Ψηφίστηκε η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό στη Βουλή

«Πόλεμος» Αχτσιόγλου – ΝΔ για την αναφορά στον Μητσοτάκη

Αχτσιόγλου Βουλή

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή η τροπολογία της Υπουργού Εργασίας για τον κατώτατο μισθό.  

Προηγουμένως επικράτησε ένταση μεταξύ της κ. Αχτσιόγλου και βουλευτών της ΝΔ κυρίως λόγω της αναφοράς της στον Κυριάκο Μητσοτάκη.    

 «Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι κατά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δηλώσει καθαρά ότι θα προχωρούσε σε αύξηση μισθών αν συμφωνούσε ο ΣΕΒ», υποστήριξε στη Βουλή η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

«Είστε ιδεολόγοι του κρατισμού, χωρίς όρια και χωρίς προσχήματα», τόνισε από την πλευρά της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος  Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση να κατανοήσει ότι ο κόσμος αντιδρά στις προσπάθειές της να τους εξαπατήσει. Όπως ανέφερε, με την τροπολογία για τον κατώτατο μισθό, η κυβέρνηση υιοθετεί τον νόμο του δεύτερου μνημονίου, αφού τον κατώτατο μισθό δεν θα τον καθορίζουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά το κράτος.

Αχτσιόγλου: Ο Βρούτσης να εναρμονιστεί με τον Μητσοτάκη 

Προηγουμένως ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είχε αναφέρει ότι αισθάνεται δικαιωμένος, για να σχολιάσει η κ,. Αχτσιόγλου:     

 «Εγώ δεν κατανοώ πώς μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένο το στέλεχος ενός κόμματος που μείωσε τον κατώτατο μισθό σε μια νύχτα κατά 22%. Πώς μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένο το στέλεχος ενός κόμματος που θέσπισε τον υποκατώτατο μισθό. Που κατήργησε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και απαγόρευσε, ουσιαστικά, στους εργαζομένους να μπορούν να διεκδικούν και να παίρνουν αυξήσεις και καλύτερους όρους εργασίας. Δεν κατανοώ πώς μπορεί κανείς να αισθάνεται δικαιωμένος όταν έχει εφαρμόσει μια τέτοια ολέθρια συνθήκη για τα εργασιακά δικαιώματα».

Η υπουργός Εργασίας ζήτησε από τον κ. Βρούτση να εναρμονιστεί με όσα κατά την ίδια είπε  ο πρόεδρος του κόμματός του , «ώστε να είναι σαφή τα πράγματα»: «Θα ήθελα να καλέσω τον κ. Βρούτση να εναρμονιστεί, επιτέλους, με τον πρόεδρο του κόμματός του, ο οποίος ο άνθρωπος με παρρησία είπε ότι "είμαστε κατά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θέλουμε οι επιχειρήσεις να έχουν ευελιξία"».

Η αναφορά της κ. Αχτσιόγλου  στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκάλεσε την έντονη  αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ με την ίδια να επιμένει:  
«Ο πρόεδρος του κόμματός σας, με πολύ μεγάλη σαφήνεια είπε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποκλίνουν από αυτά που θα ορίζει μια συλλογική σύμβαση. Έχετε εικόνα εσείς της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας; Έχετε εικόνα ότι στις μικρές επιχειρήσεις που είναι το 99% της ελληνικής οικονομίας, δεν υπάρχουν επιχειρησιακά σωματεία και δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας; Τι εννοούσε, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης όταν έλεγε να μπορούν οι επιχειρήσεις να παρεκκλίνουν από τις συλλογικές συμβάσεις; Δεν εννοούσε να μην είναι υποχρεωτικές οι συλλογικές συμβάσεις; Εγώ κάνω παρερμηνείες

Τζαβάρας: Ψέγετε τη ΝΔ ενώ επαναφέρετε διάταξη του δεύτερου μνημονίου  

«Είναι δυνατόν κυρία υπουργέ, εσείς, διδάκτωρ του εργατικού δικαίου και νέα πολιτικός, που θα έπρεπε να φέρνετε ήθος σε αυτήν την αίθουσα, να κατηγορείτε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι είναι εναντίον των συλλογικών διαπραγματεύσεων; Έχετε εσείς το σθένος να διαστρέφετε τόσο πολύ το νόημα των λόγων που είχε την ευκαιρία να απευθύνει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ, που ξεκάθαρα είπε ότι "είμαστε υπέρ των ελεύθερων διαπραγματεύσεων που αποτελούν εκδήλωση συλλογικής αυτονομίας που το Σύνταγμα κατοχυρώνει;» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που εκφράζει τον φιλελευθερισμό, όχι το νεοφιλελευθερισμό! Είναι η παράταξη που στηρίζει την παρουσία της σε αυτόν τον τόπο επειδή έχει επενδύσει στην ελευθερία, στην ισότητα και στη δικαιοσύνη!» πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ο οποίος  σχολίασε για την τροπολογία της κυβέρνησης ότι ουσιαστικά  αντί να αποκαταστήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε όλες τις εκφάνσεις  αναγνωρίζει ότι και μετά τη λήξη των μνημονίων, στην Ελλάδα δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός, πέρα από τη νομοθετική οδό, δηλαδή, θα καθορίζεται από το κράτος και όχι με συλλογικές διαπραγματεύσεις. 

«Και ψέγετε εσείς εμάς; Μας ψέγετε ενώ υιοθετείτε τις διατάξεις του δεύτερου μνημονίου; Σήμερα, με την τροπολογία ουσιαστικά κάνετε καθαρή επιστροφή στο δεύτερο μνημόνιο και τις διατάξεις που έχει ψηφίσει η Βουλή! Μέχρι πού θα φτάσετε τον εμπαιγμό;» διερωτήθηκε ο κ.Τζαβάρας  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top