Τσίπρας: Στήριξη στην Κύπρο για την ΑΟΖ έναντι οποιασδήποτε απειλής

"Πυλώνας σταθερότητας Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος"

Στηρίζουμε την Κύπρο στην αξιοποίηση της ΑΟΖ έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας, επισήμανε ο  πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 6ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

«Εκφράσαμε σαφώς τη στήριξή μας στην Κύπρο, στην προσπάθειά της να αξιοποιήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της, έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας και τονίσαμε τη σημασία που έχει η εξόρυξη αυτή για όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους»  τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, η  επιλογή της Κρήτης για την 6η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου «έχει έναν ισχυρό συμβολισμό, όχι μόνο γιατί βρίσκεται κοντά και στις τρεις χώρες, αλλά γιατί αποτελεί εδώ και χιλιετηρίδες σταυροδρόμι των πολιτισμών μας και γενικότερα πολιτιστικό και οικονομικό σταυροδρόμι της Μεσογείου, με υψηλή γεωστρατηγική αξία διαχρονικά και στις μέρες μας».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι η Κρήτη μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως περιφερειακό ευρωπαϊκό πυλώνα σταθερότητας και τον ρόλο της Αιγύπτου, για όλη την περιοχή, επισήμανε επίσης ο πρωθυπουργός, στις  δηλώσεις του. "Είναι σαφές ότι λύσεις στο Παλαιστινιακό και στη Λιβυη δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την Αίγυπτο«, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη συμβολή της Αιγύπτου στην αντιμετώπιση προσφυγικού-μεταναστευτικού"  υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε τη συμβολή της Αιγύπτου σε αυτό το ζήτημα, σημειώνοντας ότι είναι «εξαιρετικά σημαντική» και γι' αυτό η Ελλάδα στηρίζει απόλυτα τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου στην Αίγυπτο, τον Φεβρουάριο.

Στο τέλος της δήλωσής του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι Πρόεδροι της Κύπρου και της Αιγύπτου θα ήθελαν να μείνουν και άλλο στην Κρήτη για να θαυμάσουν τις ομορφιές της και σημείωσε πως ίσως τους δοθεί μία άλλη φορά αυτή η ευκαιρία.

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ  

Ο  Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι συμφώνησαν να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία ως προς την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, ξεπερνώντας τις όποιες τεχνικές δυσκολίες, 

«Είχαμε την ευκαιρία με τον πρόεδρο, Σίσι, στη διμερή μας συνάντηση, να κουβεντιάσουμε περαιτέρω, καθώς και οι δύο αντιλαμβανόμαστε τη μεγάλη σημασία που έχει η οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ των χωρών μας, και συμφωνήσαμε να βρούμε τον τρόπο να να παρακάμψουμε τις όποιες τεχνικές δυσκολίες και να συμφωνήσουμε να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία για το ζήτημα αυτό» τόνισε ο κ. Τσίπρας.  

Από την πλευρά  του  ο Αιγύπτιος πρόεδρος ανέφερε σχετικά με το Παλαιστινιακό  αλλά και τη Συρία ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η ανάκτηση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ όπως και η επίλυση του συριακού προβλήματος». 

Τάχθηκε επίσης υπέρ της συνέχισης  του διαλόγου στο Κυπριακό χωρίς κηδεμονία. 

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ενημέρωσε για το Κυπριακό και επανέλαβε τη  θέση του για  ένα διάλογο που θα φέρει την ειρήνη την Κύπρο, με στόχο  «μια χώρα ανεξάρτητη χωρίς εγγυήσεις». 

Ο κ.  Αναστασιάδης χαρακτήρισε την Αίγυπτο «ανάχωμα στις προσφυγικές ροές» και υπογράμμισε  ότι  "δυναμώνει τις σχέσεις μας ο αγωγός  East Med αλλά και o Euro Africa Connector που θα δώσει επάρκεια ενέργειας στις χώρες μας αν χρειαστεί" . .

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top