Θύελλα από την πρόταση Καμμένου να μπει στην άκρη το όνομα των Σκοπίων

Αποστάσεις από την κυβέρνηση και κριτική από την αντιπολίτευση

Πολιτική θύελλα προκάλεσε η  πρόταση του Πάνου Καμμένου προς την Ουάσιγκτον να μπει στην άκρη προς το παρόν  το όνομα των  Σκοπίων και να υποστηριχθούν αμυντικές συμφωνίες μεταξύ των κρατών των  Βαλκανίων,  ώστε να μπει φραγμός στη ρωσική διείσδυση.      

«Tο επόμενο βήμα θα είναι η υπογραφή κοινών αμυντικών συμφωνιών, που θα βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων. Mε την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία  χώρα που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ  και την ΠΓΔΜ» τόνισε  ο κ. Καμμένος από τις ΗΠΑ. 

ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ:  ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣΗΛΩΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία» επισήμανε στην αντίδρασή του το Μέγαρο Μαξίμου.    

ΝΔ:  ΠΟΙΟΣ ΑΣΚΕΙ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ  

Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, κατέθεσε ο επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέχεια των δηλώσεων του υπουργού 'Αμυνας. 

Ο αρμόδιος Τομεάρχης της ΝΔ δήλωσε ότι ευλόγως τίθεται το ερώτημα «ποιος ασκεί την εξωτερική πολιτική σε αυτή τη χώρα» και ζητά από τον υπουργό Εξωτερικών να απαντήσει:

- «Αν είναι σε γνώση του η ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου το οποίο, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, υποκαθιστά τη συμφωνία των Πρεσπών;

- Αν ναι, από ποιον διαμορφώθηκε, ποίου την έγκριση πήρε και σε ποιόν φορέα κατατέθηκε το εν λόγω σχέδιο; Αποτελεί αυτό αλλαγή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια και στο θέμα του ονοματολογικού;

- Εν όψει της ήδη ανακοινωμένης επίσκεψης του κου Πρωθυπουργού στη Ρωσία τον προσεχή Δεκέμβριο, πιστεύετε ότι η πρόταση Καμμένου περί "αναχαίτισης της ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια", βοηθά την προετοιμασία και τους στόχους της εν λόγω επίσκεψης, καθώς και την προοπτική των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας;

- Τελικά, ποιος ασκεί την εξωτερική πολιτικής της χώρας; Ο Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας ή ο υπουργός Εξωτερικών;».

«Το ελάχιστο που μπορεί να συμβαίνει συνολικά σε μια κυβέρνηση,  ανεξαρτήτως κόμματος, είναι να διατηρεί την εικόνα της σοβαρότητας. Είναι κρίμα, γιατί έτσι όπως το ακούω, τα πράγματα δεν μου φαίνονται σοβαρά. Υποθέτω ότι δεν έχει ιδέα ο Πρωθυπουργός και ότι δεν έχει ιδέα και ο Υπουργός των Εξωτερικών. Επίσης, υποθέτω ότι είναι καλό να πάρουν γρήγορα θέση, πριν μας πάρει η παγκόσμια κοινότητα τελείως στο ψιλό» δήλωσε για το ίδιο θέμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.  

ΠΟΤΑΜΙ: ΝΕΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΑΛΑΛΟΥΜ 

Σε δήλωσή του για το ζήτημα  ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας, ανέφερε:         

«Η αλλοπρόσαλλη εικόνα της κυβέρνησης συνεχίζεται με τον κ.Καμμένο να καταθέτει πρόταση για αμυντικές συμμαχίες στα Βαλκάνια και η κυβέρνηση στην οποία είναι Υπουργός 'Αμυνας, να τον αποδοκιμάζει. Το αλαλούμ συμπληρώνεται  αν ληφθούν υπόψιν παλιότερες διθυραμβικές ανακοινώσεις  για «την αδιαμφισβήτητη  συμβολή του Υπουργού Άμυνας στην αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων», ενώ τώρα ο κ.Καμμένος προτείνει από αμερικανικό έδαφος ενέργειες «για  να αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια». Η κατάσταση θα ήταν για γέλια αν δεν αφορούσε τόσο κρίσιμα εθνικά θέματα».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top