Συμφωνία για χρέος: Τα βασικά σημεία και οι γκρίζες ζώνες

Βάζει… γραβάτα μετά από 3,5 χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας

Έτοιμος να βάλει γραβάτα είναι ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συμφωνία του Eurogroup για το ελληνικό χρέος.

Η Ελλάδα κέρδισε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των επιτοκίων για μία δεκαετία και καταβολή δόσης 15 δισ. ευρώ, ωστόσο δεσμεύτηκε για μία σφικτή περιοριστική πολιτική με πλεονάσματα άνω του 2% μέχρι το 2060.

Την ίδια ώρα, θα βρίσκεται υπό αυξημένη εποπτεία, με έλεγχο των θεσμών ανά τρίμηνο, ενώ η Γερμανία μπλόκαρε το – λεγόμενο – «γαλλικό κλειδί», δηλαδή τη ρήτρα ανάπτυξης για το χρέος.

Διαβάστε ακόμη: Έχουμε συμφωνία για το χρέος: 10ετή επιμήκυνση και δόση 15 δισ.

Τέλος, η εξέταση της οριστικής βιωσιμότητας του χρέους παραπέμπεται για το 2032.

Τα βασικά σημεία για το χρέος

1. Η κατάργηση της ποινής επιτοκίου που προβλεπόταν στα ομόλογα της επαναγοράς του 2012, αρχής γενομένης από το 2018

2. Η επιστροφή των κερδών του Ευρωσυστήματος από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων, τα οποία υπολογίζονται σε 4-5 δις ευρώ. Η επιστροφή θα γίνει σε εξάμηνες δόσεις από το φετινό Δεκέμβριο ως τον Ιούνιο του 2022, για την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών ή για άλλου είδους, συμφωνημένες, επενδύσεις.

Και τα δύο παραπάνω μέτρα θα ενεργοποιούνται υπό τον όρο της θετικής αξιολόγησης στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής ενισχυμένης επιτήρησης, που ξεκινά μέσα στις επόμενες εβδομάδες. 

Διαβάστε ακόμη: Για «ιστορική συμφωνία στο Eurogroup» μιλά ο ξένος Τύπος

3. Το «πάγωμα» της καταβολής τόκων για δάνεια του 2ου Μνημονίου ύψους περίπου 96,6 δις ευρώ, για άλλα 10 χρόνια, δηλαδή ως το 2033

4. Η επιμήκυνση του μέσου χρόνου ωρίμανσης δανείων του 2ου Μνημονίου για 10 χρόνια 

5. Η καταβολή δόσης (η τελευταία του προγράμματος) ύψους 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,5 δις ευρώ θα πάνε για τις δανειακές ανάγκες και τα υπόλοιπα στο «μαξιλάρι», το οποίο υπολογίζεται στα 24,1 δις ευρώ και καλύπτει τη χώρα για τουλάχιστον 22 μήνες, μετά από τον Αύγουστο. 

Οι γκρίζες ζώνες 

1. Η επιμήκυνση που συμφωνήθηκε είναι όντως μεγαλύτερη από την 3ετία που προωθούσε η γερμανική πλευρά, αλλά δεν φτάνει στην 15ετία, που προέβλεπε η περσινή απόφαση του Eurogroup. 

2. Απουσιάζει το «γαλλικό κλειδί», δηλαδή ο αυτόματος μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους, πάνω στον οποίο εργάστηκαν επί σχεδόν 12 μήνες οι τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες, καθώς το Βερολίνο δεν ήρε το βέτο του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και ερωτήθηκαν για το θέμα όλοι μετά από τη μαραθώνια συνεδρίαση, απλώς παρέπεμψαν στη δέσμευση για επανεξέταση της βιωσιμότητας του Χρέους το 2033 και στη λήψη νέων μέτρων αν κριθεί αναγκαίο.

Όσο για την ελληνική πλευρά, παρ’ ότι πέρσι η γαλλική πρόταση πανηγυρίστηκε, αυτή τη φορά μάλλον επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί η σημασία της και να αναδειχθεί η συμφωνία για τις επιμηκύνσεις. 

Διαβάστε ακόμη: Die Zeit: Έδωσε χρέος για να πάρει προσφυγικό η Μέρκελ;

3. Η τελική δόση είναι, μεν, μεγαλύτερη από τον αρχικό σχεδιασμό για 11,7 δισ. ευρώ, αλλά δεν έφτασε στα 21,7 δισ. ευρώ, κάτι που θα επέτρεπε την εξαγορά των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, που διαμορφώνονται σε περίπου 10,4 δις ευρώ. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις πληροφορίες που ήθελαν το Βερολίνο να αρνείται μια τόσο μεγάλη δόση, προκειμένου να κρατήσει «ζεστό» το ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα, υποχωρώντας τελικά στο θέμα της επιμήκυνσης. Σημειωτέον ότι το «μαξιλάρι» δεν μπορεί να αγγιχθεί από την Αθήνα, παρά μόνο σε συμφωνία με τον ESM. 

4. Ως γκρίζα ζώνη θα πρέπει να χαρακτηριστούν και οι μακροπρόθεσμες παραδοχές για τα πλεονάσματα, τα οποία όπως παραδέχθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που θα επιθυμούσε.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% ως το 2060, κάτι που προϋποθέτει- εκτός από βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης- τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι στην ανακοίνωση του Eurogroup τονίζεται πως «η εφαρμογή μιας φιλόδοξης στρατηγικής ανάπτυξης και συνετών δημοσιονομικών πολιτικών, θα είναι τα βασικά συστατικά της βιωσιμότητας του Χρέους». 

Βάζει… γραβάτα μετά από 3,5 χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας

Φαίνεται πως η ώρα να βάλει γραβάτα ο Αλέξης Τσίπρας, έφτασε.

Ο πρωθυπουργός είχε πει πως θα το κάνει όταν δοθεί λύση για το ελληνικό χρέος και φαίνεται πως τώρα μένει να τηρήσει την υπόσχεσή του.

Το… φαβορί, φυσικά, είναι η γραβάτα που του είχε χαρίσει τον Φεβρουάριο του 2015 ο Ματέο Ρέντσι, στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ιταλία.

* Ο Ματέο Ρέντσι ήταν ο πρώτος ηγέτης που είχε κάνει γραβάτα ως δώρο στον κ. Τσίπρα, ζητώντας του, μάλιστα, να τη φορέσει όταν πάρει λύση για το χρέος

Ο τότε Ιταλός πρωθυπουργός είχε μάλιστα πει στον κ. Τσίπρα να φορέσει αυτή τη γραβάτα όταν υπάρξει λύση για το χρέος.

Πάντως, υπάρχει και πιο… φρέσκια επιλογή, καθώς και ο Ζόραν Ζάεφ κατά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών την Κυριακή 17 Ιουνίου, έβγαλε και έδωσε τη γραβάτα του στον Αλέξη Τσίπρα.

* Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, κατά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του STAR με την Πόπη Τσαπανίδου εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top