Αυτό είναι το «μαγικό» ποσοστό που κλειδώνει την αυτοδυναμία

Πώς να υπολογίσετε αμέσως αν σχηματίζει το πρώτο κόμμα κυβέρνηση

Το 40,4 % είναι το «κλειδί» της αυτοδυναμίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ανεξάρτητα από το πόσα κόμματα θα μπουν εντός ή εκτός Βουλής και ποιο θα είναι το ποσοστό της μη αντιπροσωπευόμενης κοινοβουλευτικά ψήφου. 

Όπως εξηγεί στο star.gr ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου,  Θανάσης Διαμαντόπουλος, «με οποιοδήποτε ποσοστό ίσο ή ανώτερο του 40,4%  το πρώτο κόμμα στις εκλογές σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση».   

Τι θα γίνει όμως αν το πρώτο κόμμα δεν φτάσει το όριο του 40,4% και πώς θα υπολογίσουμε αν σχηματίζει αυτοδυναμία; Όπως επίσης εξηγεί ο κ. Διαμαντόπουλος, όπως προβλέπει ο ισχύων εκλογικός νόμος, με το bonus των 50 επιπλέον εδρών για το πρώτο  κόμμα, για κάθε μία ποσοστιαία μονάδα μη αντιπροσωπευόμενης στη Βουλή ψήφου (των κομμάτων δηλαδή που μένουν κάτω  από το όριο του  3% και εκτός Βουλής) αφαιρούμε 0,4% για να βρούμε το όριο της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα. 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν  τα κόμματα που μείνουν εκτός Βουλής συγκεντρώνουν αθροιστικά  ποσοστό  6% π.χ. το όριο πέφτει κατά 2,4 μονάδες (6 επί 0,4%), στο 38%.

Exit Poll: Μεγάλη νικήτρια των εκλογών η ΝΔ – Προβάδισμα 11,5 μονάδων

Βάσει των ποσοστών του πρώτου exit poll των εκλογών, η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζει αυτοδυναμία από 155 έως 167 έδρες.

 Όπως διευκρινίζει ο κ. Διαμαντόπουλος, με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής που έχει ήδη ψηφισθεί και θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές  (εφόσον δεν αλλάξει από την επόμενη Βουλή με  την ενισχυμένη πλειοψηφία που προβλέπεται ώστε να ισχύσει άμεσα)  ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης καθίσταται πολύ δύσκολος στόχος. Το πρώτο κόμμα θα πρέπει να αποσπάσει το όριο του  50% των ψήφων, το οποίο μειώνεται κατά 0,5% για κάθε μία μονάδα μη αντιπροσωπευόμενης στη Βουλή ψήφου. Δηλαδή, ακόμη και αν τα κόμματα που μείνουν εκτός Βουλής συγκεντρώσουν αθροιστικά ένα ποσοστό 10%, το πρώτο κόμμα θα πρέπει να φτάσει το ποσοστό του 45% για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.               

Σύμφωνα με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο (νόμος Σκανδαλίδη), με τον οποίο το πρώτο κόμμα είχε ένα bonus 40 εδρών (αντί για 50), ο σχηματισμός κυβέρνησης ήταν πιο δύσκολος σε σύγκριση με αυτόν που θα ισχύσει (για τελευταία φορά;) στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, αλλά όχι αδύνατος. Συγκεκριμένα, το ποσοστό με το οποίο «κλείδωνε» η αυτοδυναμία ήταν το 42,7%, το οποίο έπεφτε κατά 0,45% για κάθε μία μονάδα μη αντιπροσωπευόμενης στη Βουλή ψήφου.            

Του Αλέξη Διακόπουλου 

adiakopoulos@star.gr
 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top