O νέος ποινικός κώδικας κάνει τον βιασμό… πλημμέλημα!

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας: "Ενισχύεται η ατιμωρησία, πλήττεται η ασφάλεια"

Ο νέος ποινικός κώδικας, εκτός από τις αλλαγές φέρνει και αντιδράσεις! Συγκεκριμένα το άρθρο 336, που αναφέρεται στον βιασμό, στην 5η του παράγραφο αναφέρει ότι «όποιος, εκτός από την περίπτωση της παραγράφου 1, εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης απειλώντας αυτόν με παράνομη πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών».
Με λίγα λόγια, ο βιασμός ενδέχεται και να τιμωρείται ως πλημμέλημα. 

Οι νέοι κώδικες πέρασαν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αύριο αναμένεται να τεθούν σε ψηφοφορία χωρίς τη συμμετοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο υπουργός δικαιοσύνης υπερασπίζεται τις διατάξεις απέναντι στις αντιδράσεις. 
 

«Άρθρο 336 - Βιασμός

1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και ά μεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη.

2. Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις.

3. Αν η γενετήσια πράξη έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

4. Αν κάποια από τις πράξεις των προηγουμένων παραγράφων είχε ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος, επιβάλλεται κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών.

5. Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παραγράφου 1, εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης απειλώντας αυτόν με παράνομη πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών».

«Χωρίς ΣυΝΑΙνεση είναι Βιασμός»- Διαμαρτυρία στη Βουλή

Η πρωτοβουλία «Χωρίς ΣυΝΑΙνεση είναι Βιασμός» πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή στις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης, εκφράζοντας την αντίθεση φεμινιστικών οργανώσεων στο άρθρο 336 του νέου Ποινικού Κώδικα που ορίζει τον βιασμό.  Η πρωτοβουλία αναφέρει στο κάλεσμά της ότι το φεμινιστικό κίνημα διεκδίκησε τυποποίηση του βιασμού στη βάση της συναίνεσης και αντ’ αυτού πήρε πλημμεληματική ποινή. 

Συνεχίζει λέγοντας πως η κυβέρνηση μας λέει κατάμουτρα ότι υπάρχουν ειδών και ειδών βιασμοί. Τους διαχωρίζει σε αυτούς που έγιναν κάτω από το καθεστώς μεγάλης και σπουδαίας απειλής για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα, τους κακουργηματικούς, και αυτούς που τελέστηκαν υπό το καθεστώς «μικρής» απειλής (sic), τους πλημμεληματικούς.

Ακολουθεί ολόκληρο το κάλεσμα της πρωτοβουλίας: 

Το φεμινιστικό κίνημα διεκδίκησε τυποποίηση του βιασμού στη βάση της συναίνεσης και αντ’ αυτού πήρε πλημμεληματική ποινή!

Κάπως έτσι, η κυβέρνηση μας λέει κατάμουτρα ότι υπάρχουν ειδών και ειδών βιασμοί. Κάποιοι που έγιναν κάτω από το καθεστώς μεγάλης και σπουδαίας απειλής για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα, οι κακουργηματικοί, και άλλοι που τελέστηκαν υπό το καθεστώς «μικρής» απειλής (sic), οι πλημμεληματικοί!

Εισάγεται, λοιπόν, μεταξύ της περίπτωσης 1 και 5 του νέου 336 ΠΚ, μια κλιμάκωση της απειλής. Κλιμάκωση η οποία συμπαρασύρει και την ποινική μεταχείριση του εγκλήματος. Η μεγάλη απειλή μας δίνει κακούργημα, η πιο μικρή πλημμέλημα.

Στην παράγραφο 1 έχουμε την απειλή που τυποποιείται ως “απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας”, ενώ στην περίπτωση 5 “αυτή απειλή αφορά παράνομη πράξη”.

Πρόκειται για διάταξη, ΕΚΤΡΩΜΑ, για τους εξής λόγους

Α. Kάνει τον ΒΙΑΣΜΟ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ

Β. H έννοια της παράνομης πράξης στενεύει τρομακτικά τη φύση της απειλής. Και αυτό γιατί όταν η διάταξη ζητά απειλή για πράξη παράνομη, πρακτικά ζητά πράξη η οποία έχει ποινική απαξία στον Π.Κ. Κατανοούμε εδώ, ότι υπάρχει μία πλειάδα πράξεων, η απειλή των οποίων μπορεί να προκαλέσει εξαναγκασμό, και να κάμψει την ελεύθερη βούληση του ατόμου και την συναίνεση του, όμως να μην κρίνεται παράνομη κατά τον ΠΚ.

Γ. Η έννοια του εξαναγκασμού. Αναρωτιόμαστε τι ελευθερία αφήνει στο δικαστή η εν λόγω διάταξη. Αυτός που θα είναι στην έδρα, λοιπόν, θα αξιολογεί αν η επίδικη απειλή, ήταν ΑΡΚΕΤΗ ώστε να προκαλέσει τον ΕΞΑΝΑΓΑΣΜΌ στο θύμα, να ανεχτεί ή να πράξει την συγκεκριμένη πράξη.

Με ποια πειστήρια ή μέσα, θα μπορεί ένα υποκείμενο που τελούσε σε καθεστώς τρόμου, υπό τον φόβο της απειλής που αυτό βίωνε, να γίνει πιστευτό, σε μια ακροματική διαδικασία, λέγοντας ότι αυτή η απειλή, ήταν ικανή για το ίδιο να το εξαναγκάσει σε πράξη χωρίς τη συναίνεση του.

Είναι πραγματικά, πρωτοφανές πως ο Νομοθέτης, κλιμακώνει το είδος της απειλής, και πως αυτή η απειλή συμπαρασύρει την απαξία του ίδιου πρακτικά εγκλήματος.

Με τη light εκδοχή της απειλής (μόνο οργή μας προκαλεί!) , κάποιος θα μπορεί να βιάζει αλλά θα κατηγορείται πρακτικά από αυτή τη νέα προνομιούχα περίπτωση βιασμού, αντιμέτωπος με μια μικρότερη ποινή (τουλάχιστον 3 έτη), γιατί ναι μεν διέπραξε βιασμό, αλλά με άλλον τρόπο απειλής.

Κι εμείς φανταζόμαστε έναν άντρα που εξαναγκάζει σε πράξη πρώην του, με την απειλή διαρροής βίντεο ή εικόνων, να κρίνεται στο εξής ότι κάνει έναν μικρότερης απαξίας βιασμό, έναν βιασμό πιο λάιτ, ένα πλημμέλημα.

Απαιτούμε να παρθεί πίσω η τροποποίηση του άρθρου 336.

Διεκδικούμε να γίνει νόμος του κράτους η κυρωμένη από το ελληνικό κοινοβούλιο Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, και να οριστεί ο βιασμός στη βάση της απουσίας συναίνεσης.

Κι αφού η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η τελευταία της πράξη θα είναι ένα δώρο στους κακοποιητές και τους βιαστές, και το ψηφίζει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αυτή την Πέμπτη, με την ίδια αποφασιστικότητα, ΚΑΛΟΥΜΕ την ΤΕΤΑΡΤΗ 5 Ιουνίου, στις 18:00, συγκέντρωση έξω από τη Βουλή!

Δε θα κάνουμε βήμα πίσω!»

Υπ. Δικαιοσύνης: «Θα λύσουμε το ζήτημα με τον βιασμό, να είναι εφαρμόσιμη η διάταξη»

Σε σχέση με τον βιασμό, ο Μιχάλης Καλογήρου διαβεβαίωσε ότι «θα το λύσουμε το ζήτημα» απαντώντας στις βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ που εξέφρασαν ενστάσεις για τις αλλαγές ζητώντας ρητή κατοχύρωση της τιμωρίας του βιασμού όταν υπάρχει απουσία συναίνεσης από το θύμα. Ο Μ. Καλογήρου προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υιοθετηθεί μία διατύπωση που ικανοποιεί το «κοινό αίσθημα», αλλά θα είναι «ανεφάρμοστη».

Ο Υπ. Δικαιοσύνης παρατήρησε ότι με την υπάρχουσα διατύπωση του σχεδίου του Ποινικού Κώδικα καλύπτεται η περίπτωση των θυμάτων βιασμού που «παγώνουν» από το σοκ της επίθεσης και δεν αντιστέκονται, όπως κι η τιμωρία ατόμων που εξαναγκάζουν τα θύματα σε συνουσία αξιοποιώντας την θέση ισχύος που κατέχουν. Σε σχέση με την πρόβλεψη περιπτώσεων βιασμών που αντιμετωπίζονται ως πλημμελήματα, ο Μ. Καλογήρου σχολίασε ότι αποτελούν βαριά πλημμελήματα που σημαίνει ότι ο θύτης εκτίει την ποινή του.

Ενισχύεται η ατιμωρησία, πλήττεται η ασφάλεια

Η μετατροπή μιας σειράς αδικημάτων από κακουργήματα σε πλημμελήματα όπως η διακεκριμένη κλοπή από συμμορία, η διακεκριμένη απάτη και η πλαστογραφία σύμφωνα με την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας θα προκαλέσει εκατοντάδες παραγραφές και μαζικές αποφυλακίσεις εγκληματιών.

«Με τον κίνδυνο διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας αλλά και καλλιέργειας ευλόγου αισθήματος ατιμωρησίας στα θύματα εγκληματικών πράξεων.  

Ανοιχτή πληγή για το Μάτι ο νέος κώδικας

Η μείωση των ποινών για την ανθρωποκτονία κατά συρροή, η οποία περιλαμβάνει και τους κατηγορούμενους για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις στις πολύπαθες περιοχές που θρήνησαν θύματα.

«Προβλέπονται πράγματα τα οποία αντιβαίνουν την πραγματικότητα και πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι η πραγματικότητα θα μας επιτεθεί» τονίζει ο ποινικολόγος, Βασίλης Καπερνάρος. 

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top