Ξεκίνησαν στις Βρυξέλλες τα «παζάρια» για τα κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ

Και η Λαγκάρντ στα ονόματα των υποψηφίων για πρόεδρος της ΕΚΤ

σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες προσέλευση Μακρόν

Βρυξέλλες, 

του Αθανάσιου Αθανασίου  

Τα ονόματα του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit  Μισέλ Μπαρνιέ για την Προεδρία της Κομισιόν και των Γεν Βάιντμαν, Όλι Ρεν, Μπενουά Κερέ και Κριστίν Λαγκάρντ για την Προεδρία της ΕΚΤ διακινούνται μεταξύ των αντιπροσωπειών μεταξύ των εθνικών αντιπροσωπειών, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του δείπνου των 28 στις Βρυξέλλες.

Σε άτυπο δείπνο με τους Ευρωπαίους στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας
 

Αναλυτικά, σύμφωνα με διπλωματική πηγή η Γαλλία και συγκεκριμένα ο Εμμανουέλ Μακρόν, σε συμφωνία με την Τερέζα Μέι και τις περισσότερες πρώην ανατολικές χώρες, επιθυμεί να προωθήσει την υποψηφιότητα του Μισέλ Μπαρνιέ για την Προεδρία της Κομισιόν. 

Η γαλλική πλευρά και οι σύμμαχοί της αντιτείνουν ότι η Γερμανία θα μπορούσε να λάβει τη θέση του Προέδρου της ΕΚΤ. Σε παρασκηνιακό επίπεδο η γερμανική πλευρά ωστόσο φέρεται να προτείνει για αυτή τη θέση τον Γεν Βάιντμαν, ο οποίος όμως δεν έχει καμία υποστήριξη από τις χώρες του Νότου και δει από την Ιταλία και την Πορτογαλία, εξ αιτίας της αντίθεσή του, αρχικά, με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι. Η δεύτερη συμβιβαστική αντιπρόταση έχει να κάνει με το όνομα του Όλι Ρεν για την ίδια θέση, ο οποίος συγκεντρώνει θετικές γνώμες στη Γερμανία και ταυτόχρονα προέρχεται από το χώρο των φιλελευθέρων και άρα συμπαρασύρει και τη συμφωνία Βελγίου, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας και της ομάδας του ALDE, που βγήκε ενισχυμένη από την κάλπη της Κυριακής. 

Μητσοτάκης από το ΕΛΚ: Νικήσαμε τα άκρα και τον λαϊκισμό
 

Στην περίπτωση μη συμφωνίας, η Γαλλία θα διεκδικήσει η ίδια το πόστο της ΕΚΤ, με τον κεντρικό τραπεζίτη Μπενουά Κερέ, ενώ δεν έχει φύγει από το τραπέζι και το όνομα της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ακούγεται και για την Κομισιόν. Στην περίπτωση αυτή η Α.Μέρκελ θα απαιτήσει τη θέση της Κομισιόν για τον Μάνφρεντ Βέμπερ. Τον Μ.Βέμπερ ωστόσο δεν υποστηρίζουν τουλάχιστον Ουγγαρία, Ελλάδα και Πορτογαλία. Η εκλογή απαιτεί 75% των κρατών της ΕΕ και 65% του πληθυσμού. Η υποψηφιότητα Φρανς Τίμμερμανς αντιθέτως συγκεντρώνει τις αντιρρήσεις των χωρών του Βίζεγκραντ. Η υποψηφιότητα της Μαγκρέτ Βέσταγκερ συνεχίζει και υφίσταται.

Για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχουν πέσει στο τραπέζι τα ονόματα της Προέδρου της Λιθουανίας, Ντάλια Γκρυμπαϊσκάιτε, του Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κώνστα και του Πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μάρκ Ρούττελ, μεταξύ άλλων. 

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με το 2014 η υποστήριξη του Κοινοβουλίου επί της διαδικασίας των "επικεφαλής υποψηφίων" δεν είναι τόσο ισχυρή, μετά και την ενεργή διαφοροποίηση του Γκυ Βέρχοβσταντ και των Φιλελευθέρων. Σε κάθε περίπτωση  διπλωμάτες εκτιμούν πως βρισκόμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο της διαδικασία και όλες οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top