταθόπουλος. 

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 

Προσθέτει για το ίδιο ζήτημα  ο κ. Σταθόπουλος:  

«Το  συμπέρασμα αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ΝΔ έχει οπωσδήποτε κλειδώσει και μάλιστα άνετη αυτοδυναμία στις επικείμενες εκλογές της 7ης Ιουλίου. Στις Βουλευτικές εκλογές είναι σπάνιο και ασυνήθιστο να υπάρχουν τόσο ψηλά ποσοστά εκτός αντιπροσώπευσης. Λογικά πρέπει να αναμένει κανείς τουλάχιστον κατά 10 μονάδες μικρότερο ποσοστό, που σημαίνει ότι το ποσοστό του πρώτου κόμματος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον μεγαλύτερο του 37% αν όχι 38%, στην περίπτωση 7κομματικής Βολής. Αν είναι έξι κόμματα, με το 7ο να βρίσκεται κοντά στο όριο του 3% χωρίς να το προσεγγίζει, οι συνθήκες μοιάζουν ευνοϊκότερες, αν και,  σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ θα μπορούσε ενδεχομένως να κινηθεί ακόμα ψηλότερα. Η άνετη νίκης της στις Ευρωεκλογές, αλλά και τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δεν το αποκλείουν. Η κάλπη όμως έχει πάντοτε τον τελευταίο λόγο».

Ένας ακόμα γενικός υπολογισμός είναι ότι, κάθε κόμμα από τα μικρά που μπαίνει στη Βουλή στερεί από το πρώτο κόμμα τρεις - τέσσερις  έδρες (με πιθανότερο τις τέσσερις). Ουσιαστικά δηλ. τις μισές από τις οκτώ έδρες που κανονικά δικαιούται ένα κόμμα, όταν με 3% ακριβώς μπαίνει στη Βουλή.  

«Γι’ αυτό ακριβώς η ΝΔ απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της χώρας λέγοντας, ότι  δεν έχει νόημα να ψηφιστούν μικρά κόμματα με τα οποία έτσι ή αλλιώς δεν υπάρχει κανένα κοινό σημείο ώστε να προκύπτει δυνατότητα συνεργασίας» επισημαίνει ο κ. Σταθόπουλος. 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ  

Δεν είναι όμως αυτός  ο μοναδικός παράγοντας που θα κρίνει την αυτοδυναμία, καθώς ο κ. Σταθόπουλος επισημαίνει:   

«Εν κατακλείδι, μεγάλο ρόλο για τη διαμόρφωση των τελικών ποσοστών αναμένεται να παίξει η αποχή, αν τυχόν πάρει μεγάλες διαστάσεις. Για τη ΝΔ θα ήταν επικίνδυνο να θεωρηθεί προεξοφλημένη η άνετη νίκη της και η αυτοδυναμία, όπως βεβαιώνουν οι δημοσκοπήσεις, με αποτέλεσμα να «χαλαρώσουν» οι ψηφοφόροι της. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει στις ομιλίες του «να μη λείψει κανείς”».

Για το ίδιο θέμα συμπληρώνει:  

«Σε κάθε περίπτωση, το βασικότερο ίσως κλειδί των εκλογών είναι η συμπεριφορά των νεότερων ηλικιών γιατί: α) είναι επίφοβοι για αποχή περισσότερο από τις μεγαλύτερες ηλικίες, β) είναι επίσης περισσότερο αναποφάσιστοι και γ) όσο κι αν η  ΝΔ κάλυψε στις Ευρωεκλογές το μεγάλο προβάδισμα που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στους νέους και μπόρεσε να προηγηθεί, το έκανε με μικρές σχετικά διαφορές και μικρότερα ποσοστά σε σχέση με τον πανελλήνιο μέσο όρο». 

Με άλλα λόγια, το αν θα πάνε μόνο για μπάνιο οι μικρότερες ηλικίες των ψηφοφόρων την Κυριακή 7 Ιουλίου ή αν θα το συνδυάσουν και με την ψηφοφορία, θα είναι όντως  ένας  παράγοντας που ια κρίνει την αυτοδυναμία!  Εξ ου και οι σχετικές εκκλήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη...

Μητσοτάκης: Στις 7 Ιουλίου δεν πάμε για μπάνιο αλλά ψηφίζουμε  

Του Αλέξη Διακόπουλου

adiakopoulos@star.gr 
        

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top