Κατά πλειοψηφία, από ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι, εγκρίθηκαν οι νέοι ποινικοί κώδικες (Ποινικός Κώδικας, Κώδικας Ποινικής Δικονομίας) στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, από την οποία είχαν αποχωρήσει τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου απηύθυνε έκκληση στα κόμματα να ξανασκεφτούν τη στάση τους και να προσέλθουν, έστω στην αυριανή συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια.
Ο κ. Καλογήρου απέδωσε τη στάση της αντιπολίτευσης σε πολιτική σκοπιμότητα: «Τα πάντα στο βωμό της πολιτικής σκοπιμότητας, της ιδιοτέλειας, της επικοινωνίας. Να κερδίσει με κάθε τρόπο η επικοινωνία την πολιτική ουσία».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στην μετατροπή σε πλημμέλημα των αδικημάτων που σχετίζονται με ανθρωποκτονίες και εμπρησμούς. Ειδικά για το τελευταίο υπήρξαν αντιδράσεις από κατοίκους στο Μάτι, που βίωσαν το περσινό καλοκαίρι τον απόλυτο εφιάλτη με περισσότερους από 100 νεκρούς. Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως συναντήθηκε μαζί τους και πως αυτό που τους ενδιέφερε ήταν και το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση: «πλημμέλημα μεν, αλλά θα καταδικαστεί και θα εκτίσει την ποινή του».
Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης σχολίασε και την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων. «Δεν ξέρω αν επιτρέπεται σε μια Ένωση Εισαγγελέων να υποδεικνύει προς τη νομοθετική εξουσία τι να πράξει. Γιατί με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση δεν εκφράζονται μόνο κάποιοι προβληματισμοί. Μας καλεί και σας καλεί να αποσύρουμε τα νομοσχέδια»
Πότε ο βιασμός θα αντιμετωπίζεται ως πλημμέλημα
«Όποιος, εκτός από την παράγραφο του άρθρου 1, εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης απειλώντας αυτόν με παράνομη πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών», αναφέρεται στον νέο Ποινικό Κώδικα.
Η πρόβλεψη πως ο βιασμός που θα γίνεται με «απειλή παράνομης πράξης», δηλαδή ψυχολογική και όχι σωματική βία, θα αντιμετωπίζεται ως πλημμέλημα στους νέους κώδικες, από κακούργημα που ήταν, έχει ξεσηκώσει αρκετές αντιδράσεις.
Μάλιστα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία και Μαρία Θελερίτη ζήτησαν ποινές σε αυστηρότερη κατεύθυνση για το αδίκημα του βιασμού.
Αποχώρησαν όλα τα κόμματα από τη συζήτηση, πλην του Ποταμιού
Χωρίς την παρουσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης (πλην των βουλευτών του Ποταμιού) γίνεται η συζήτηση των δύο νομοσχεδίων του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας.
Η Νέα Δημοκρατία είχε διαμηνύσει ότι θα απουσίαζε από την αρχή της διαδικασίας, ενώ το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή κατήγγειλαν τη κυβέρνηση για αντιθεσμική τακτική και αποχώρησαν από τη συζήτηση.
Καλογήρου: Θα πρέπει να το δούμε με τα νέα δεδομένα
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου στην τοποθέτησή του απέρριψε το πολιτικό αφήγημα περί μη πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης.
«Το αφήγημα περί μη πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης, να συνεχίσει να ασκεί -εκ του Συντάγματος- τα καθήκοντά της κινδυνεύει να συμπαρασύρει τη σημερινή συζήτηση για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση που έρχεται στη Βουλή μετά από δεκαετίες επεξεργασιών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών», είπε ο κ. Καλογήρου.
«Κατά τη δημόσια διαβούλευση φάνηκε να διαμορφώνεται ένα κλίμα ευρύτατης συναίνεσης, με δισταγμούς ή επιφυλάξεις επί συγκεκριμένων θεμάτων, οι οποίες όμως ήρθαν να απαντηθούν με τις τροποποιήσεις μετά το τέλος της δημόσιας διαβούλευσης», πρόσθεσε.
Μάλιστα, κλείνοντας, έδειξε να αφήνει ανοικτό παράθυρο να «παγώσει» τη διαδικασία της συζητήσης και ψήφισης: «Η διακοπή αυτή της συναινετικής πορείας θα οδηγήσει, εμένα προσωπικά και την κυβέρνηση, να δούμε ζητήματα με τα νέα δεδομένα».
Κίνημα Αλλαγής: Αν θέλατε συναίνεση, να μην περιμένατε την ύστατη ώρα
Την εκτίμηση ότι, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε συναίνεση, «δε θα περίμενε την εσχάτη ώρα», σημείωσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, κάνοντας λόγο για έλλειψη ικανού χρόνου για τη διαμόρφωση συναινέσεων.
«Αν δε θέλετε κύριε υπουργέ να συνδέσετε την παρουσία σας στο υπουργείο Δικαιοσύνης με διαδικασία που είναι σοβαρή για να υποτάσσεται σε σκοπιμότητες, πρέπει να το αποσύρετε και το ξανασυζητάμε μετά τις εκλογές», είπε ο κ. Παπαθεοδώρου.
ΚΚΕ: Δε θα νομιμοποιήσουμε μια απαράδεκτη διαδικασία
Για «συρρίκνωση των δικαιωμάτων» και για «ενίσχυση του ταξικού χαρακτήρα της Δικαιοσύνης» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.
Όπως είπε, ο ποινικός κώδικας είναι «ένα πολύ σοβαρό νομοθέτημα για να τυγχάνει τέτοιας αντιμετώπισης» και ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν θα νομιμοποιήσει την «απαράδεκτη» διαδικασία.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.