Ρέγκλινγκ: Έως 200 δισ. ευρώ το κόστος του πρώτου εξαμήνου του 2015

Βαρουφάκης: Το μεγαλύτερο λάθος μου που εμπιστεύτηκα τον Τσίπρα

Ρέγκλινγκ: Έως 200 δισ. ευρώ το κόστος του πρώτου εξαμήνου του 2015

«Καθώς βγαίνει η Ελλάδα από το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, σκέφτομαι τις δύσκολες στιγμές που έχουν περάσει οι Έλληνες» αναφέρει σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ (ESM) εκτιμά – ενόψει της ολοκλήρωσης του Μνημονίου την προσεχή Δευτέρα – πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να γίνει βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία.

Ωστόσο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας πως η ελληνική οικονομία πρέπει να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό και το «άνοιγμά» της. Όπως τονίζει, μάλιστα, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «μεταρρυθμιστές», που τον έχουν διαβεβαιώσει ότι υποστηρίζουν τους μακροπρόθεσμους στόχους που έχει θέσει το πρόγραμμα στήριξης. 

Ο Ρέγκλινγκ δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές για το πρώτο εξάμηνο του 2015, λέγοντας πως η χώρα μας όχι μόνο διέκοψε αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015, επεισόδιο που κοστολογείται στα 86 έως 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο ίδιος αναφέρεται και στην προμνημονιακή εποχή στην Ελλάδα, λέγοντας πως η οικονομία της είχε δομικές αδυναμίες.

«Από το 1999 οι μισθοί αλλά και οι συντάξεις στην Ελλάδα αυξάνονταν πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ευρώ και ότι το κόστος εργασίας ξεπερνούσε την αύξηση της παραγωγικότητας. Ως αποτέλεσμα, η χώρα υπονόμευε την ανταγωνιστικότητά της, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατέστη μη βιώσιμο», σημειώνει.

Ο Ρέγκλινγκ απαντά και στο ερώτημα γιατί η Ελλάδα χρειάστηκε οκτώ χρόνια και τρία προγράμματα, ενώ η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές μέσα σε τρία χρόνια και μόνο μετά ένα πρόγραμμα.

«Πρώτα απ’ όλα η έκταση των προβλημάτων στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγαλύτερη από οπουδήποτε αλλού. Επίσης, η διοίκηση της χώρας και η ικανότητα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί στα προγράμματα προσαρμογής ήταν πολύ πιο αδύναμες», τονίζει ο Ρέγκλινγκ, ο οποίος στέκεται και στο πισωγύρισμα του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Βαρουφάκης: Λάθος να εμπιστευτώ τον Τσίπρα – Η δραχμή είναι λύση

Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα πραγματοποίησε για μία ακόμη φορά ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στον Σκάι.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, με αφορμή την έξοδο από το μνημόνιο, τη Δευτέρα 20 Αυγούστου, είπε πως το μεγαλύτερό του λάθος είναι ότι εμπιστεύθηκε τον Αλέξη Τσίπρα: «Μου είπε ότι έχουμε λαϊκή εντολή να μην υπογράψουμε νέο μνημόνιο και ότι μέχρι τέλους θα πασχίζαμε για διασύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης και αύξησης του ΑΕΠ».

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως η Ελλάδα δε θα χρειαστεί να βγει στις αγορές μέχρι το 2032, λέγοντας πως έχει γίνει μετακύλιση των χρεών για μετά την ημερομηνία αυτή.

«Με την επιβάρυνση του χρέους μέχρι το 2060 ένα σοβαρός επενδυτής καταλαβαίνει ότι για τους στόχους αποπληρωμής θα αυξάνεται συνεχώς η φορολογία. Ποιος θα κάνει μια μακροπρόθεσμη επένδυση στη χώρα μας», αναρωτήθηκε.

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ απάντησε και στις εκτιμήσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ για το κόστος του πρώτου εξαμήνου του 2015.
«Αν έκλεινα τη συμφωνία τότε, που δεν έκλεισε η κυβέρνηση Σαμαρά, θα παίρναμε 7,2 δισ.ευρώ και οι αποπληρωμές μόνο για το 2015 ήταν 22 δισ. ευρώ. Άρα η σύγκρουση ήταν μονόδρομος» είπε.

Τέλος, είπε πως «όταν για μια δεκαετία ο ιδιωτικός τομέας συρρικνώνεται και οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό, ναι, μια λύση θα ήταν το εθνικό νόμισμα».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top